Practice Test: General Science- 7 UPSC Notes | EduRev

Science & Technology for UPSC CSE

UPSC : Practice Test: General Science- 7 UPSC Notes | EduRev

The document Practice Test: General Science- 7 UPSC Notes | EduRev is a part of the UPSC Course Science & Technology for UPSC CSE.
All you need of UPSC at this link: UPSC

Question 1. The material used for a fuse wire should have low_____ 

Answer:  melting point

Question 2. One should not connect a number of electrical appliances to the same power socket because________ 

Answer:  this can damage the domestic wiring due to overheating

Question 3. The filament of an electric lamp becomes white hot but the lead-in wires holding the filament are only slightly heated because they have very___resistance 

Answer: have very low resistance 

Question 4. Air is completely removed from an electric bulb to prevent________ 

Answer: oxidation of tungsten filament 

Question 5. When an electric bulb breaks, there is a mild bang due to________ 

Answer:  the air rushing in to fill the evacuated space 

Question 6. A common fluorescent tube contains murcury________ vapour at 

Answer: low

Question 7. In______industries is mica used as a raw material. 

Answer: electrical

Question 8. The effective radius of atom is________ 

Answer: 10-10 m

Question 9. ________rays are produced when very high energy electrons are stopped suddenly at a metal target. 

Answer: X-rays

Question 10. Radiocarbon dating technique is used to estimate the age of________ 

Answer:  fossils

Question 11. Enriched uranium means uranium that has been enriched in isotope________ 

Answer: Uranium-235

Question 12. A breeder reactor is that which produces more_____ 

Answer: fissionable material than it burns

Question 13. The unit of astronomical distances is the________ 

Answer: light year

Question 14. The astronomical unit (AU) is the________ 

Answer: mean distance from the centre of the sun to the centre of the earth

Question 15. Constellations appear to change their positions at different times of night because the earth________ 

Answer: rotates about its axis

Question 16. The star (other than the sun) nearest to the earth is__ 

Answer: Proxima Centauri

Question 17. The nearest star (other than the sun), which is visible to the naked eye is________ 

Answer: Alpha Centauri

Question 18. Light from the nearest star (other than the sun) reaches the earth in________ 

Answer: 4.2 years

Question 19. The pole star does not seem to move because____ 

Answer: it is in line with the earth’s axis of rotation

Question 20. ________planet is known as the red planet. 

Answer: Mars

Question 21. The tail of a comet always points away from the sun due to________ 

Answer: solar radiation and solar wind

Question 22. We see only one side of the moon all the time because___ 

Answer: the period of rotation of the moon on its axis is equal to its period of revolution around the earth

Question 23. Treads on the shoe soles are made to increase______ 

Answer:  friction

Question 24. Broad wooden sleepers are placed below the rails to________exerted by the train. 

Answer: reduce pressure

Question 25. An apparatus used for locating submerged objects is known as________ 

Answer: sonar

Question 26. An artificial satellite can be tracked very precisely from the earth by using________ 

Answer: Doppler effect

Question 27. A GM counter is used for detecting________ 

Answer: radioactivity

Question 28. On a clear night we can see nearly________stars with naked eyes. 

Answer: 3,000

Question 29. The total number of stars in the universe is believed to be________ 

Answer: 1021

Question 30. The pole star is a part of the constellation________ 

Answer: Ursa Minor

Question 31. Planet Neptune has________known moons. 

Answer: 6

Question 32. Mountain roads wind up gradually and do not go straight up, because________ 

Answer: on winding roads less force is needed to overcome gravity

Question 33. For the same total weight and the same fuel supply, a multi-stage rocket is preferred over a single-stage rocket, because_______ 

Answer: the final velocity achieved by a multistage rocket is higher

Question 34. The earth and the moon are about the same distance from the sun, yet on the average the earth is much warmer than the moon, because________

Answer:  the moon has almost no atmosphere

Question 35. There is no Doppler effect for sound when________ 

Answer: the source of sound recedes from the observer

Question 36. A star with a mass of less than 1.4 solar masses will probably end its life as a________ 

Answer: white drarf

Question 37. Rocks of________planet are likely to float on water. 

Answer: Saturn

Question 38. Among the moons of the planets, the largest is____ 

Answer: Ganymede of Jupiter

Question 39. Hydraulic brakes in automobiles work on________ 

Answer: Pascal’s principle

Question 40. Endoscope, used by doctors for examining the inside of a patient’s stomach, works on the principle of______ 

Answer: total internal reflection of light

Question 41. The faint illumination of dark side of the moon during a crescent phase is due to________ 

Answer: sunlight reflected by the earth

Question 42. ___planet appears to be the brightest in the night sky. 

Answer: Venus

Question 43. The planet on which the sun rises in the west is______ 

Answer: Venus

Question 44. The planet similar to our earth in mass, size, and density is________ 

Answer: Venus

Question 45. ‘Ediptic’ is the term used for________ 

Answer: the sun’s path in the sky during a year

Question 46. When a ferromagnetic substance is heated at some temperature it changes to paramagnetic substance. This temperature is called________ 

Answer: Curie point

Question 47. In storm the roofs of some houses are carried away. This is in accordance with________ 

Answer: Bernoulli’s principle

Question 48. The reverberation of sound in a hall results due to continued________ 

Answer: reflection

Question 49. If focal length of the objective of an astronomical telescope increases, then its magnifying power will__ 

Answer: increase

Question 50. Fuse wire is made up of________

Answer: 63% tin, 37% lead

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

study material

,

past year papers

,

ppt

,

Viva Questions

,

Sample Paper

,

Previous Year Questions with Solutions

,

mock tests for examination

,

shortcuts and tricks

,

Summary

,

Objective type Questions

,

Exam

,

video lectures

,

MCQs

,

Important questions

,

Free

,

Extra Questions

,

Practice Test: General Science- 7 UPSC Notes | EduRev

,

Semester Notes

,

practice quizzes

,

pdf

,

Practice Test: General Science- 7 UPSC Notes | EduRev

,

Practice Test: General Science- 7 UPSC Notes | EduRev

;