Previous year questions (2014-21): Motion in a Plane Notes | Study Physics Class 11 - NEET

NEET: Previous year questions (2014-21): Motion in a Plane Notes | Study Physics Class 11 - NEET

The document Previous year questions (2014-21): Motion in a Plane Notes | Study Physics Class 11 - NEET is a part of the NEET Course Physics Class 11.
All you need of NEET at this link: NEET

Q 1. A car starts from rest and accelerates at 5 m/s2. At t = 4 s, a ball is dropped out of a window by a person sitting in the car. What is the velocity and acceleration of the ball at t = 6 s ?    [2021]
A: 20√2m/s, 0 m/s2
B: 20√2m/s, 10 m/s2
C: 20 m/s,5 m/s2
D: 20 m/s, 0
Ans: 
B
Solutions:

velocity of car at t = 4 sec is
v = u + at  v = 0 + 5(4)
= 20 m/s
At t = 6 sec
acceleration is due to gravity
∴ a = g = 10 m/s
vx = 20 m/s (due to car)
vy = u + at
= 0 + g(2) (downward)
= 20 m/s (downward)
Previous year questions (2014-21): Motion in a Plane Notes | Study Physics Class 11 - NEET
= 20√2 m/s.

Q 2. A particle moving in a circle of radius R with a uniform speed takes a time T to complete one revolution. If this particle were projected with the same speed at an angle 'θ'to the horizontal, the maximum height attained by it equals 4R. The angle of projection,θ, is then given by:    [2021]
A: Previous year questions (2014-21): Motion in a Plane Notes | Study Physics Class 11 - NEET

B: Previous year questions (2014-21): Motion in a Plane Notes | Study Physics Class 11 - NEET
C: Previous year questions (2014-21): Motion in a Plane Notes | Study Physics Class 11 - NEET
D: Previous year questions (2014-21): Motion in a Plane Notes | Study Physics Class 11 - NEET
Ans: B
Solutions:

Previous year questions (2014-21): Motion in a Plane Notes | Study Physics Class 11 - NEET
Previous year questions (2014-21): Motion in a Plane Notes | Study Physics Class 11 - NEET

Q 3. The speed of a swimmer in still water is 20 m/s. The speed of river water is 10 m/s and is flowing due east. If he is standing on the south bank and wishes to cross the river along the shortest path, the angle at which he should make his strokes w.r.t. north is given by:    [2019]
A: 30° west
B: 0° west
C: 60° west
D: 45° west
Ans:
A
Solution:
VSR = 20m/s
VRG =  10m/s
Previous year questions (2014-21): Motion in a Plane Notes | Study Physics Class 11 - NEET

sin θ = 10/20
sin θ = 1/2
θ = 300 west

Q 4. A particle moving with velocity Previous year questions (2014-21): Motion in a Plane Notes | Study Physics Class 11 - NEET is acted by three forces shown by the vector triangle PQR. The velocity of the particle will:    [2019]
Previous year questions (2014-21): Motion in a Plane Notes | Study Physics Class 11 - NEET
A: Increase
B: Decrease
C: Remain constant
D: Change according to the smallest force
Ans:
C
Solution
Previous year questions (2014-21): Motion in a Plane Notes | Study Physics Class 11 - NEET
As forces are forming closed loop in same order
Previous year questions (2014-21): Motion in a Plane Notes | Study Physics Class 11 - NEET
Previous year questions (2014-21): Motion in a Plane Notes | Study Physics Class 11 - NEET
Previous year questions (2014-21): Motion in a Plane Notes | Study Physics Class 11 - NEET

Q 5. The x and y coordinates of the particle at any time are x = 5t – 2t2 and y = 10t respectively, where x and y are in meters and t in seconds. The acceleration of the particle at t = 2s is:-    [2017]
A: 5 m/s2 
B: – 4 m/s2 
C: – 8 m/s2 
D: 0
Ans:
B
Solution:
Previous year questions (2014-21): Motion in a Plane Notes | Study Physics Class 11 - NEET

Q 6. One end of string of length l is connected to a particle of mass 'm' and the other end is connected to a small peg on a smooth horizontal table. If the particle moves in circle with speed 'v' the net force on the particle (directed towards centre) will be (T represents the tension in the string):-    [2017]
A: Previous year questions (2014-21): Motion in a Plane Notes | Study Physics Class 11 - NEET
B: Previous year questions (2014-21): Motion in a Plane Notes | Study Physics Class 11 - NEET 
C: Zero
D: T
Ans:
D
Solution: Net force on the particle in uniform circular motion is centripetal force, which is provided by the tension in string.

Q 7. If the magnitude of sum of two vectors is equal to the magnitude of difference of the two vectors, the angle between these vectors is:    [2016]
A: 180 deg
B: 0 deg
C: 90 deg
D: 45 deg
Ans: 
C
Solution:
Previous year questions (2014-21): Motion in a Plane Notes | Study Physics Class 11 - NEET

Q 8. A ship A is moving Westwards with a speed of 10 km h-1 and a ship B 100 km South of A, is moving Northwards with a speed of 10 km h-1. The time after which the distance between them becomes shortest, is:    [2015]
A: 10√2h
B: 0 h
C: 5h
D: 5√2h
Ans:
C
Solution:

Previous year questions (2014-21): Motion in a Plane Notes | Study Physics Class 11 - NEET

Previous year questions (2014-21): Motion in a Plane Notes | Study Physics Class 11 - NEET

Q 9. A particle is moving such that its position coordinates (x, y) are (2m, 3m) at time t = 0, (6m, 7m) at time t = 2s and (13m, 14m) at time t= 5s. Average velocity vector Previous year questions (2014-21): Motion in a Plane Notes | Study Physics Class 11 - NEET from t = 0 to t = 5s is:    [2014]
A: Previous year questions (2014-21): Motion in a Plane Notes | Study Physics Class 11 - NEET
B: Previous year questions (2014-21): Motion in a Plane Notes | Study Physics Class 11 - NEET
C: Previous year questions (2014-21): Motion in a Plane Notes | Study Physics Class 11 - NEET
D: Previous year questions (2014-21): Motion in a Plane Notes | Study Physics Class 11 - NEET
Ans:
B
Solution:
Average velocity Vector,

Previous year questions (2014-21): Motion in a Plane Notes | Study Physics Class 11 - NEET

The document Previous year questions (2014-21): Motion in a Plane Notes | Study Physics Class 11 - NEET is a part of the NEET Course Physics Class 11.
All you need of NEET at this link: NEET
80 videos|393 docs|210 tests

How to Prepare for NEET

Read our guide to prepare for NEET which is created by Toppers & the best Teachers

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related Searches

practice quizzes

,

Previous Year Questions with Solutions

,

MCQs

,

Free

,

Previous year questions (2014-21): Motion in a Plane Notes | Study Physics Class 11 - NEET

,

Extra Questions

,

Summary

,

Previous year questions (2014-21): Motion in a Plane Notes | Study Physics Class 11 - NEET

,

past year papers

,

ppt

,

Objective type Questions

,

Semester Notes

,

pdf

,

shortcuts and tricks

,

Sample Paper

,

study material

,

Previous year questions (2014-21): Motion in a Plane Notes | Study Physics Class 11 - NEET

,

mock tests for examination

,

Important questions

,

Exam

,

video lectures

,

Viva Questions

;