Important Questions (Part - 1) - World Geography UPSC Notes | EduRev

Geography for UPSC (Civil Services) Prelims

UPSC : Important Questions (Part - 1) - World Geography UPSC Notes | EduRev

The document Important Questions (Part - 1) - World Geography UPSC Notes | EduRev is a part of the UPSC Course Geography for UPSC (Civil Services) Prelims.
All you need of UPSC at this link: UPSC

Ques 1: Where do manganese nodules, the potential source of minerals in oceans, form?
Ans: Ocean beds with mild current.

Ques 2: Which is the giant flow visible in the night sky exactly opposite to the direction of the sun?
Ans: Gegenschein.
Important Questions (Part - 1) - World Geography UPSC Notes | EduRevGegenschein

Question 1:Tiny glass-like objects are found in certain parts of the world and are believed to have their origin in the moon. What are they?


Ques 3: Which planet is often described as a cold, lifeless desert?
Ans: Mars.

Ques 4: Which planet is believed to have the runaway greenhouse effect?
Ans: Venus.

Ques 5: Which animal was the first to enter space and indicate that life can exist in it?
Ans: Dog.

Ques 6: What kind of pollution presently threatens the space beyond the earth?
Ans: Space junk.

Ques 7: Which is the hot, dry sand-laden wind that blows from Africa to the Mediterranean region?
Ans: Sirocco.

Ques 8: Which is the long, narrow current of high speed winds that blow at high altitudes?
Ans: Jet stream.

Ques 9: Which atmospheric phenomenon is directly linked to the oceanic phenomenon of El Niño?
Ans: Southern Oscillation.

Question 2:Which type of forest is the most fertile reservoir of wildlife?


Ques 10: One-third of all the world's rain forest is in:
Ans: Brazil.

Ques 11: Where is the largest rain forest in the world located?
Ans: Amazon basin.
Important Questions (Part - 1) - World Geography UPSC Notes | EduRev
Ques 12: What is known as a miracle crop?
Ans: Soyabean.

Question 3:The terrace type of agriculture was developed in:


Ques 13: When were synthetic fertilizers first manufactured on a large scale and used in agriculture?
Ans: The 1930's.

Ques 14: What is the estimated percentage of the world's land, suitable for farming?
Ans: 24%.

Ques 15: Swidden - slash and burn - farming had its origin in:
Ans: Europe.

Ques 16: Which European king ordered that a man should be tortured for burning coal and fouling the air?
Ans: King.

Ques 17: Which country's fishing catch has drastically fallen because it did not allow time for fish to breed and replenish itself?
Ans: Peru.

Ques 18: The name ‘Amoco Cadiz’ goes down in history in the memory of a giant:
Ans: Oil slick.

Ques 19: Which expedition was devoted to the study of all the aspects of an entire ocean?
Ans: Atlantic Expedition.
Question 4:For which commodity did Christopher Columbus cross the Atlantic and reach India?


Ques 20: The conservation and protection of which bird was the mission of Project Grus:
Ans: Common Crane.

Ques 21: What is the Project FAMOUS concerned with?
Ans: Ocean bed.

Ques 22: What does the Project JAWS deal with?
Ans: Winds.

Ques 23: Who originally inspired the environmentalist movement?
Ans: Henry David Thoreau.

Important Questions (Part - 1) - World Geography UPSC Notes | EduRevHenry David Thoreau

Ques 24: When was the Jawaharlal Nehru Community Biodiversity movement launched in India?
Ans: 1989.

Question 5:Where was the ‘Mitti bachao’ (Save the Soil) movement launched in India?


Ques 25: Which country has the oldest tradition of popular movements aimed at the protection of natural and man-made environment?
Ans: The United Kingdom.

Ques 26: Where is the World Resources Institute located?
Ans: Washington, D.C.

Ques 27: An anticline is an arch-like fold or uphold in a rock strata resulting from compression in the earth’s crust.
Ans: Gland.

Ques 28: Where is the Centre for International Environmental Information located?
Ans: New York.

Ques 29: Which organization campaigns for the protection of species?
Ans: Club of Earth.

Ques 30: Where is the office of Scientific Committee on Problems of the Environment located?
Ans: Paris.

Question 6:Where are the headquarters of the World Commission on Environment and development located?


Ques 31: Where is International Register of Potentially Toxic Chemicals located?
Ans: Geneva.

Question 7:Where is the headquarters of the Friends of the Earth International located?


Ques 32: Where is the Smithsonian Institution Center for Short-Lived Phenomena located?
Ans: Massachusetts.

Ques 33: Where is the International Council of Environmental Law located?
Ans: Bonn.

Ques 34: Where are the headquarters of the United Nations Environment Program located?
Ans: Nairobi.

Ques 35: Which world body brings out the World Conservation Strategy?
Ans: I.U.C.N.

Ques 36: Where is the International Institute for Environment and Development located?
Ans: London.

Ques 37: Where is the International Crane Foundation located?
Ans: Wisconsin.

Ques 38: Where is the Salim Ali College of Ecology located?
Ans: Pondicherry.

Ques 39: Where is the Indian Institute of Forest Management located?
Ans: Bhopal.

Ques 40: Where is the Pollution Control Research Institute located?
Ans: Haridwar.

Ques 41: Where is the Indian Grassland and Fodder Research Institute located?
Ans: Jhansi.
Question 8:Where is the Central Soil and Water Conservation Research Centre located?


Ques 42: Where is the National Institute of Occupational Health located?
Ans: Ahmedabad.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of UPSC

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

MCQs

,

pdf

,

past year papers

,

Free

,

Important Questions (Part - 1) - World Geography UPSC Notes | EduRev

,

Objective type Questions

,

shortcuts and tricks

,

Sample Paper

,

Semester Notes

,

Important questions

,

Summary

,

Important Questions (Part - 1) - World Geography UPSC Notes | EduRev

,

Exam

,

Previous Year Questions with Solutions

,

ppt

,

practice quizzes

,

study material

,

video lectures

,

mock tests for examination

,

Extra Questions

,

Viva Questions

,

Important Questions (Part - 1) - World Geography UPSC Notes | EduRev

;