NCERT Solutions - From Market to Home Class 4 Notes | EduRev

EVS for Class 4

Created by: Yashina Kapoor

Class 4 : NCERT Solutions - From Market to Home Class 4 Notes | EduRev

The document NCERT Solutions - From Market to Home Class 4 Notes | EduRev is a part of the Class 4 Course EVS for Class 4.
All you need of Class 4 at this link: Class 4

Page No 120:

Question 1: Does anyone in your house have to get up very early? What time does he or she get up? Why do they need to get up so early?
Answer:
Disclaimer : The purpose of this section is to make students interact actively with their family members. It is strongly recommended that students prepare the answer on their own.


Page No 122:

Question 1: Babuji sells the previous day’s vegetables first. Why do you think he does this?
Answer: Babuji sells the previous day’s vegetables first as their chances of getting spoilt are higher, especially during the summers. If the vegetables get spoilt before they are sold, vendors like Babuji would bear losses.

Question 2: Have you seen dried or spoilt vegetables? Where?

Answer: Yes, dried and spoilt vegetables are often seen in the market, especially in the late evening hours.

Question 3: How did you know that the vegetables were spoilt?

Answer: The following observations indicate that the vegetable were spoilt:

(i) Wrinkled appearance of the vegetables (ii) Growth of moulds (a type of fungus) on the vegetables (iii) Bad odour from the vegetables


Question 4: Look at the clocks given below. Write what you do, and what Vaishali does, at the time which the
NCERT Solutions - From Market to Home Class 4 Notes | EduRev
Answer:

Disclaimer:
The purpose of this section is to encourage the students to share their daily routine. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.


Question 5: From where do you get vegetables for your home? Who brings the vegetables?

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to make students interact actively with their surroundings. Keeping this in mind, it is strongly recommended that the students prepare the answer on their own.


Page No 124:

Question 1: Given here is a list of vegetables and fruits. Which of these will spoil earlier, and which will stay for some days? Write the names in the correct column. You can add more names in the list.
NCERT Solutions - From Market to Home Class 4 Notes | EduRev
NCERT Solutions - From Market to Home Class 4 Notes | EduRev
Some of these fruits and vegetables are smooth to touch while some are rough. From the list above, put the names in the correct column
NCERT Solutions - From Market to Home Class 4 Notes | EduRev
Answer:
NCERT Solutions - From Market to Home Class 4 Notes | EduRev
NCERT Solutions - From Market to Home Class 4 Notes | EduRev


Page No 125:

Question 1: Which vegetable do you find the heaviest to carry? Write its name and draw its picture in your notebook.
Answer:
Disclaimer:
This question requires the students to share their own experiences and observations. Keeping this in mind, it is strongly recommended that the students prepare the solution on their own.


Question 2: Which is the lightest fruit or vegetable that you have eaten? Write its name and draw the picture in your notebook.

Answer:

Disclaimer:
This question requires the students to share their own experiences and observations. Keeping this in mind, it is strongly recommended that the students prepare the solution on their own.

Question 3: Write names of three vegetables which do not have seeds.

Answer: Carrot, potato and turnip are vegetables that do not have seeds.


Question 4: Talk with a vegetable-seller in your area. Ask the following questions and make a brief report in the notebook.

1. What is his or her name?

2. How many people are there in his or her house? How many children are there at home?

3.  What are the names of the children? How old are they?

4. Who all help in the work of selling vegetables?

5. Who all stay with the vegetable cart or sit in the shop?

6. What vegetables do they sell?

7. What time do they start work?

8. For how many hours in a day do they work?

9. Ask them about any three vegetables that they sell.

NCERT Solutions - From Market to Home Class 4 Notes | EduRevAnswer:

Disclaimer: The purpose of this section is to encourage students to observe their surroundings and interact with others. Keeping this in mind, it is strongly recommended that students perform the activity and write the answer on their own.

Share with a friend

Complete Syllabus of Class 4

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

MCQs

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Extra Questions

,

Semester Notes

,

Viva Questions

,

ppt

,

Objective type Questions

,

NCERT Solutions - From Market to Home Class 4 Notes | EduRev

,

Important questions

,

shortcuts and tricks

,

Summary

,

pdf

,

video lectures

,

NCERT Solutions - From Market to Home Class 4 Notes | EduRev

,

mock tests for examination

,

study material

,

Exam

,

Sample Paper

,

past year papers

,

practice quizzes

,

NCERT Solutions - From Market to Home Class 4 Notes | EduRev

,

Free

;