NCERT Solutions - Our Friends – Animals Notes | EduRev

EVS for Class 3

Class 3 : NCERT Solutions - Our Friends – Animals Notes | EduRev

The document NCERT Solutions - Our Friends – Animals Notes | EduRev is a part of the Class 3 Course EVS for Class 3.
All you need of Class 3 at this link: Class 3

PAGE NO. 125

Ques 1: Put the sentences in the correct order:
NCERT Solutions - Our Friends – Animals Notes | EduRev
Ans:
NCERT Solutions - Our Friends – Animals Notes | EduRev

PAGE NO. 125

Ques 2: What do you think Malini would have done?
Ans. Malini would have kept the kitten near its mother so that it would stop crying.

PAGE NO. 126

Ques 1: What will people in Meenu’s family do?
Ans. People in Meenu’s family will give first aid to the cow by tying a bandage around its leg. They would then take it to a veterinary doctor for treatment.

Ques 2: Chandu Dhobi  looks after his donkey very well. The donkey too does a lot of his work. Look at the pictures and write what are the things that Chandu does for his donkey-
NCERT Solutions - Our Friends – Animals Notes | EduRevAns:
1. Chandu bathes his donkey and keeps it clean.
2. Chandu feeds it fresh green grass so that it remains healthy.
3. Chandu provides his donkey clean fresh water to drink.
4. Chandu puts a garland around the neck of his donkey to keep it happy.

PAGE NO. 127

Ques 1: Do you or any of your neighbours have a pet ? Which one?________
Ans:
Disclaimer: The purpose of this section is to make the students interactive and observe their surroundings. The answer may vary from student to student based on his/her experience. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Ques 2: What name have you given the pet ? _______________
What do you do when your pet is -

  • Hungry ___________
  • Feeling hot or cold ___________
  • Teased by someone ___________
  • Hurt _________

Ans:
Disclaimer:

This is a sample answer. The answer may vary from student to student based on his/her observation and experience.
I have given it the name Liza.
When my pet is

  • Hungry I give it food.
  • Feeling hot or cold I switch the fan on if it is feeling hot and cover it with a blanket if it is feeling cold.
  • Teased by someone I try to appease Liza and ask the teaser to stop doing so.
  • Hurt I give her first aid and consult a veterinary doctor.

PAGE NO. 127

Ques 3: We keep some pet animals at home. We look after them too. In the table below are the names of some such animals. Complete the table. Name of the animal Why do we keep them Dog It gives milk.It pulls the cart.Ox Hen Fish Honeybee We love it.
Ans:
Disclaimer: 
This is a sample answer. The answer may vary from student to student based on his/her observation and experience.

 Name of the animal Why do we keep them
 Dog It protects our house.
 Cow/Buffalo It gives milk.
 Ox It pulls the cart.
 Hen It gives us eggs.
 Fish We love to keep it in aquarium.
 Honeybee It gives us honey.

PAGE NO. 128

Ques 1: Like us, animals also need water to live. There are many other things which are required by both – animals and humans. Write the names of three such things.
Ans: Food, air, clean surroundings, shelter are needed by both humans and animals to live.

Ques 2: Have you ever fed any animal or seen anyone else feeding any animal? If yes, then fill in the table.
Name of the animal you fed
__________________
__________________
__________________
__________________
__________________
What did you feed
__________________
__________________
__________________
__________________
__________________
Ans: 

Disclaimer:
This is a sample answer. The answer may vary from student to student based on his/her observation and experience.

 Name of the animal you fed What did you feed
 Squirrel Peanuts
 Dog Bread
 Cat Milk 
 Cow Green grass
 Monkey Banana

PAGE NO. 129

Ques 1:
1. Why do you feed these animals ?
2. Which animal did most children feed ?
3. What did they feed ?
Ans:
Disclaimer: 
This is a sample answer. The answer may vary from student to student based on his/her observation and experience.
We feed these animals because animals need food for survival.
Most children fed dogs.
They fed milk to the dogs.

Ques 2: Do you have these names in your list ? Find out what these animals eat ?

NCERT Solutions - Our Friends – Animals Notes | EduRev 

Ans: We had names of squirrel and monkey in our list.

 Names of animals What they eat
 Rat Grain
 Cockroach Insect
 Pig Vegetables, dead animals
 Bat Fruits, seeds and insects
 Crow Grains and flesh
 Squirrel Peanuts and leaves 
 Monkey Fruits and insects 
 Spider Other insects
 Lizard Insects

PAGE NO. 129

Ques 3: Think, has any animal ever eaten your food against your will. How ? __________________________
Ans:
Disclaimer: This is a sample answer. The answer may vary from student to student based on his/her observation and experience.
Rats have eaten my food against my will. I reserved a piece of chocolate in the kitchen on the cooking platform. When I went looking for it the next morning, a rat was biting its corner.

PAGE NO. 130:

Question 1: Who eats what ? Match by drawing lines of different colours. One example is shown.
NCERT Solutions - Our Friends – Animals Notes | EduRev 
Answer
NCERT Solutions - Our Friends – Animals Notes | EduRev

Page No 130:

Question 2: Write the names of the animals —
NCERT Solutions - Our Friends – Animals Notes | EduRevAnswer
Disclaimer:

The purpose of this section is to make the students interactive and observe their surroundings. The answer may vary from student to student based on his/her experience. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 3

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Sample Paper

,

NCERT Solutions - Our Friends – Animals Notes | EduRev

,

mock tests for examination

,

ppt

,

Important questions

,

shortcuts and tricks

,

study material

,

practice quizzes

,

NCERT Solutions - Our Friends – Animals Notes | EduRev

,

Viva Questions

,

Semester Notes

,

past year papers

,

Exam

,

video lectures

,

Objective type Questions

,

MCQs

,

Summary

,

NCERT Solutions - Our Friends – Animals Notes | EduRev

,

Free

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Extra Questions

,

pdf

;