Electrostatics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

DC Pandey (Questions & Solutions) of Physics: NEET

Created by: Ciel Knowledge

NEET : Electrostatics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

The document Electrostatics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev is a part of the NEET Course DC Pandey (Questions & Solutions) of Physics: NEET.
All you need of NEET at this link: NEET

Introductory Exercise 21.1

Ques 1: Is attraction a true test of electrification?
Sol:
Due to induct ion effect, a charged body can attract a neutral body as shown below.
Electrostatics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Body-1 is positively charged and body-2 is neutral. But we can see that due to distance factor attraction is more than the repulsion.

Ques 2: What is the total charge, in coulombs, of all the electrons in three gram mole of hydrogen atom?
Sol:
Number of atoms in 3 gram-mole of hydrogen atom = number of electrons in it
= 3N0 = (3 × 6.02 × 1023) where
N0 = Avogadro number
∴ Total charge
= - (1.6 × 10-19) (3 × 6.02 × 1023)
= -2.89 × 105C

Introductory Exercise 21.2

Ques 1: The mass of an electron is 9.11 × 10-31 kg, that of a proton is 1.67 × 10-27 kg. Find the ratio Fe/Fg of the electric force and the gravitational force exerted by the proton on the electron,
Sol:

Electrostatics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Electrostatics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

Ques 2: Find the dimensions and units of ∈0.
Sol:

 Electrostatics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Units and dimensions can be found by above equation.

Ques 3: Three point charges q are placed at three vertices of an equilateral triangle of side a. Find magnitude of electric force on any charge due to the other two.
Sol:

Electrostatics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
F = Force between can two point charges
Electrostatics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

Ques 4: Three point charges each of value +q are placed on three vertices of a square of side a metre. What is the magnitude of the force on a point charge of value-q coulomb placed at the centre of the square?
Sol:

Electrostatics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Net force on -q from the charges at B and D is zero. So net force on - q is only due to the charge at A.
Electrostatics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
where, Electrostatics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Electrostatics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Electrostatics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

Ques 5: Is there any lower limit to the electric force between two particles placed at a certain distance?
Sol:

Electrostatics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
(q1)min = (q2)min
∴  Electrostatics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

Ques 6: The electric force on a charge qdue to q2 is (4 i - 3 j) N. What is the force on qdue to q1?
Sol: 
Two forces are equal and opposite.

Introductory Exercise 21.3

Ques 1: The electric field of a point charge is uniform. Is it true or false?
Sol:
Electric field lines are not parallel and equidistant.

Ques 2: Electric field lines are shown in Fig.. State whether the electric potential is greater at A or B.
Electrostatics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Sol:
Electric lines flow higher potential to lower potential.
VA > VB

Ques 3: A charged particle always move in the direct ion of electric field. Is this statement true or false?
Sol:
If charged particle is positive, and at rest. Electric field lines are straight then only it will move in the direction of electric field.

Ques 4: What is the charge per unit area in C/m2, of an infinite plane sheet of charge if the electric field produced by the sheet of charge has magnitude 3.0 N/C?
Sol: Electrostatics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

∴ σ= (2E ε0)
= 2 × 3.0 × 8.86 × 10-12 = 5.31 × 10-11 C/m2

Ques 5: Figure shows some of the electric field lines due to three point charges q1, q2 and q3 of equal magnitude. What are the signs of each of the three charges?
Sol:
Electric field lines start from positive charge and terminate on negative charge.

Ques 6: Four particles each having a charge q, are placed on the four vertices of a regular pentagon. The distance of each corner from the centre is a. Find the electric field at the centre of the pentagon.
Sol: 
In case of five charges at five vert ices o f regular pentagon net electric field at centre is zero. Because five vectors of equal magnitudes from a closed regular pentagon at shown in figure (i).
Electrostatics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Where one charge is removed. Then one vector
Electrostatics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev is deceased hence the net resultant is equal to magnitude of one vector
Electrostatics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

Ques 7: A circular wire loop of radius R carries a total charge q distributed uniformly over its length. A small length x( << R) of the wire is cut off. Find the electric field at the centre due to the remaining wire.
Sol:
Electrostatics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
If loop is complete, then net electric field at centre C is zero. Because equal and opposite pair of electric field vectors are canceled.
If PQ portion is removed as shown in figure, then electric field due to portion RS is not cancelled. Hence electric field is only due to the option RS.
Electrostatics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Electrostatics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

Ques 8: A charge q = -2.0 μC is placed at origin. Find the electric field at (3m, 4m, 0).
Sol:

Electrostatics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Here r = Electrostatics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Electrostatics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Electrostatics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev 

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of NEET

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

mock tests for examination

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

,

ppt

,

Sample Paper

,

Semester Notes

,

Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

,

Extra Questions

,

Viva Questions

,

past year papers

,

Important questions

,

Exam

,

shortcuts and tricks

,

study material

,

practice quizzes

,

Free

,

MCQs

,

video lectures

,

Electrostatics (Part - 1) - Physics

,

Summary

,

Electrostatics (Part - 1) - Physics

,

Electrostatics (Part - 1) - Physics

,

pdf

,

Objective type Questions

,

Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

;