Expected Questions with Answers (Part - 1), Economy Traditional UPSC Notes | EduRev

Economy Traditional for UPSC (Civil Services) Prelims

UPSC : Expected Questions with Answers (Part - 1), Economy Traditional UPSC Notes | EduRev

The document Expected Questions with Answers (Part - 1), Economy Traditional UPSC Notes | EduRev is a part of the UPSC Course Economy Traditional for UPSC (Civil Services) Prelims.
All you need of UPSC at this link: UPSC

Question: 1. The emphasis in the Seventh Plan was on________
 Ans: 
Food, work and productivity

Question: 2. The basic objectives of Indian Planning are________
 Ans:
Economic Growth, Self-reliance and Employment generation

Question: 3. The National Development Council is mainly concerned with________
 Ans:
Approval of five-year plans
Expected Questions with Answers (Part - 1), Economy Traditional UPSC Notes | EduRevNational Development CouncilQuestion: 4. What is the public sector outlay for the Eighth five-year plan 1992-97________
 Ans: 
434,100 crore

Question: 5. The National income in India is estimated by the________
 Ans: 
Central Statistical Organization.

Question: 6. Since 1950-51 the percentage of contribution of the tertiary sector to India’s national income has been________
 Ans: 
Increasing

Question: 7. The annual growth rate of national income in seventh five year plan was ________
 Ans: 
5.8%

Question: 8. The year ________ experienced a negative growth rate in national income.
 Ans: 
1992-93

Question: 9. The rate of growth of National Income from 1950-51 to 1980-81 was________
 Ans: 
3.4%

Question: 10. The first estimate on national income for the country was prepared by________
 Ans:
Dadabhai Naoroji
Expected Questions with Answers (Part - 1), Economy Traditional UPSC Notes | EduRevDadabhai NaorojiQuestion: 11. What is MCX-SX?
 Ans: 
Third on-line trading share market in India

Question: 12. According to the 1891 census the population of India was approximately________
 Ans: 
24 crore

Question: 13. According to the 1991 census the population of India is approximately________
 Ans: 
84.4 crore

Question: 14. The ‘Year of Great Divide’ refers to________
 Ans: 
rapid growth-rate of population after 1921

Question: 15. According to 1991 census, the density of population (provisional) in Indian was________
 Ans: 
267

Question: 16. India’s first Plastic Park is being developed in____
 Ans: 
Chennai

Question: 17. As per 1991 census, the literacy rate (among population aged 7 years and above) in India is________
 Ans: 
52.11 per cent

Question: 18. As per 1991 census, the literacy rate among females (aged 7 years and above) in India is________
 Ans: 
39.42 per cent

Question: 19. The policy of family planning was adopted by the Government in________
 Ans:
1952

Question: 20. The Lakadawala committee’s latest estimate shows that the percentage of people living below poverty line is________
 Ans: 
39.3%

Question: 21. At 1984-85 prices the poverty line in urban areas is marked________
 Ans:
Rs 122

Question: 22. The poverty became major concern for the first time in________
 Ans:
Fourth plan

Question: 23. The number of families benefitted by IRDP during seventh plan were________
 Ans: 
191.2 lakh

Question: 24. Inflation is a result of ________
 Ans: 
Decrease in money supply
Expected Questions with Answers (Part - 1), Economy Traditional UPSC Notes | EduRevInflationQuestion: 25. The price rise in India has been a continuous phenomenon since________
 Ans: 
1939

Question: 26. In India the inflation is measured by________
 Ans: 
WPI

Question: 27. What is meant by white Lebel ATM?
 Ans:
ATM installed by non-banking companies.

Question: 28. The third oil shock occurred in________
 Ans:
1990-91

Question: 29. The land ceiling legislation was actually introduced by the state Government during the________
 Ans: 
Second Plan

Question: 30. When was National Banboo Mission Commissioned?
 Ans: 
2006

Question: 31. Land Development Banks provide Credit to farmers for________
 Ans: 
Long-term needs

Question: 32. The ARDC which was established in 1963 was concerned with________
 Ans: 
Agricultural finance

Question: 33. The ARDC has now been taken over by________
 Ans:
NABARD
Expected Questions with Answers (Part - 1), Economy Traditional UPSC Notes | EduRevNABARD symbol Question: 34. The new name of Agricultural Prices Commission which was set up in 1965 is________
 Ans:
Commission for Agricultural Costs and Prices

Question: 35. The ratio of cultivable area to the total geographical area of the country is approx________
 Ans: 
56.53%

Question: 36. The Industrial Policy which first expressed the concept of a mixed economy for India came in________
 Ans: 
1948

Question: 37. Capital-intensive industries cause________
 Ans: 
Vast employment opportunities

Question: 38. Which financial institution (other than commercial banks) in India finances industries to the maximum extent?
 Ans: 
IDBI

Question: 39. The industrial policy statement 1980 aimed at________
 Ans: 
Optional utilization of the installed capacity, Providing additional employment, Maximizing production

Question: 40. The industrial licensing policy inquiry committee which submitted its report in 1969 is popularly known as the________
 Ans:
Dutt Committee

Question: 41. The major thrust of the new industrial policy announced on May 31, 1990 was to pro-mote________
 Ans:
Small scale and agro-based industries

Question: 42. The Industrial Policy announced on May 31, 1990 raised the investment limit for small scale sector from Rs 35 lakh to Rs.________
 Ans:
60 lakh

Question: 43. The number of industries reserved for the public sector has been reduced by the July 91 Industrial Policy from 18 to________
 Ans: 
8

Question: 44. During 1991-92 the manufacturing sector witnessed a growth rate of________over the previous year.
 Ans: 
–1.6

Question: 45. The stagnation during 1991-92 in industrial production was due to________
 Ans: 
Mining and manufacturing sectors

Question: 46. The textile industry is the largest industry in the country accounted for about________ per cent of the total industrial output.
 Ans:
20
Expected Questions with Answers (Part - 1), Economy Traditional UPSC Notes | EduRevTextile industryQuestion: 47. The Board for Industrial and Financial Reconstruction (BIFR) was set up in ________under the Sick Industrial Companies (Special Provisions) Act, 1985 to revise potentially viable sick industrial companies or to recommend the closure of totally non-viable companies.
 Ans: 
January 1987

Question: 48. The functions of the Reserve Bank of India are________
 Ans:
Formulating monetary policy and distributing all notes and coins except one rupee.

Question: 49. Zero Landless Project has been launched in _____
 Ans: 
Kerala

Question: 50. NABARD was established in________
 Ans: 
1982

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of UPSC

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

study material

,

Objective type Questions

,

Expected Questions with Answers (Part - 1)

,

Extra Questions

,

ppt

,

Sample Paper

,

Free

,

Expected Questions with Answers (Part - 1)

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Summary

,

Economy Traditional UPSC Notes | EduRev

,

video lectures

,

practice quizzes

,

past year papers

,

Important questions

,

shortcuts and tricks

,

Exam

,

Economy Traditional UPSC Notes | EduRev

,

Viva Questions

,

pdf

,

mock tests for examination

,

Expected Questions with Answers (Part - 1)

,

MCQs

,

Semester Notes

,

Economy Traditional UPSC Notes | EduRev

;