Table of contents |
|
Word and Structure Knowledge |
|
Reading |
|
Spoken and Written Expression |
|
Achievers Section |
|
Note: The questions provided in this document are similar to the questions that were asked in the actual Olympiad exam. So, we recommend you study these for your Olympiad preparation.
Choose the correct option to fill in the blank. (Question 1 to 24)
Q1: In India, a/an ________ of government and government-aided universities are affiliated to the Central University of the state.
(a) condition
(b) admission
(c) collection
(d) group
Ans: (d)
Q2: There is no ________ between the two books.
(a) comparison
(b) condition
(c) conduction
(d) capacity
Ans: (a)
Q3: The governments of the world should come up with better welfare ________.
(a) properties
(b) portions
(c) policies
(d) proportions
Ans: (c)
Q4: Climbing the mountains proved to be an arduous _________ because of the cold weather.
(a) taste
(b) task
(c) temperament
(d) temporary
Ans: (b)
Q5: There are many giant ______ beside the river.
(a) rocking
(b) rock
(c) rocky
(d) rocks
Ans: (d)
Q6: _________ is the bag _________ I was looking for yesterday.
(a) Then, that
(b) This, that
(c) These, what
(d) That, who
Ans: (b)
Q7: The old woman __________ in a wooden cottage near the stream.
(a) was dwelling
(b) were dwelling
(c) are dwelled
(d) dwelling
Ans: (a)
Q8: The boy __________ a fitting reply to the neighbor who constantly bullied him.
(a) give
(b) given
(c) gave
(d) giving
Ans: (c)
Q9: The magnet _________ from the wooden stand.
(a) are suspended
(b) was suspended
(c) were suspend
(d) suspend
Ans: (b)
Q10: She attained success __________ her bravery, persistence, and resolve.
(a) by dint of
(b) in order to
(c) in place of
(d) in case of
Ans: (a)
Q11: She removed all the pencil marks __________ she gave the sheets back to the teacher.
(a) before
(b) lest
(c) if
(d) still
Ans: (a)
Q12: __________ the rain, the hills looked green and bright from the window.
(a) Whether
(b) Neither
(c) After
(d) As if
Ans: (c)
Q13: The teacher told the students ________ there are new ways of thinking about a story.
(a) that
(b) them
(c) those
(d) their
Ans: (a)
Q14: The delivery of the good news couldn’t have been more _________.
(a) timed-out
(b) well-timed
(c) fit-timed
(d) of-timed
Ans: (b)
Q15: All the good deals had been _________ by the time he logged on to the website.
(a) sold onto
(b) sold upon
(c) sold out
(d) sold around
Ans: (c)
Q16: People who have committed wrongdoings should never be ______ without facing consequences.
(a) let off
(b) let down
(c) let between
(d) let of
Ans: (a)
Q17: _________ me water the plants in the garden.
(a) Need
(b) Let
(c) Shall
(d) May
Ans: (b)
Q18: You _________ to have listened when I warned you about the matter.
(a) shall
(b) will
(c) must
(d) ought
Ans: (d)
Q19: The old man felt that he _________ out of his bargain.
(a) will cheated
(b) are cheated
(c) was cheated
(d) have cheated
Ans: (c)
Q20: The winters __________ by the month of October in the Northern part of India.
(a) has start
(b) will have started
(c) are start
(d) has starting
Ans: (b)
Q21: The ground rules for opening a bank account in India __________ down by the Reserve Bank of India.
(a) have been laid
(b) have lays
(c) has laying
(d) has laid
Ans: (a)
Q22: She agreed __________ her work on time.
(a) finish
(b) finished
(c) has finished
(d) to finish
Ans: (d)
Q23: He __________ towards pursuing the sciences.
(a) are not inclining
(b) were not inclines
(c) was not inclined
(d) has not inclining
Ans: (c)
Q24: The vehicle sped _________ fast, unmindful of the traffic rules, and finally lost control.
(a) covertly
(b) almost
(c) very
(d) mostly
Ans: (c)
Q25: Choose the correct synonym of the given word.
Absolute
(a) Infinite
(b) Relative
(c) Negative
(d) Limited
Ans: (a)
Q26: Choose the correct synonym of the given word.
Measure
(a) Erasure
(b) Disregard
(c) Gauge
(d) Anticipate
Ans: (c)
Q27: Choose the correct antonym of the given word.
Subsequent
(a) Previous
(b) Partial
(c) Next
(d) Delayed
Ans: (a)
Q28: Choose the correct antonym of the given word.
Engage
(a) Involve
(b) Estrange
(c) Guarantee
(d) Assign
Ans: (b)
Choose the option with correct spelling. (Question 29 to 30)
Q29: How is the word spelled that refers to something that can be explained or understood?
(a) Explisable
(b) Explicable
(c) Esplicable
(d) Explisabel
Ans: (b)
Q30: How do you write the term that signifies ‘being overly confident in a manner that demonstrates disrespect’?
(a) Propitious
(b) Posthumous
(c) Presumptuous
(d) Prescience
Ans: (c)
Read the Passage and answer the question that follow. (Question 31 to 35)
In the US and Europe over 10 million people are affected by heart failure every year and the outlook for patients is often bleak. Medication can only control the condition for so long and most patients require a complete heart transplant. If your heart slowly failing isn’t scary enough, the number of donor hearts that become available each year is tiny compared to the number of people waiting for one. For some patients, their size or blood type means the chances of finding a donor heart are virtually zero.
There have been several attempts made to design artificial hearts since the 1950s, with little success. But a completely new design, known as BiVACOR, could revolutionise the use of artificial hearts and the way heart failure is treated. Instead of trying to replicate the way a real heart pumps, the device uses a single spinning disc to drive blood to the lungs and body. With the high-tech rotary pump levitating between magnets, there’s virtually zero mechanical wear. The lack of other moving parts means the rest of the heart can be made from ultra-robust titanium.
As well as its state-of-the-art levitating disc technology, the BiVACOR heart can adapt its output to the physiological demands of the patient (so it’ll pump faster during exercise) and can be made small enough to fit into a child. It’s also hoped that the device can one day be combined with wireless charging technology, meaning that the battery could also be implanted into the patient, instead of carried externally.
BiVACOR is the brainchild of Dr Daniel Timms, who began developing artificial hearts when his father Gary, a plumber, suffered a heart attack in 2001. When the problem of heart transplant shortages became clear to him, Timms - still a student at the time - started working on a prototype using 3D printing and plumbing equipment.
The first artificial heart implantation was conducted in 1969 at the Texas Heart Institute, in Houston. When the patient survived for 64 hours without the heart he was born with, it was seen as a success; hopes were high that artificial heart transplants would become commonplace in the decades to come. But it simply hasn’t happened. Over half a century later, cardiac doctors are seeing more patients with heart failure every year, but are still waiting for a device that could reliably do the job of the organ beating away constantly in our chests.
BiVACOR has once again raised hopes that artificial hearts could put an end to the fraught and often futile search for donor hearts. The new design has not only raised millions of dollars in funding, but also has gained support from the Texas Heart Institute, which leads the world in cutting-edge cardiac healthcare.
Since 2019, BiVACOR has been working with NASA, using their expertise in building ultra-reliable hardware for situations where failure means certain death. The device has been tested in a cow, which reportedly not only remained alive, but was also able to run on a treadmill. And last year, after decades of development, doctors temporarily fitted BiVACOR devices into human patients undergoing heart transplant operations, as a first step towards human trials. Custom-made devices, tailored to the patients’ anatomical dimensions, were fitted to see if they’d work, before real donor hearts were implanted.
The company is now working towards its first proper human trials. The plan is to implant the devices into patients who can’t find a suitable heart donor, for three months, and monitor how they perform. Long term, it’s hoped that BiVACOR hearts can replace the total function of the patients’ hearts and offer hope to the millions of people who are waiting or unsuitable for heart transplants. If successful, it will end one of the great challenges of biomedical engineering.
- By Tom Ireland
Q31: Choose the suitable title or heading for the passage.
(a) Heart Donors
(b) Heart Diseases
(c) BiVACOR: A Revolutionary Artificial Heart
(d) Dr. Daniel Timms
Ans: (c)
Q32: BiVACOR uses _____ to drive blood to the lungs and body.
(a) a single spinning disc
(b) ultra-robust aluminum
(c) blood vessels
(d) double disc
Ans: (a)
Q33: According to the passage, select the incorrect characteristic of BiVACOR.
(a) BiVACOR pumps faster during exercise because it adapts to the physiological demands of the patient.
(b) BiVACOR cannot be made small enough to fit into a child.
(c) BiVACOR is made from ultra-robust titanium.
(d) BiVACOR can be made small enough to fit into a child.
Ans: (b)
Q34: For how many hours did the patient survive after the first heart transplant?
(a) 65 hours
(b) 66 hours
(c) 70 hours
(d) 64 hours
Ans: (b)
Q35: The word ‘fraught’ means ____.
(a) relieving stress
(b) causing extreme tension
(c) alleviating pain
(d) causing happiness
Ans: (b)
Read the passage and answer the questions that follow. (Question 36 to 40)
The next day we parted.
The following year came the War of 1914, in which I was involved for the next five years.
An infantry-man hardly had time for reflecting upon trees. To tell the truth, the thing itself had made no impression upon me; I had considered it as a hobby, a stamp collection, and forgotten it.
The war over, I found myself possessed of a tiny demobilisation bonus and a huge desire to breathe fresh air for a while. It was with no other objective that I again took the road to the barren lands.
The countryside had not changed. However, beyond the deserted village I glimpsed in the distance a sort of greyish mist that covered the mountaintops like a carpet. Since the day before, I had begun to think again of the shepherd tree-planter. “Ten thousand oaks,” I reflected, “really take up quite a bit of space.” I had seen too many men die during those five years not to imagine easily that Elzeard Bouffier was dead, especially since, at twenty, one regards men of fifty as old men with nothing left to do but die. He was not dead. As a matter of fact he was extremely spry. He had changed jobs. Now he had only four sheep but, instead, a hundred beehives. He had got rid of the sheep because they threatened his trees. For, he told me (and I saw for myself), war had disturbed him not at all. He had imperturbably continued to plant.
The oaks of 1910 were then ten years old and taller than either of us. It was an impressive spectacle. I was literally speechless and, as he did not talk, we spent the whole day walking in silence through his forest. In three sections, it measured eleven kilometres in length and three kilometres at its greatest width. When you remembered that all this had sprung from the hands and the soul of this one man, without technical resources, you understand that men could be as effectual as God in realms other than that of destruction.
He had pursued his plan, and beech trees as high as my shoulder, spreading out as far as the eye could reach, confirmed it. He showed me handsome clumps of birch planted five years before - that is, in 1915, when I had been fighting at Verdun. He had set them out in all the valleys where he had guessed - and rightly - that there was moisture almost at the surface of the ground. They were as delicate as young girls, and very well established.
Creation seemed to come about in a sort of chain reaction. He did not worry about it; he was determinedly pursuing his task in all its simplicity, but towards the village I saw water brooks that had been dry since the memory of man. This was the most impressive result of chain reaction that I had seen. These dry streams had once, long ago, run with water. Some of the dreary villages I mentioned before had been built on the sites of ancient Roman settlements, traces of which still remained; and archaeologists, exploring there, had found fishhooks where, in the twentieth century, cisterns were needed to assure a small supply of water.
The wind, too, scattered seeds. As the water reappeared, so there reappeared willows, rushes, meadows, gardens, flowers, and a certain purpose in being alive. But the transformation took place so gradually that it became part of the pattern without causing any astonishment. Hunters, climbing into the wilderness in pursuit of hares or wild boar, had of course noticed the sudden growth of little trees, but had attributed it to some caprice of the earth. That is why no one meddled with Elzeard Bouffiers work.
If he had been detected he would have had opposition. He was undetectable. Who in the villages or in the administration could have dreamed of such perseverance in a magnificent generosity?
To have anything like a precise idea of this exceptional character one must not forget that he worked in total solitude: so total that, towards the end of his life, he lost the habit of speech. Or perhaps it was that he saw no need for it.
- The Man Who Planted Trees by Jean Giono
Q36: Why did the author visit the desolate areas?
(a) He wanted to plant trees.
(b) He had a strong wish to enjoy fresh air.
(c) He came to engage in a battle.
(d) He aspired to be a shepherd.
Ans: (a)
Q37: What does the author refer to as an ‘impressive spectacle’?
(a) Men older than fifty
(b) The World War
(c) Elzeard Bouffier
(d) The oak trees in the forest
Ans: (d)
Q38: What figure of speech is represented in the expression, “They were as delicate as young girls”?
(a) alliteration
(b) simile
(c) irony
(d) hyperbole
Ans: (b)
Q39: What caused Bouffier to stop speaking?
(a) He contracted a disease that affected his jaws.
(b) He lost his voice due to nature.
(c) He had a speech impediment.
(d) He worked in utter solitude and lost his ability to speak.
Ans: (d)
Q40: What does the term ‘imperturbably’ mean?
(a) Disturbed
(b) Composedly
(c) Alternatively
(d) Flusteredly
Ans: (b)
Choose the correct option to complete each conversation. (Question 41 to 45)
Q41: Sheetal: I want ________ a great musician one day.
(a) been
(b) being
(c) to be
(d) be
Ans: (c)
Q42: Johnsy: I ________ at the bus-stop for more than half an hour and still the bus hasn’t arrived.
(a) have been waiting
(b) has waited
(c) was waiting
(d) has had waited
Ans: (a)
Q43: Vinod: Every evening, several birds flocked to the big banyan tree near the lake _______ it was their home.
(a) for
(b) yet
(c) that
(d) although
Ans: (a)
Q44: Pricilla: We have been working on the exhibit for more than one week and yet it is _________ near completion.
(a) very
(b) nowhere
(c) much
(d) everywhere
Ans: (b)
Q45: Paul: The people waiting in the queue were getting _________ because they had been waiting for a long time.
(a) impassable
(b) impersonal
(c) impatient
(d) institutional
Ans: (c)
Choose the correct option to fill in the blank. (Question 46 to 47)
Q46: The internship with the organisation opened his eyes to the _________ of poor people and their lives.
(a) ascetic
(b) plausible
(c) reality
(d) remembrance
Ans: (c)
Q47: The middle-aged man was still ________ his parents’ income.
(a) fending at
(b) carrying of
(c) feeding off
(d) breaking at
Ans: (c)
Q48: Choose the correct synonym of the given word.
Sequential
(a) Serene
(b) Equine
(c) Essential
(d) Continuous
Ans: (d)
Q49: Choose the correct antonym of the given word.
Magnanimous
(a) Pristine
(b) Stingy
(c) Selfless
(d) Altruistic
Ans: (b)
Q50: Choose the correct option to complete the conversation.
Vimal: The author carefully ________ from making any remark that was controversial.
(a) have refrained
(b) refrained
(c) were refrained
(d) refraining
Ans: (b)
70 videos|242 docs|187 tests
|
1. What is the English Olympiad and who can participate? | ![]() |
2. How can students prepare for the English Olympiad? | ![]() |
3. What types of questions are included in the English Olympiad exam? | ![]() |
4. What are the benefits of participating in the English Olympiad? | ![]() |
5. When is the English Olympiad usually conducted, and how can students register? | ![]() |