Expected Questions with Answers (Part - 4), Economy Traditional UPSC Notes | EduRev

Economy Traditional for UPSC (Civil Services) Prelims

UPSC : Expected Questions with Answers (Part - 4), Economy Traditional UPSC Notes | EduRev

The document Expected Questions with Answers (Part - 4), Economy Traditional UPSC Notes | EduRev is a part of the UPSC Course Economy Traditional for UPSC (Civil Services) Prelims.
All you need of UPSC at this link: UPSC

Question: 1. ‘Evergreen Revolution’ is related to
 Ans: 
M.S. Swami Nathan

Question: 2. Which institution is known as ‘Soft loan window’ of world Bank?
 Ans: 
IDA

Question: 3. World economic situation and prospects report is associated with
 Ans: 
World Bank

Question: 4. The new name of Hero Honda is
 Ans: 
Hero Motocorp

Question: 5. NAFED is connected with ________
 Ans:
Agricultural Marketing

Question: 6. RBI has decided to release ‘Plastic Notes’ in circulation. The first such series to be circulated will be of _____
 Ans: 
Rs. 10 notes

Question: 7. After European Union, which another group of countries have come forwoard for adopting common currency?
 Ans:
Gulf Countries

Question: 8. Which state has been placed at most developed state in India by the panel headed by Raghuram Rajan?
 Ans:
Goa

Question: 9. World Statistics Day is celebrated on
 Ans:
October 20

Question: 10. Which Road Transport corporation has introduced AWATAR (Any Where Any Time Advance Reservation Scheme)
 Ans: 
Karnataka

Question: 11. Who is the new Chairman of Railway Board?
 Ans
: Arunendra Kumar

Question: 12. In which city the maximum foreign companies are registesed?
 Ans:
New Delhi

Question: 13. World’s first underwater rail link between two countries, connecting Asia and Europe, was unveiled in
 Ans: 
Turkey

Question: 14. ‘Laadli Laxmi Yozana’ has been launched by which government?
 Ans: 
MP 

Question: 15. India’s National Hydroelectric Power Corporation is establishing ‘Tamarthi Power Project’ in
 Ans: 
Bhutan

Question:  16. The new name of Agricultural Prices Commission is _____ 
 Ans: 
Commission for Agricultural Costs and Prices

Question: 17. Which is the first Export processing zone declared as free Trade zone is India?
 Ans:
Falta

Question: 18. The first book on Indian Planning entitled ‘Planned Economy for the India’ was the attempt of ________
 Ans: 
M. Visvesvarya

Question: 19. The Planning Commission was set up by the Government of India in ________
 Ans:
1950

Question: 20. The draft outline of the First Five Year Plan was presented in ________
 Ans: 
1951

Question: 21. The concept of rolling plan was accepted in ________
 Ans: 
1977

Question: 22. How many nations of European Union have adopted ‘Euro’ as their official currency?
 Ans: 
19

Question: 23. The projected rate of growth of the First Plan was ___
 Ans:
15%

Question: 24. Structural unemployment arises due to ________
 Ans: 
Inadequate productive capacity

Question: 25. The phenomenon of structural unemployment is _____ 
 Ans: 
Chronic

Question: 26. Disguised unemployment refers to ________
 Ans: 
More persons employed for a job, out of them a few can accomplish

Question: 27. Most of the disguised unemployed persons in India are found in ________
 Ans: 
Agriculture

Question: 28. On the basis of PPP (Purchasing Power Parity) the rank of India among largest economies of the world stand at ______
 Ans:
3rd
 
Question: 29. Till which plan Employment Strategy had been growth-linked?
 Ans: 
5th plan

Question: 30. Open unemployment refers to ________
 Ans: 
Usual status

Question: 31. The government has been stressing the need for eliminating unemployment since the ________
 Ans: 
First plan

Question: 32. Food for Work Programme was introduced during the  ________
 Ans:
Fifth plan

Question: 33. The Food for Work Programme has been restructured as ________
 Ans: 
NREP

Question: 34. TRYSEM deals with ________
 Ans: 
training of rural youth for self-employment

Question: 35. The Seventh Plan gave the highest priority to ________
 Ans:
provision of productive employment

Question: 36. The major emphasis in the First Plan was on ________
 Ans: 
Agriculture

Question: 37. What is the correct duration of the Third Plan?
 Ans: 
1961-66

Question: 38. The top debtor country in the world is (out of Russia, Brazil, Mexico and China)_____
 Ans: 
Brazil

Question: 39. The maximum weightage in the sectoral allocations of plan development outlay in the Seventh Plan was given to ________
 Ans:
Energy

Question: 40. The Plan Holiday refers to the period ________
 Ans:
1966-69

Question: 41. By eradicating poverty who wished to “wipe out every tear from every eye”?
 Ans: 
Mahatma Gandhi

Question: 42. The poverty line is defined on the basis of an average daily intake of ________ calories in rural areas.
 Ans: 
2400

Question: 43. Which bank has released the ‘Contactless Card’?
 Ans:
ICICI Bank

Question: 44. A serious efforts to tackle the problem of poverty began with ________
 Ans:
Fourth Plan

Question: 45. The ‘garibi hatao’ (eradicate poverty) slogan was coined during the ________
 Ans:
Fourth Plan

Question: 46. According to the Planning Commission, how many average daily calories per person define the poverty line in urban areas?
 Ans: 
2100

Question: 47. B.S. Minhas considered what per capita annual expenditure at 1960-61 prices to be the desirable minimum standard for people in rural areas?
 Ans:
Rs 240

Question: 48. P.K. Bardhan considered _____ per capita per month expenditure at 1960-61 prices to be the poverty line.
 Ans:
Rs. 15

Question: 49. M.S. Ahluwalia estimated _____ percentage of rural population below the poverty line in 1973-74.
 Ans: 
46

Question: 50. The Projected growth rate for the Eighth Plan is ____
 Ans: 
5.6%

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of UPSC

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

video lectures

,

pdf

,

Free

,

study material

,

past year papers

,

Sample Paper

,

Semester Notes

,

MCQs

,

Expected Questions with Answers (Part - 4)

,

Viva Questions

,

practice quizzes

,

Economy Traditional UPSC Notes | EduRev

,

Extra Questions

,

mock tests for examination

,

Important questions

,

Economy Traditional UPSC Notes | EduRev

,

shortcuts and tricks

,

Expected Questions with Answers (Part - 4)

,

Summary

,

ppt

,

Expected Questions with Answers (Part - 4)

,

Economy Traditional UPSC Notes | EduRev

,

Exam

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Objective type Questions

;