Important Questions (Part - 3) - World Geography UPSC Notes | EduRev

Geography for UPSC (Civil Services) Prelims

UPSC : Important Questions (Part - 3) - World Geography UPSC Notes | EduRev

The document Important Questions (Part - 3) - World Geography UPSC Notes | EduRev is a part of the UPSC Course Geography for UPSC (Civil Services) Prelims.
All you need of UPSC at this link: UPSC

Important Questions

Question 1. Where is the Industrial Toxicological Research Centre located?
 Answer: 
Lucknow

Question 2. Where are the headquarters of the National Bureau of Plant Genetic Resources located?
 Answer:
New Delhi

Question 3. Where is the Centre for Environmental Education located?
 Answer: 
Ahmedabad

Question 4. Where is the C.P. Ramaswami Aiyer Environmental Education Centre located?
 Answer: 
Madras

Question 5. Where is the Centre for Environmental Studies located?
 Answer: 
Madras

Question 6. Where is the National Environmental Engineering Research Institute located?
 Answer:
Nagpur

Question 7. Where is the Engadine National Park located?
 Answer: 
Switzerland

Question 8. Where is the Tsavo Royal Park located?
 Answer:
Kenya

Question 9. Where is Khao Yai National Park located?
 Answer:
Thailand

Question 10. Where is the Chitwan National Park located?
 Answer: 
Nepal

Question 11. Where is Kruger National Park located?
 Answer: 
South Africa

Question 12. Where is the Bonaire Marine Park located?
 Answer: 
Caribbean Islands

Question 13. Where is Murchison Falls Park located ?
 Answer: 
Uganda

Question 14. Where is Serengeti National Park located?
 Answer: 
Tanzania

Question 15. Where is Oka National Park located?
 Answer:
U.S.S.R. 

Question 16. Where is the Albert Park located?
 Answer: 
Congo

Question 17. Where is the man-made Wiliam Curtis Ecological Park, which gives an urbanite an idea of wildlife, located?
 Answer: 
London


Question 18. Which chemical has the International Maritime Organization banned from disposal into the sea?
 Answer: 
Plastics

Question 19. The International Fur Trade Federation has banned the trade of: 
 Answer:
Snow Leopard

Question 20. What is the 30% Club associated with?
 Answer: 
Acid rain

Question 21. What was Greenpeace originally known as?
 Answer: 
Don't Make a Wave

Question 22. Which country has proposed that industrialized countries should allocate 0.1 per cent of their Gross National Product for a World Atmosphere Fund as a starting point?
 Answer: 
Norway
 
Question 23. Who is the author of Green Parties, dealing with the politics of the green movement the world over?
 Answer:
Sara Parkin

Question 24. The idea that national security can no longer be confined to military power but must also be extended to include forests, watersheds, crop lands, genetic resources and other environmental factors, was first pointed out in:
 Answer: 
The Brandt Report

Question 25. Which country has adopted the slogan: ‘Whoever afforests the land will own the trees’
 Answer: 
China

Question 26. Nowadays, saving one of the following environments is the top priority of conservationists:
 Answer: 
Tropical forests

Question 27. How many kilometres into the sea does the Exclusive Economic Zone of a coastal country extend?
 Answer:
300 kilometres

Question 28. Which country has (1989) banned the manufacture, use, and export of most asbestos products?
 Answer: 
U.S.A.

Question 29. Which Green Party leader created the famous slogan: `We are neither left nor right; we are in front'?
 Answer: 
Herbert Gruhl

Question 30. Who was the first to use the slogan `Our Spaceship Earth' during the U.S. Presidential election?
 Answer: 
Adlai Stevenson
 

Question 31. Rotation of the earth causes deflection of wind by
 Answer: 
Corlolis force

Question 32. The Mediterranean region receives rainfall
 Answer: 
From westerlies in winter

Question 33. The atmospheric layer which reflects radio waves is called:
 Answer:
Ionosphere.

Question 34.Tropopause is the zone that separates :
 Answer: 
Troposphere and Stratosphere

Question 35. What is the characteristic of planetary winds :
 Answer: 
These blow from the belts of high pressure to the belts of low pressure

Question 36. Assertion :
    (A) The total annual insolation is maximum at the equator and goes on decreasing towards the poles.
    Reason (R) The earth is spherical in shape.
Answer: Both A and R are correct and R explains A

Question 37. Cirus clouds are :
 Answer: 
High clouds

Question 38. Tasmania and New Zealand are located in:
 Answer: 
West Europian type of climate
 
Question 39. Oak is most important tree of:
 Answer: 
West European climate.

Question 40. Horse latitudes lie :
 Answer:
In the vicinity of 30o  latitude both north and south of the equator

Question 41. The precipitation in north-west India in winter season is caused by :
 Answer:
Western disturbances

Question 42. Jet Stream blows :
 Answer: 
From west to east
 
Question 43. In which region does rainfall occur throughout the year?
 Answer:
Equatorlal region

Question 44. Doldrum belt is the region of :
 Answer:
Low pressure and calm conditions

Question 45. Tropical deserts receive scanty rainfall because
 Answer:
Trade winds blow from the hot interior of the continent

Question 46. Structurally shillong Plateau belougs to
 Answer:
Peninsular India

Question 47. Humid regions of western Europe have
 Answer:
Grey-Brown Podzolic soils

Question 48. Soils developed in humid tropical regions are called
 Answer:
Laterite

Question 49. Lithosols are :
 Answer: 
Shallow and stony

Question 50. Halomorphic soils are the outcome of:
 Answer:
Salinization and alkalinization

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of UPSC

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

pdf

,

study material

,

Objective type Questions

,

Sample Paper

,

Free

,

Important questions

,

MCQs

,

Extra Questions

,

Important Questions (Part - 3) - World Geography UPSC Notes | EduRev

,

video lectures

,

mock tests for examination

,

Viva Questions

,

Important Questions (Part - 3) - World Geography UPSC Notes | EduRev

,

practice quizzes

,

Exam

,

ppt

,

past year papers

,

Semester Notes

,

Important Questions (Part - 3) - World Geography UPSC Notes | EduRev

,

Summary

,

Previous Year Questions with Solutions

,

shortcuts and tricks

;