Q1. How did the Silk Routes link distant regions in the pre‑modern world? Give two examples.
Ans. The Silk Routes comprised multiple overland and maritime paths that connected vast areas of Asia with Europe and North Africa, enabling long‑distance trade and cultural exchange.
Silk Route
Q2. Explain how food habits are good indicators of globalisation.
Ans. The exchange of food crops and habits between different regions and their adoption by different societies was a good indicator of globalisation.
Example: The Europeans benefited from the introduction of potatoes, with good for nutrients and health. Thousands perished in the 1840s during the Irish Potato Famine.
Q3. Who were the indentured labourers? Which states of India produced the largest number of indentured labourers?
Ans. Indentured labourers were bonded labourers who were transferable to any country on contract for a specific amount of wages and time. Most of the labourers were from Uttar Pradesh, Bihar, Central India and certain districts of Tamil Nadu.
Indian Indentured Labourers
Q4. Describe some technological developments of the nineteenth century that affected industrial growth.
Ans. Railways were needed to link agricultural regions to the ports. Shipbuilding became an important industry and countries competed to control the trade routes on seas. The invention of the steam engine made it possible for steamships and railways to carry large volumes of trading materials over long and inaccessible distances.
Q5. What was the new system of slavery in the nineteenth century?
OR
Nineteenth-century indenture has been described as a new system of slavery. Explain any three points.
Ans. Nineteenth-century indenture has been described as a new system of slavery in the following ways:
Q6. How was the USA able to recover from the post–World War economic crisis?
Ans. The USA was able to recover from the post–World War economic crisis in the following way:
Q7. Describe how the Great Depression spread from the USA to other countries of the world.
Ans. The Great Depression spread from the USA to other countries of the world as follows:
Q8. Briefly summarise the two lessons learned by the economists and politicians from the post-war economic experience.
Ans. In the post-war system two lessons learned by economists and politicians were:
Therefore, they aimed to establish a stable economy and provide full employment in the industrial nations through the Bretton Woods institutions, namely, the IMF and the World Bank.
Q9. How did the Silk Routes link the world? Explain with three suitable examples.
OR
Explain any three characteristics of the Silk Route.
Ans. Pre-modern trade and cultural links between distant places were established by the Silk Routes.
Q10. “The First World War was fought between two power blocs.” Explain.
Ans: The First World War was fought from 1914 – 1918. On the one side were the Allies – Britain. France and Russia (later joined by the US): and on the opposite side were the Central Powers – Germany. Austria–Hungary and Ottoman Turkey.
Q11. Describe in a few words how Europe changed at the end of the eighteenth century.
Ans. By the end of the 1700s, new scientific and revolutionary ideas changed how Europeans thought and acted. The Industrial Revolution started in England and spread to other European countries. The Reformation, led by Martin Luther, boosted capitalism and scientific thinking.
Q12. Write a short note on the effects of the Second World War.
Ans. The effects of the Second World War are as follows:
88 videos|630 docs|79 tests
|
1. What are the key factors that led to the making of a global world? | ![]() |
2. How did colonialism influence the global economy? | ![]() |
3. What impact did the Industrial Revolution have on global trade? | ![]() |
4. How do cultural exchanges contribute to globalization? | ![]() |
5. What challenges arise from a globalized world? | ![]() |