Magnetics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

DC Pandey (Questions & Solutions) of Physics: NEET

Created by: Ciel Knowledge

NEET : Magnetics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

The document Magnetics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev is a part of the NEET Course DC Pandey (Questions & Solutions) of Physics: NEET.
All you need of NEET at this link: NEET

Introductory Exercise 23.1

Ques 1: Write the dimensions of E/B. Here, E is the electric field and B the magnetic field.  Magnetics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Sol:
qE = Bqv sin θ
[E/B] = [v] = [LT-1]

Ques 2: In the relationMagnetics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev which pairs are always perpendicular to each other.
Sol:
From the property of cross product Magnetics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev is always perpendicular to both Magnetics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

Ques 3: If a beam o f electrons travels in a straight line in a certain region. Can we say there is no magnet ic field?
Sol: 
Magnetics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev both may be present and may be possible that, Magnetics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

Ques 4: A charge q = -4μC has an instantaneous velocity  Magnetics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev in a uniform magnetic field Magnetics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev What is the force on the charge?
Sol:
Magnetics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Here, q has to be substituted with sign.

Introductory Exercise 23.2

Ques 1: Can a charged particle be accelerated by a magnetic field. Can its speed be increased?
Sol:
Magnetic force may be non-zero. Hence acceleration due to magnetic force may be non-zero. Magnetic force is always perpendicular to velocity. Hence its power is always zero or work done by magnetic force is always zero. Hence it can be change the speed of charged particle.

Ques 2: An electron beam projected along positive x-axis deflects along the positive y-axis. If this deflection is caused by a magnetic field, what is the direction of the field?
Sol: 
Magnetics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Magnetics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev is along position y -direction, q is negative and Magnetics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev is along positive x-direction. Therefore Magnetics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev should be along positive z-direction.

Ques 3: An electron and a proton are projected with same velocity perpendicular to a magnetic field,
(a) Which particle will describe the smaller circle?
(b) Which particle will have greater frequency?

Sol: Magnetics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev as other factors are same.
Magnetics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

Ques 4: In a region of space a uniform magnetic field 6 is along positive x-axis. Electrons are emitted from the origin with speed v at different angles. Show that the paraxial electrons are refocused on the x-axis at a distance Magnetics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev Here, m is the mass of electron and e the charge on it.
Sol: 

Magnetics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Electrons touches the x-axis again after every pitch. Therefore the asked distance is d = p = v11T
Magnetics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
For paraxial electrons θ ≈ 0° and q = e
∴  Magnetics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

Ques 5: A particle of mass m and charge q is projected into a region having a perpendicular magnetic field 6. Find the angle of deviation of the particle as it comes out of the magnetic field if the width of the region is,
Magnetics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev 

Magnetics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Magnetics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Sol: 

Magnetics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Magnetics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Magnetics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
and θ = π if L ≤ r

Ques 6: An electron is accelerated through a PD of 100 V and then enters a region where it is moving perpendicular to a magnetic field S = 0.2 T. Find the radius of the circular path. Repeat this problem for a proton.
Sol: Magnetics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev


Ques 7: A proton, a deutron and an a-particle have equal kinetic energies. Compare the radii of their paths when a normal magnetic field is applied.
Sol: 
Magnetics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Magnetics (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of NEET

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Free

,

Important questions

,

Sample Paper

,

Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

,

practice quizzes

,

pdf

,

past year papers

,

Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

,

ppt

,

Viva Questions

,

Magnetics (Part - 1) - Physics

,

Exam

,

Extra Questions

,

Semester Notes

,

mock tests for examination

,

Objective type Questions

,

Magnetics (Part - 1) - Physics

,

Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

,

Previous Year Questions with Solutions

,

study material

,

video lectures

,

shortcuts and tricks

,

Summary

,

MCQs

,

Magnetics (Part - 1) - Physics

;