Prelims Questions - Biodiversity, Environment and Disaster Management UPSC Notes | EduRev

Environment and Additional Topics for UPSC Prelims

UPSC : Prelims Questions - Biodiversity, Environment and Disaster Management UPSC Notes | EduRev

The document Prelims Questions - Biodiversity, Environment and Disaster Management UPSC Notes | EduRev is a part of the UPSC Course Environment and Additional Topics for UPSC Prelims.
All you need of UPSC at this link: UPSC

2.10. PRELIMS QUESTIONS


1. Due to improper/indiscriminate disposal of hold and used computers or their parts, which of the following are released into the environment as e-waste? (2013)
1. Beryllium
2. Cadmium
3. Chromium
4. Heptachlor
5. Mercury
6. Lead
7. Plutonium

Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 3, 4, 6 and 7 only

(b) 1, 2, 3, 5 and 6 only

(c) 2, 4, 5 and 7 only

(d) 1, 2, 3, 4, 5, 6 and 7

Correct Answer: (b)

 

Prelims Questions - Biodiversity, Environment and Disaster Management UPSC Notes | EduRev

Prelims Questions - Biodiversity, Environment and Disaster Management UPSC Notes | EduRev

Prelims Questions - Biodiversity, Environment and Disaster Management UPSC Notes | EduRev

2. Improper handling and storage of cereal grains and oilseeds result in the production of toxins known as aflatoxins which are not generally destroyed by normal cooking process. Aflatoxins are produced by:(2013)
(a) bacteria

(b) protozoa

(c) moulds

(d) viruses

Correct Answer: (c)
 

3. Which of the following can be threats to the biodiversity of a geographical area? (2012)
1. Global warming
2. Fragmentation of habitat
3. Invasion of alien species
4. Promotion of vegetarianism
 

Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2 and 3 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 4 only

(d) 1, 2, 3 and 4

Correct Answer: (d)

 

4. Consider the following statements: (2012)
 Chlorofluorocarbons, known as ozone-depleting substances, are used

1. In the production of plastic foams.
2. In the production of tubeless tyres.
3. In cleaning certain electronic components.
4. As pressurizing agents in aerosol cans.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3 only

(b) 4 only

(c) 1, 3 and 4 only

(d) 1, 2, 3 and 4

Correct Answer: (c)
 

5. Biodiversity forms the basis for human existence in the following ways: (2011)
1. Soil formation
2. Prevention of soil erosion
3. Recycling of waste
4. Pollination of crops

Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2 and 3 only

(b) 2, 3 and 4 only

(c) 1 and 4 only

(d) 1, 2 3 and 4
 

Correct Answer: (d)

6. Three of the following criteria have contributed to the recognition of Western Ghats-Sri Lanka and Indo-Burma regions as hotspots of biodiversity: (2011)
1. Species richness
2. Vegetation density
3. Endemism
4. Ethno-botanical importance
5. Threat perception
6. Adaptation of flora and fauna to warm and humid conditions

Which three of the above are correct criteria in this context?
(a) 1 2 and 6

(b) 2, 4 and 6

(c) 1, 3 and 5

(d) 3, 4 and 6

Correct Answer: (c)

 

7. Which one of the following is not a site for in-situ method of conservation of flora? (2011)
(a) Biosphere Reserve

(b) Botanical Garden

(c) National Park

(d) Wildlife Sanctuary

Correct Answer: (b)

 

8. Consider the following statements: (2011)
1. Biodiversity is normally greater in the lower latitudes as compared to the higher latitudes.
2. Along the mountain gradients, biodiversity is normally greater in the lower altitudes as compared to the higher altitudes.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Correct Answer: (c)

9. In which one among the following categories of protected areas in India are local people not allowed to collect and use the biomass? (2012)
(a) Biosphere Reserves

(b) National Parks

(c) Wetlands declared under Ramsar Convention

(d) Wildlife Sanctuaries
 

Correct Answer: (b)

 

10. Sustainable development is described as the development that meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs. In this perspective, inherently the concept of sustainable development is intertwined with which of the following concepts? (2010)
(a) Social justice and empowerment

(b) Inclusive Growth

(c) Globalization

(d) Carrying capacity

Correct Answer: (d)

Explanation: The carrying capacity of a biological species in environment is the population size of the species that the environment can sustain indefinitely, given the food, habitat, water and other necessities available in the environment. For the human population, more complex variables such as sanitation and medical care are sometimes considered as part of the necessary establishment. Thus Sustainable development is intertwined with Carrying capacity.

11. Consider the following regions: (2009)
1. Eastern Himalayas
2. Eastern Mediterranean region
3. North-western Australia

Which of the above is/are Biodiversity Hotspot(s)?
(a) 1 only (b) 1 and 2 only (c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3

Correct Answer: (b)

12. Consider the following statements regarding environmental issues of India: (2001)
1. Gulf of Mannar is one of the biosphere reserves.
2. The Ganga Action Plan, phase II has been merged with the National River Conservation Plan.
3. The National Museum of Natural History at New Delhi imparts non-formal education in environment and conservation.
4. Environmental Information System (ENVIS) acts as a decentralized information network for environmental information.

Which of these statements are correct?
(a) 1, 2 and 4

(b) 1, 2, 3 and 4

(c) 2 and 3

(d) 1, 3 and 4

Correct Answer: (b)

 

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of UPSC

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

ppt

,

Environment and Disaster Management UPSC Notes | EduRev

,

Prelims Questions - Biodiversity

,

Semester Notes

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Environment and Disaster Management UPSC Notes | EduRev

,

Environment and Disaster Management UPSC Notes | EduRev

,

past year papers

,

Free

,

shortcuts and tricks

,

Exam

,

Important questions

,

study material

,

Viva Questions

,

practice quizzes

,

Extra Questions

,

Sample Paper

,

mock tests for examination

,

Summary

,

Objective type Questions

,

MCQs

,

Prelims Questions - Biodiversity

,

video lectures

,

pdf

,

Prelims Questions - Biodiversity

;