Important Questions (Part - 4) - World Geography UPSC Notes | EduRev

Geography for UPSC (Civil Services) Prelims

UPSC : Important Questions (Part - 4) - World Geography UPSC Notes | EduRev

The document Important Questions (Part - 4) - World Geography UPSC Notes | EduRev is a part of the UPSC Course Geography for UPSC (Civil Services) Prelims.
All you need of UPSC at this link: UPSC

Important Questions

Question 1. Where is the Blacknecked Crane seen in India?
 Answer:
Ladakh

Question 2. Where did the first recorded incident of release of hazardous waste occur in India?
 Answer: 
Monghyr

Question 3. What percentage of land in India is under forest cover?
 Answer:
About 14 per cent

Question 4. The Mussoorie hills of the Doon valley in Uttar Pradesh are being destroyed by:
 Answer:
Quarries

Question 5. Which aquatic animal has been released on a large scale in the Ganga to rid it of waste flesh?
 Answer:
Turtle

Question 6. What fraction of land in India is lying waste as a result of environmental problems?
 Answer: 
one-third

Question 7. Where is the National Museum of Natural History located?
 Answer: 
New Delhi

Question 8. Why is the Silent Valley so called?
 Answer: 
It is silent during night

Question 9. Which river serves the largest cultivable area?
 Answer: 
Ganga

Question 10. Which Indian State has named all its tourist resorts after birds?
 Answer:
Haryana

Question 11. The distance of the Earth from the Sun is about _____
 Answer: 
149 million km.

Question 12. The sun comprises _____% of the total matter of the solar system.
 Answer: 
99.86

Question 13. The permanent tilt of the Earth’s axis and the revolution of the Earth in its orbit together cause _____
 Answer:
Varying lengths of day and night at different times of the year.

Question 14. The Earth’s axis always points in the same direction in the sky to _____
 Answer: 
The Pole star.

Question 15. The Earth is permanently tilted to its orbital plane at an angle of _____
 Answer: 
66-1/2°


Question 16. At the summer solstice in the Northern Hemisphere, _____ latitudes will have the longest night.
 Answer:
66°S

Question 17. When the Sun is vertically overhead along the Tropic of Capricorn at midday, _____
 Answer:
Night is equal to 24 hours at the North pole.

Question 18. 1° of longitude represents _____
 Answer: 
111 kms along the equator.

Question 19. ‘Great Circles’ can extend in _____
 Answer: 
any direction.

Question 20. The ‘International Date Line’ is _____
 Answer:
the line at which a day is lost or gained.

Question 21. To avoid confusion the world is divided into _____
 Answer: 
24 belts, each 15° of longitude wide.

Question 22. The Northern Hemisphere receives its maximum and minimum amount of solar radiation during _____
 Answer:
June and December respectively.

Question 23. Which is referred to as ‘Land of the Midnight Sun’?
 Answer:
In summer the region north of the arctic circle.

Question 24. Canada and the USA have _____
 Answer: 
Five time zones.

Question 25. The stratification of sedimentary rocks is caused mainly by _____
 Answer:
The deposition of rock particles in layers.

Question 26. A rift valley is formed mainly because of the _____
 Answer:
Forces of tension in the Earth’s crust.

Question 27. The ‘Cigar’ shaped planetary system confirms to the __
 Answer: 
Tidal Hypothesis.

Question 28. Binary Star Hypothesis was given by _____
 Answer: 
Russel and Littleton.

Question 29. Movements occurred in Palaeozoic Era are _____
 Answer: 
Taconian, Caledonian, Armonican, Variscon.

Question 30. The ‘Deccan Lava Region’ was formed during _____
 Answer: 
Cretaceons period.

Question 31. The ‘Transverse waves’ are _____
 Answer:
‘S’ waves.

Question 32. Which pair is ‘incorrect?
    (a) Conrad Discontinuity—Between Sial and Sima.
    (b) Mohorovicic    Discontinuity—Between Crust and Mantle.
    (c) Repetti Discontinuity—Between Upper Mantle and Lower Mantle.
Answer: None.

Question 33. Asthenosphere is _____
 Answer:
the layer beneath the lithosphere.

Question 34. Who used the term ‘Isostasy’ (equal standing) for the first time?
 Answer: 
Dutton.

Question 35. ‘Continental drift’ refers to _____
 Answer:
the horizontal movement of the continents on a vast scale.

Question 36. The idea of Continental drift was developed in America by _____
 Answer: 
F.B. Taylor.

Question 37. The Wegener’s Hypothesis is associated with _____
 Answer: 
The continental drift.

Question 38. The hypothesis of ‘sea-floor spreading’ was first formulated by _____
 Answer: 
Prof. Harry Hess of Princeton University.

Question 39. In the hypothesis of ‘plate-tectonics’, it is assumed that the earth is composed of _____
 Answer: 
20 litospheric plates.

Question 40. If the time at Greenwich is 6.00 A.M., what is the longitude at which the time is 2 A.M.?
 Answer:
60°

Question 41. If the time at the Greenwich is 10.00 P.M. on April 20, what is the longitude of the place where the time is 8 A.M. on April 21?
 Answer:
150°E

Question 42. Gabbro is an example of _____
 Answer:
Extensive rocks.

Question 43. Lava-obsedian is an example of _____
 Answer:
Igneous rocks.

Question 44. The ‘Batholiths’ covering small areas are called _____
 Answer: 
Stocks.

Question 45. ‘Boss’ is _____
 Answer:
the Magma after cooling is not parallel to the layers around it and makes an angle with them.

Question 46. Which pair is incorrect?
    (a) Loess—Wind-borne sedimentary rocks.
    (b) Till—Ice-deposited sedimentary rocks.
    (c) Breccia—Sedimentary rocks formed because of the process of comenation.
Answer: None.

Question 47. Which pair is incorrect?
    (a) Conglomerate—Mechanically formed sedimentary rocks.
    (b) Coal—Organically formed sedimentary rocks.
    (c) Saltpetre—Chemically formed sedimentary rocks.
Answer: None.

Question 48. Which feature may occur when lava cools at the surface?
 Answer: 
Basalt plateau.

Question 49. An intrusion of magma along a bedding plane is called____
 Answer:
Sill.

Question 50. When a mass of magma cuts across the bedding plane, then it is called _____
 Answer: 
Dyke.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of UPSC

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Summary

,

Important questions

,

Important Questions (Part - 4) - World Geography UPSC Notes | EduRev

,

pdf

,

study material

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Sample Paper

,

MCQs

,

Free

,

Important Questions (Part - 4) - World Geography UPSC Notes | EduRev

,

Exam

,

shortcuts and tricks

,

mock tests for examination

,

ppt

,

video lectures

,

Semester Notes

,

Extra Questions

,

practice quizzes

,

past year papers

,

Viva Questions

,

Objective type Questions

,

Important Questions (Part - 4) - World Geography UPSC Notes | EduRev

;