Gravitation (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

DC Pandey (Questions & Solutions) of Physics: NEET

Created by: Ciel Knowledge

NEET : Gravitation (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

The document Gravitation (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev is a part of the NEET Course DC Pandey (Questions & Solutions) of Physics: NEET.
All you need of NEET at this link: NEET

Introductory Exercise 10.1

Ques 1: Calculate the change in the value of g at altitude 45°. Take radius of earth = 6.37 × 103 km
Sol: Gravitation (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

Gravitation (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Gravitation (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Gravitation (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

= g -0.0168 m/s2
Dg = g-g' = 0.0168 m/s

Ques 2: Determine the speed with which the earth would have to rotate on its axis, so that a person on the equator would weigh 3/5th as much as at present. Take R = 6400 km
Sol:
Gravitation (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Gravitation (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Gravitation (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

Ques 3: At what height from the surface of earth will the value of g be reduced by 36% from the value at the surface? R = 6400 km
Sol:

Gravitation (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

Ques 4: The distance between two bodies A and B is r. Taking the gravitational force according to the law of inverse square of r, the acceleration of the body A is a. If the gravitational force follows an inverse fourth power law, then what will be the acceleration of the body A?
Sol:
 Gravitation (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Gravitation (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Gravitation (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

Ques 5: Find the force of attraction on a particle of mass m placed at the centre of a semicircular wire of length L and mass M.
Sol:Gravitation (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

Gravitation (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Gravitation (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

Introductory Exercise 10.2

Ques 1: A particle of mass m is placed at the centre of a uniform spherical shell of same mass and radius R. Find the gravitational potential at a distance R/2 from the centre.
Sol:

Gravitation (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
V = V+ Vs = Gravitation (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

Ques 2: A particle of mass 20 g experiences a gravitational force of 4.0 N along positive x-direction. Find the gravitational field at that point.
Sol: Gravitation (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

200 N/kg i

Ques 3: The gravitational potential due to a mass distribution is V = 3x2y + y3z. Find the gravitational field.
Sol: Gravitation (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Gravitation (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

Ques 4: Gravitational potential at x = 2 m is decreasing at a rate of 10 J/kg-m along the positive x-direction. It implies that the magnitude of gravitational field at x = 2 m is also 10 N/kg. Is this statement true or false?
Sol:
Only the variation is given along x-axis, nothing is about y and z axis, so, the statement is false.

Ques 5: The gravitational potential in a region is given by, V = 20(x+ y) J/kg. Find the magnitude of the gravitational force on a particle of mass 0.5 kg placed at the origin.
Sol:
 Gravitation (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Gravitation (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

Ques 6: The gravitational field in a region is given by
Gravitation (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Find the work done by the gravitational field when a particle of mass 1 kg is moved on the line 3y + 2x = 5 from (1 m, 1 m) to (-2 m, 3 m).

Sol:
 Gravitation (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev


Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of NEET

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Viva Questions

,

past year papers

,

Free

,

study material

,

Exam

,

Summary

,

Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

,

Gravitation (Part - 1) - Physics

,

Extra Questions

,

shortcuts and tricks

,

Gravitation (Part - 1) - Physics

,

ppt

,

pdf

,

Semester Notes

,

Gravitation (Part - 1) - Physics

,

mock tests for examination

,

practice quizzes

,

Important questions

,

Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

,

MCQs

,

video lectures

,

Sample Paper

,

Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Objective type Questions

;