Extra Questions Answers(Part - 1) - Patol Babu, Film Star Class 10 Notes | EduRev

Literature Reader Class 10

Class 10 : Extra Questions Answers(Part - 1) - Patol Babu, Film Star Class 10 Notes | EduRev

The document Extra Questions Answers(Part - 1) - Patol Babu, Film Star Class 10 Notes | EduRev is a part of the Class 10 Course Literature Reader Class 10.
All you need of Class 10 at this link: Class 10

Extract Based Questions

Q1. Read the extract given below and answer the questions that follow: “This is only the first step on the ladder, my dear better-half! Yes. the first that would….. God willing….. mark the rise to fame and fortune of your beloved husband!”
(a) What was “the first step on the ladder”?
(b)What characteristics does the speaker display here?
(c) What does the word, ‘fortune’ mean?

Ans: (a)The first step was the break in the film, which he had got.
(b) The speaker’s overconfidence is displayed here.
(c) The word ‘fortune’ means ‘luck’.

Q2. Read the extract given below and answer the questions that follow: “Oh, oh, oh, oh, oh… ’’Patol Babu began giving the exclamation a different inflection each time he uttered it. After doing it a number of times he made an astonishing discovery.
(a)Why did Patol Babu repeat the word, ‘oh’ over and over again?
(b) What ‘astonishing discovery’ did he make?
(c) What does the word, ‘uttered’ mean?

Ans: (a) Patol Babu repeated the word ‘Oh’ over and over again to bring out different meanings of the word.
(b) He made that the single word ‘Oh’ could be spoken with different inflections and when spoken in a different manner it conveyed a different meaning.
(c) ‘Uttered’ means ‘spoke’.

Q3. Read the extract given below and answer the questions that follow:
Were these people pulling his leg? Was the whole thing a gigantic hoax? A meek, harmless man like him, and they had to drag her into the middle of the city to make a laughing -stock out of him.
(a) Who is the speaker?
(b) Why does he think that he is being made a ‘laughing stock’?
(c) What does the word ‘hoax’ mean?
Ans: (a)Patol Babu is the speaker
(b) Patol Babu has been given a monosyllabic exclamation as his dialogue.
(c)The word ‘hoax’ means ‘a humorous or malicious deception’.

Q4. Read the extract given below and answer the questions that follow:
Patol Babu suddenly felt that he could write a whole thesis on that one monosyllabic exclamation. Why had he felt so disheartened when this single word contained a gold-mine of meaning?
(a)Why was Patol Babu disheartened?
(b)Which was the word that contained a ‘gold-mine’?
(c)What does the word ‘monosyllabic’ mean?
Ans: (a)Patol Babu felt that he would not be able to show his talent as he had been given a monosyllabic exclamation as his dialogue.
(b) The word was ‘oh’.
(c) The word ‘monosyllabic’ means ‘a word of one syllable’.

Q5. Read the extract given below and answer the questions that follow:
It is true that he needed money very badly, but what were twenty rupees when measured against the intense satisfaction of a small job done with perfection and dedication?
(a) Why was Patol Babu badly in need of money?
(b)What was the small job which gave him intense satisfaction?
(c) What does the word ‘measured’ mean in the above context?
Ans: (a) Patol Babu was unemployed for a long time.
(b) It was the job of performing his role as a pedestrian in a film.
(c)In the above context, the word ‘measured’ means ‘ascertained the extent of (a thing) by comparison with a fixed unit’.

Q6. Read the extract given below and answer the questions that follow:
‘Oh yes. I must say I was quite taken aback. After so many years’.
(a) Who is the speaker of the above lines?
(b) What offer was made to the speaker?
(c) Which quality of the speaker is highlighted in this extract?
Ans: (a)Patol Babu is the speaker.
(b) He was given the offer of playing the role of a pedestrian in a film.
(c) Enthusiasm.

Q7. Read the extract, given below and answer the questions that follow:
‘What are you saying, Grandpa? Do you think that’s nothing? Why, this is a regular speaking part!
(a) Who is the speaker?
(b) Who is referred to as ‘Grandpa’?
(c) What does the speaker mean by ‘a regular speaking part’?
Ans: 
(a) Sosanko is the speaker. ,
(b) Patol Babu is referred to as ‘Grandpa’.
(c) The speaking part usually is done by the actors on a regular basis.


Short Answer Type Questions


Q8. Why does Patol Babu’s wife tells him that he is counting his chickens before they’re hatched’?
Ans: Patol Babu broke the news about his acting debut in a movie. He told his wife that it would be his first step to rise to fame and fortune. But his wife knew that Patol Babu always used to get over-enthusiastic even before anything concrete happened. So she told him not to count the chicks before the eggs hatched.

Q9. What did Gogon Pakrashi teach Patol Babu?
Ans: Gogon Pakrashi was Patol Babu’s mentor. He was a wonderful actor without a trace of vanity in him. He told Patol Babu that whatever part he was offered he should never consider it beneath his dignity. He told him to squeeze the essence of every dialogue and serve it to the audience.

Q10. What idea did Patol Babu have while rehearsing? What was the director’s reaction?
Ans: Patol Babu got an idea that he should hold a newspaper in his hands to make the scene more effective. He also suggested that he should wear a mustache in the scene. Both his suggestions were accepted by the director.

Q11. 
What attention did Patol Babu pay to the minor role he played in the movie?
Ans: Patol Babu was given only a minor role in the film, as a pedestrian, who was to collide into the main actor Chanchal Kumar and utter a monosyllabic sound “oh”. But his passion for the job drove him hard and he rehearsed for that single word many a time. He discovered that each time he pronounced the word it came out differently and conveyed a different meaning. He suggested the director that he should hold a newspaper in his hand and also wear a mustache to look more authentic. He ultimately delivered the role to his utmost satisfaction.

Q12. 
What good news did Patol Babu receive at the start of the day?
Ans: Patol Babu received the news that one of Nishikanto Babu’s brothers-in-law who was involved into film-making was looking for a bald, middle-aged man for a role in the film. Nishikanto Babu being Patol Babu’s neighbor and a friend had suggested his name to them.

Q13. How did Patol Babu lose his job in Calcutta?
Ans: Patol Babu joined a clerical post with Hudson and Kimberley in Calcutta. He also got a flat in Nepal Bhattacharjee Lane. His life was going on smoothly. The 2nd World War began in 1939. It affected his employment. He was retrenched from his job.

Q14. Why did the dialogue given to him disappoint Patol Babu?
Ans: 
He was of the view that he would get a good role in the film. He would have a big speaking part. But when he was given his role on a piece of paper it contained only one monosyllabic sound ‘oh!’. He thought that he had been humiliated.

Q15. What was the role offered to Patol Babu?
Ans: 
Patol Babu was offered a role in a film by a man named Naresh Dutt. It was the role of a pedestrian. He had to be an absent-minded and short-tempered person. As per the role he had to collide with the hero of the film.

Q16. What advice had Mr. Pakrashi given to Patol Babu?
Ans: 
Mr. Pakrashi was the mentor and guru of Patol Babu. He had advised him that each word of a dialogue was just like a fruit of a tree. An actor should pluck that fruit and give its essence to the audience. The quality of the performance should matter.

Q17. Why had Nishikanto Ghost come to Patol Babu’s house?
Ans: 
Nishikanto Ghosh met his brother-in-law, Mr. Naresh Dutt at a Chemist’s shop.
He was working in a film and was in need of a person who could play the role of a pedestrian. Whatsoever description of the character he had given matched Patol Babu. So Nishikanto Ghosh came to Patol Babu to intimate him that his brother-in-law would come to him with that offer.

Q18. Why does Sosanko say that Patol Babu was a lucky actor?
Ans: Mr. Baren Mullick was a famous director of films at that time. Only lucky people would get a role in his films. Speaking part was given to only a few persons. Hundreds of people would remain silent as per the role. On the day Patol Babu was given a monosyllabic sound as a dialogue even the hero of the film Mr. Chanchal Kumar had no speaking role. That’s why Sosanko says that Patol Babu was a lucky actor.

Q19. How do we know that Patol Babu was a dedicated actor?
Ans: When Patol Babu was given the offer of playing the role of a pedestrian in a film he started his preparation immediately. He reached Faraday House in time. After getting his role he became sad. But using his patience he controlled his emotions and started the rehearsal work. He continued it for a long time. Applying his innovative idea he gave suggestion to Baren Mullick. Ultimately, he proved his ability.

Q20. What was Patol Babu’s role in Baren Mullick’s film?
Ans: Baren Mullick was the director of a film. As per the requirement of the film he wanted to have a short and bald-headed person to play the role of a short-tempered pedestrian. This offer was given to Patol Babu by Naresh Dutt, who was also an employee of the film division.

Q21. What unexpected news does Patol Babu receive early one morning?
Ans:
Patol Babu was passing through financial problems. After performing many jobs and running a business he was facing the problem of unemployment. One early morning, Nisikanto Ghosh of the same colony visited the house of Patol Babu and gave him the news that his brother-in-law was working in a film and he would come to his house with an offer of playing the role of a short-tempered pedestrian in a film.

Q22. What was the role offered to Patol Babu?
Ans: 
Baren Mullick was the director of a film. As per the requirement of the film he wanted to have a short and bald-headed person to play the role of a short-tempered pedestrian. This offer was given to Patol Babu by Naresh Dutt, who was also an employee of the film division.

Q23. How does Jyoti explain the crucial shot to Patol Babu?
Ans:
Putting his hand on the shoulder of Patol Babu Jyoti explains to him how he has to perform his role. He informs Patol Babu that in the film the hero Chanchal Kumar is a young executive who has got the news of embezzlement in his office. So Chanchal Kumar comes to find out the fact. He comes out of the car and rushes to his office. Just then he collides with an absent-minded pedestrian and Patol Babu has to play the role of that pedestrian.

Q24. How did Mr. Pakrashi help Patol Babu in enacting his role well?
Ans: Mr. Pakrashi was the mentor and guru of Patol Babu. He had advised him that each word of a dialogue was just like a fruit of a tree. An actor should pluck that fruit and give its essence to the audience. The quality of the performance should matter.

Q25. Why did Patol Babu leave Calcutta?
Ans: Patol Babu joined a clerical post with Hudson and Kimberley in Calcutta. He also got a flat in Nepal Bhattacharjee Lane. His life was going on smoothly. The 2nd World War began in 1939. It affected his employment. He was retrenched from his job.

Q26. What did Sosanko mean when he said that Patol Babu was lucky?
Ans:
Mr. Baren Mullick was a famous director of films at that time. Only lucky people would get a role in his films. Speaking part was given to only a few persons. Hundreds of people would remain silent as per the role. On the day Patol Babu was given a monosyllabic sound as a dialogue even the hero of the film Mr. Chanchal Kumar had no speaking role. That’s why Sosanko says that Patol Babu was a lucky actor.

Q27. “Counting your chickens before they are hatched.” Who says these words and when?
Ans:
These words are said by the wife of Patol Babu. Patol Babu has got an offer of playing the role of a pedestrian in a film. He gets it when he is unemployed and is in dire need of a job. He thinks that this opportunity of playing a role will provide him a ladder to excel in the field of film. Then he will have sufficient money, name and fame. He starts making a castle in the air then his wife tells him this sentence.

Q28. ‘Well, at least he had gathered some useful information.’ What was the information gathered by Patol Babu?
Ans: 
Patol Babu had already apprised his wife that he was going to play a role in a film. But when he came to the shooting site he was totally unaware of the details of the characters of the film. A man standing beside him gave him two important pieces of information about the film viz. the name of the director and the name of the hero of the film in which he was going to play his role. Now he was in a position to give an answer to two important questions pertaining to the film to be asked by his wife on his return.

Q29. What was Patol Babu’s role in the film? 
Ans: Patol Babu was offered a role in a film by a man named Naresh Dutt. It was the role of a pedestrian. He had to be an absent-minded and short-tempered person. As per the role he had to collide with the hero of the film.

Q30. Who was Gogon Pakrashi and what was his teaching to Patol Babu?
Ans: 
Mr. Pakrashi was the mentor and guru of Patol Babu. He had advised him that each word of a dialogue was just like a fruit of a tree. An actor should pluck that fruit and give its essence to the audience. The quality of the performance should matter.

Q31. Why does Patol Babu walk away before he can be paid for his role? What does this reveal about his character?
Ans: 
Patol Babu possesses all the virtues of a good actor. He is a born actor who gets pleasure by performing his role with utter devotion and dedication. He has a whim for the applause of his audience. For playing his role as a pedestrian he tolerates ignominy and undergoes hardships. But when he gets the applause of the director as well as other characters present on the shooting site he becomes extremely happy. Then he does not bother about the amount of the remuneration. It shows that he is an actor of sacrificing nature.

Q32. What did Nishikanto Ghosh tell Patol Babu one morning?
Ans:
Nishikanto Ghosh met his brother-in-law, Mr. Naresh Dutt at a Chemist’s shop.

He was working in a film and was in need of a person who could play the role of a pedestrian. Whatsoever description of the character he had given matched Patol Babu. So Nishikanto Ghosh came to Patol Babu to intimate him that his brother-in-law would come to him with that offer.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Previous Year Questions with Solutions

,

Sample Paper

,

Summary

,

Viva Questions

,

Extra Questions Answers(Part - 1) - Patol Babu

,

practice quizzes

,

past year papers

,

Objective type Questions

,

MCQs

,

ppt

,

Extra Questions

,

study material

,

pdf

,

Free

,

Exam

,

Semester Notes

,

Film Star Class 10 Notes | EduRev

,

Important questions

,

Film Star Class 10 Notes | EduRev

,

mock tests for examination

,

shortcuts and tricks

,

Film Star Class 10 Notes | EduRev

,

Extra Questions Answers(Part - 1) - Patol Babu

,

Extra Questions Answers(Part - 1) - Patol Babu

,

video lectures

;