NCERT Solutions - Fun With Numbers Notes | EduRev

Mathematics (Maths) for Class 3

Class 3 : NCERT Solutions - Fun With Numbers Notes | EduRev

The document NCERT Solutions - Fun With Numbers Notes | EduRev is a part of the Class 3 Course Mathematics (Maths) for Class 3.
All you need of Class 3 at this link: Class 3
Page No - 13

Ques 1:

NCERT Solutions - Fun With Numbers Notes | EduRev

Radhika, Gauri, Vicky, Indra and Sunil were collecting Imil (tamarind) seeds. 

(a) ____ collected the most seeds.
(b) Sunil will collect _____ more seeds to be equal to Vicky.
(c) If Radhika gets 6 more seeds, she will have_____
(d) How many children have more than 40 seeds? _____
(e) ______ needs 3 more seeds to have 50.
(f) Sunil has 2 seeds less than 40 and ____  has 2 seeds more than 40.

Ans:
(a) Indra  collected the most seeds.
(b) Seeds collected by Vicky = 42 Seeds collected by Sunil = 38 Number of more seeds Sunil should collect to be equal to Vicky = 42 − 38 = 4
(c) Number of seeds with Radhika = 24 If Radhika gets 6 more seeds, the total number of seeds with her will be 24 + 6 = 30 If Radhika gets 6 more seeds, then she will have 30 seeds.
(d) 3 children have more than 40 seeds.
(e) Gauri has 47 seeds. So, if she collects 3 more seeds, then the total number of seeds with her will be 47 + 3 = 50 Gauri  needs 3 more seeds to have 50.
(f) Sunil has 2 seeds less than 40 and Vicky has 2 seeds more than 40.


Page No - 15

Dhoni's Century 
Ques 1: One-day match between India and South Africa in Guwahati ……… India batting first …….
NCERT Solutions - Fun With Numbers Notes | EduRev 
Fill in blanks:
(a) Dhoni scored 96 +___ = runs. 
Ans:
(a) Dhoni scored 96 +  6  = 102  runs.

Ques 2: How many runs do these players need to complete a century?


 Runs scored Runs needed to complete a century
 Player 1 93 ____
 Player 2 97 ____
 Player 3 89 ____
 Player 4 99 ____

Ans: 
Century = 100 run


 Runs scored Runs needed to complete a century
 Player 1 93  __7__
 Player 2 97 __3__
 Player 3 89 __11__
 Player 4 99 __1__


Page No - 16

Ques 1: Fill in the Blanks:

NCERT Solutions - Fun With Numbers Notes | EduRev

Ans: 

NCERT Solutions - Fun With Numbers Notes | EduRev

Century = 100 runs Double century = 2×100 = 200 runs
Triple century = 3×100 = 300 runs
Total runs = 206
Number of runs required to make 300 = 300 − 206 = 94
So, 94 more runs are required to make a triple century.

Page No - 17

Ques 1:

 Player Score
 A.P.J. 128
 A.S  100
 C.K. 99
 D.M. 162
 K.S.P. 152
 M.D. 178
 P.K. 105
 S. T. 141
 T.P.K. 112
 V.V.S. 127


(a) C.K. just missed his century. How many runs did he need to make a century?___
(b) _____and ____scored almost equal runs.
(c) ____ scored a complete century. no less, no more.
(d) Most runs scored by any batsman are ____
(e) _____ and _____ have a difference of just 1 run between them.
(f) ______ scored 2 more than one and a half century.

Ans:

(a) C.K. just missed his century. How many runs did he need to make a century? _1_    

(b) A.S., C.K. and V.V.S., A.P.J. scored almost equal runs.
(c) A.S. scored a complete century. no less, no more.
(d) Most runs scored by any batsman are 178 .
(e) A.S., C.K. and V.V.S., A.P.J.  have a difference of just 1 run between them.
(f) K.S.P. scored 2 more than one and a half century.


Page No - 18

Ques 1: Counting in 10’s

10 110 310 ___
 20 ___ ___ 720
 30 ___ ___ ___
 ___ ___ ___ ___
 ___  ___ ___ ___
 ___ ___ ___ ___
 ___ ___ ___ ___
 ___ ___ ___ 780
 ___ 190 ___ ___
 100 200 400 ___

Ans: 

10

110

310

_710_

20

_120_

_320_

720

30

_130_

_330_

_730_

_40_

_140_

_340_

_740_

_50_

_150_

_350_

_750_

_60_

_160_

_360_

_760_

_70_

_170_

_370_

_770_

_80_

_180_

_380_

780

_90_

190

_390_

_790_

100

200

400

_800_


Ques 2: Counting in 50’s

 200 550
 250 __
 __ 650
 350 __
 __ 750
 __ __ 
 500 850

(a) How far can you go like this? 
(b) What is the biggest number you can call out? _______
Ans: 

 200 550
 250 600
 300 650
  350 700
 400 750
 450 800
 500 850

(a) We can count endlessly, as there is no limit to counting the numbers in 50s. (b) There will always be a bigger number than the previous number.


Page No - 20

Jumping Animals 
Ques 1:

NCERT Solutions - Fun With Numbers Notes | EduRev

Gabru, Bunny and Tarru are jumping all the way. Gabru jumps on every 7th square, Bunny on every 5th square, Tarru on every 4th square. 
Gabru starts jumping from square number 90. 
Bunny starts jumping from square number 99. 
Tarru starts jumping from square number 106. 
(a) Bunny’s tenth jump is on square number _________. 
(b) Tarru’s tenth jump is on square number _________. 
(c) Gabru’s tenth jump will be on square number ________. 
(d) Gabru and Bunny both jump on squares 104 _________ and ________. 
Find out: 
(e) Tarru and Bunny jump on squares _______, _______, _______ and _______. 
(f) Is there any square where all three of them jump? _______ 
(g) Guess who will finish in the least jumps? ________ In how many jumps? ________
Ans: 

(a) Bunny is on square number 99. Bunny jumps on every 5th square. In a single jump, Bunny covers 5 steps. We have to count Bunny’s 10th jump. Number of steps Bunny covers in 10 jumps = 10×5 = 50
Thus, Square number reached by Bunny = 99 + 50 = 149
(b) Tarru is on square number 106. Tarru jumps on every 4th square. In a single jump, Tarru covers 4 steps. We have to count Tarru’s 10th jump. Number of steps Tarru covers in 10 jumps = 10 ×4 = 40
Thus, Square number reached by Tarru = 106 + 40 = 146
(c) Gabru is on square number 90. Gabru jumps on every 7th square. In a single jump, Gabru covers 7 steps. We have to count Gabru’s 10th jump. Number of steps Gabru covers in 10 jumps = 10 ×7 = 70 Thus, Square number reached by Gabru = 90 + 70 = 160
(d) Gabru and Bunny both jump on squares 104 to 114 and _109_
(e) Tarru and Bunny jump on squares 114, 134, 154 and 174.
(f) All three of them jump together on square 174.
(g) Gabru will finish it in the least number of jumps, that is, 8.


Page No - 22

Class, Jump 
Ques 1: 
Jump 2 steps forward: 
104, 106, 108, __,__ ,__ , __. 
Jump 2 steps backward: 
262, 260, 258, __, __,__ ,__ . 
Jump 10 steps forward: 
110, 120, 130,__ , __,__ ,__ . 
Jump 10 steps backward: 200, 190, 180, __ ,__ , __,__ . 
Continue the pattern: 550, 560, 570, __ , __ , __ ,__ . 
910, 920, 930, 940,__ , __ ,__ , __. 
209, 207, 205, __, __,__ ,__ . 
401, 402, 403, __, __, __, __. 
Ans: 
Jump 2 steps forward: 104, 106, 108, 110, 112, 114, 116.
Jump 2 steps backward: 262, 260, 258, 256, 254, 252, 250.
Jump 10 steps forward: 110, 120, 130, 140, 150, 160, 170.
Jump 10 steps backward: 200, 190, 180, 170, 160, 150, 140.
Continue the pattern:
550, 560, 570, 580, 590, 600, 610.
910, 920, 930, 940, 950, 960, 970, 980.
209, 207, 205, 203, 201, 199, 197.
401, 402, 403, 404, 405, 406, 407.


Page No - 23

Lazy Crazy Shop 
Ques 1: Find out how many packets of tens, hundreds and loose items each animal will take. Fill in the blanks.

NCERT Solutions - Fun With Numbers Notes | EduRev

Ans: 

NCERT Solutions - Fun With Numbers Notes | EduRev


Page No - 24

Ques 1: Lazy Crazy also has a crazy way of taking money. He takes only in NCERT Solutions - Fun With Numbers Notes | EduRev notes, NCERT Solutions - Fun With Numbers Notes | EduRev notes and NCERT Solutions - Fun With Numbers Notes | EduRev coins. 
Now find out how they will pay him for what they have taken.
(a)
NCERT Solutions - Fun With Numbers Notes | EduRev
(b)
NCERT Solutions - Fun With Numbers Notes | EduRev
(c) 
NCERT Solutions - Fun With Numbers Notes | EduRev
(d)
NCERT Solutions - Fun With Numbers Notes | EduRev


Ans: 
(a) Rs 420 = Rs 100 + Rs 100 + Rs 100 + Rs 100 + Rs 10 + Rs 10
Four hundred-rupee notes and two ten-rupee notes

(b) Rs 143 = Rs 100 + Rs 10 + Rs 10 + Rs 10 + Rs 10 + Re 1 + Re 1 + Re 1
One hundred-rupee note, four ten-rupee notes and three one-rupee coins
(c) Rs 242 = Rs 100 + Rs 100 + Rs 10 + Rs 10 + Rs 10 + Rs 10 + Re 1 + Re 1
Two hundred-rupee notes, four ten-rupee notes and two one-rupee coins
(d) Rs 55 = Rs 10 + Rs 10 + Rs 10 + Rs 10 + Rs 10 + Re 1 + Re 1 + Re 1+ Re 1 + Re 1 Five ten-rupee notes and five one-rupee coins

NCERT Solutions - Fun With Numbers Notes | EduRev


Ques 2: Who am I? Match with the number.

NCERT Solutions - Fun With Numbers Notes | EduRev

Ans: 

NCERT Solutions - Fun With Numbers Notes | EduRev


Page No - 25

Ques : How Many are these?

NCERT Solutions - Fun With Numbers Notes | EduRev

Ans: 

NCERT Solutions - Fun With Numbers Notes | EduRev


Page No - 27

Ques : Which cards will I have in my pocket if I have counted up to…

NCERT Solutions - Fun With Numbers Notes | EduRev

Ans: 

NCERT Solutions - Fun With Numbers Notes | EduRev


Page No - 28

Ques : When I hadNCERT Solutions - Fun With Numbers Notes | EduRev cards in my pocket, I knew I had counted 20 stars. Now you tell me the number of stars counted in each case. Write the answer in the blank space. 

NCERT Solutions - Fun With Numbers Notes | EduRev

Ans: 

NCERT Solutions - Fun With Numbers Notes | EduRev


Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

ppt

,

Summary

,

Important questions

,

past year papers

,

NCERT Solutions - Fun With Numbers Notes | EduRev

,

study material

,

MCQs

,

Objective type Questions

,

practice quizzes

,

NCERT Solutions - Fun With Numbers Notes | EduRev

,

video lectures

,

shortcuts and tricks

,

Exam

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Free

,

mock tests for examination

,

pdf

,

Viva Questions

,

Sample Paper

,

Extra Questions

,

NCERT Solutions - Fun With Numbers Notes | EduRev

,

Semester Notes

;