Practice Test (Part -1)- General Science UPSC Notes | EduRev

General Science for UPSC (Civil Services) Prelims

Created by: Mn M Wonder Series

UPSC : Practice Test (Part -1)- General Science UPSC Notes | EduRev

The document Practice Test (Part -1)- General Science UPSC Notes | EduRev is a part of the UPSC Course General Science for UPSC (Civil Services) Prelims.
All you need of UPSC at this link: UPSC

Ques 1.To which family does all pulses belong?

Ans: Leguminosae

Practice Test (Part -1)- General Science UPSC Notes | EduRev

Fig: Pulses

Ques 2. Plants absorb most part of water needed by them through their ________

Ans: Root hairs

Ques 3. Which branch of science is concerned with the study of relationship of plants to their environment?

Ans: Ecology

Ques 4. Radish is a ________

Ans: Modified root

Ques 5. Plants that grow under average conditions of temperature and moisture are called ________

Ans: Mesophytes

Ques 6. The process of photosynthesis is most active in _____

Ans: Red light
Practice Test (Part -1)- General Science UPSC Notes | EduRev

Fig: Photosynthesis

Ques 7. Artificial light can ________

Ans:  Bring about photosynthesis

Ques 8. Pedology is the study of ________

Ans: Soil

Ques 9. The stem of water plants usually have ________ 

Ans: A well developed aeronchyma

Ques 10. Plants are killed in winter by frost because ________ 

Ans:  Of dessication and mechanical damage to the tissues

Ques 11. Aquatic plants with floating leaves have ________ 

Ans: Stomata only on upper surface

Practice Test (Part -1)- General Science UPSC Notes | EduRev

Fig: Floating leaves

Ques 12. Usually when tomatoes are plucked, they are green. They become red later because the ________ 

Ans: Chloroplast gets co nverted into chromoplast

Ques 13. The purpose of growing plants along river banks is to prevent ________ 

Ans: Siltage and floods

Ques 14. Bile secreted by the liver gets stored in the ________ 

Ans: Gall bladder

Ques 15. If a boy’s father has haemophilia and his mother has one gene for it, what is the chance that the boy will inherit the disease ________ 

Ans: 50%

Ques 16. In wrong blood transfusion RBCs at ________ 

Ans: Recipient agglutinase

Ques 17. ________ is not a constituent of DNA molecule?

Ans: Uracil

Practice Test (Part -1)- General Science UPSC Notes | EduRev

Fig: Structure of Uracil

Ques 18. When the right ventricle in the human heart contracts, the blood moves to ________ 

Ans: Pulmonary arteries

Ques 19. Who is regarded as the Father of Modern Biology? 

Ans: Darwin

Ques 20. Which digestive enzyme is present in the saliva? 

Ans: Ptyalin

Ques 21. The process by which the blood carries the absorbed food products to the tissue cells, where they are taken up, is called ________

Ans: Assimilation

Ques 22. What are Cold-Blooded animals? 

Ans: Animals whose body temperature varies according to the temperature of atmosphere.

Practice Test (Part -1)- General Science UPSC Notes | EduRevFig: Cold Blooded Animals

Ques 23. Which is considered to be the most effective method of returning minerals to the soil? 

Ans: Crop rotation

Ques 24. Most of the red, blue and purple colours of plants are due to a pigment called ________ 

Ans: Anthocyanin

Ques 25. Which is the principal organ of digestion and absorption of food in our body?

Ans:  Small Intestine

Ques 26. Bacterial action changes dead leaves into ________ 

Ans: Humus

Ques 27. A fertile soil, suitable for growing common crops, is likely to have a pH value of ________ 

Ans: Six or seven

Ques 28. If a mouse of over eight times its normal size has been produced by introducing human growth hormone gene, the technique involved is called ________ 

Ans: Genetic Engineering

Practice Test (Part -1)- General Science UPSC Notes | EduRevFig: Genetic Engineering

Ques 29. Poison glands of snakes are homologous to ________

Ans: Salivary glands of vertebrates

Ques 30. Which seed can benefit a patient of diabetes mellitus by normalising his blood sugar level? 

Ans: Fenugreek.

Ques 31. Scratching eases itching because ________ 

Ans:  It stimulates certain nerves which direct the brain to increase the production of anti-histaminic chemicals.

Ques 32. Three communicable diseases prevalent in developing countries caused by unsafe drinking water and bad sanitation are ________

Ans:  Malaria, acute diarrhoea and schistosomiasis.

Ques 33. Plants hormone that induces cell division is ________ 

Ans: Kinin

Ques 34. Cow milk is a rich source of ________ 

Ans: Vitamin A.


Ques 35. The fruit formed without fertilisation is known as ______ 

Ans: Parthenocarpy.
Practice Test (Part -1)- General Science UPSC Notes | EduRevFig: Parthenocarpy FruitsQues 36. The unicellular algae which is used in space programme to regulate the supply of oxygen is ________. 

Ans: Chlorella

Ques 37. Heredity characters are carried to the next generation by ________ .

Ans: Chromosomes

Ques 38. When nitrogenous waste products accumulate in the blood, it is an indication that the ________ .

Ans: Kidneys are not functioning

Ques 39. The use of which devices has given the modern Biologist a better insight into the internal structure of cell ___ .

Ans: Electron microscope 
Practice Test (Part -1)- General Science UPSC Notes | EduRevFig: Electron microscope

Ques 40. The chief value of perspiration is that it ________ .

Ans:  Regulates body temperature

Ques 41. Who is regarded as the “father of genetics”? 

Ans: G.J. Mendel

Ques 42. Milk in its natural form has a certain amount of sugar and that is ________ .

Ans: Lactose

Ques 43. Which is the largest part of the human brain? 

Ans: Cerebrum

Ques 44. Branches of biology deals with the study of birds is ___ 

Ans: Ornithology

Ques 45. A person, who met with an accident, was partially paralysed and lacked a sense of feeling after treatment. Which part of the nervous system was affected by the accident? 
Ans: The spinal cord seemed damaged

Ques 46. Sodium depletion occurs in excessive sweating, and cannot be corrected by drinking water alone. When uncorrected, it may lead to ________ 

Ans: Muscle cramps, loss of energy, fatigue and faintness


Ques 47. Excessive intake of polished rice cause deficiency of _ 

Ans: Vitamin B

Ques 48. In mammals the developing embryo is connected with the placenta by ________ 

Ans: Umbilical cord

Ques 49. In certain diseases antibiotics are administered. The object is to ________

Ans: Inhibit the growth of bacteria

Ques 50. ________ is nearly a complete food by itself.

Ans: Milk

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of UPSC

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Practice Test (Part -1)- General Science UPSC Notes | EduRev

,

mock tests for examination

,

video lectures

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Exam

,

Free

,

Practice Test (Part -1)- General Science UPSC Notes | EduRev

,

practice quizzes

,

pdf

,

past year papers

,

Summary

,

Viva Questions

,

Important questions

,

Extra Questions

,

study material

,

Sample Paper

,

shortcuts and tricks

,

MCQs

,

Practice Test (Part -1)- General Science UPSC Notes | EduRev

,

Semester Notes

,

ppt

,

Objective type Questions

;