Class 7  >  Social Studies (SST) Class 7  >  Short and Long Question Answers - Life In The Desert

Short and Long Question Answers - Life In The Desert Notes | Study Social Studies (SST) Class 7 - Class 7

Document Description: Short and Long Question Answers - Life In The Desert for Class 7 2022 is part of Geography for Social Studies (SST) Class 7 preparation. The notes and questions for Short and Long Question Answers - Life In The Desert have been prepared according to the Class 7 exam syllabus. Information about Short and Long Question Answers - Life In The Desert covers topics like and Short and Long Question Answers - Life In The Desert Example, for Class 7 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises and tests below for Short and Long Question Answers - Life In The Desert.

Introduction of Short and Long Question Answers - Life In The Desert in English is available as part of our Social Studies (SST) Class 7 for Class 7 & Short and Long Question Answers - Life In The Desert in Hindi for Social Studies (SST) Class 7 course. Download more important topics related with Geography, notes, lectures and mock test series for Class 7 Exam by signing up for free. Class 7: Short and Long Question Answers - Life In The Desert Notes | Study Social Studies (SST) Class 7 - Class 7
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?

Short Q & A :

Q1: Define desert.

Ans : It is an arid region characterized by extremely high or low temperatures and has less vegetation.

Q2: Where are the hot desert found?

Ans : The hot desert are found mainly on the western margins of the continent between latitudes 15 to 30 degree both north and south of the equator.

Q3: Name the countries which touch the Sahara desert.

Ans : Countries are- Algeria, Chad, Egypt, Libya, Mali, Mauritania, Morocco, Niger, Sudan, Tunisia and Western Sahara.

Q4: Describe the type of animals and plants found in hot Sahara desert region.

Ans : Vegetation in Sahara desert includes cactus, date, palms and acacia. In some place there are oasis, green islands with date palms surrounding them. Camels, hyenas, jackal, foxes, scorpions, Snakes and lizards are the prominent species.

Q5: What is desertification?

Ans : Every year about 1, 22,000 sq.kms of agricultural land is made worthless. This process is called desertification.

Q6: What is the location of Laddakh desert?

Ans : Ladakh is cold desert lying in the great Himalayas on the eastern side of Jammu and Kashmir. The Karakoram Range in the north and the Zaskar Mountain in the south enclose it.

Q7: Describe the climatic condition of the Laddakh desert?

Ans : Due to high altitude the climate is extremely cold and dry. The day temperature in summer is just above zero degree and night temperature well below – 30 degree.

Q8: What mainly attracts tourist to Laddakh?

Ans : Meadows and glacier mainly attracts tourist to Laddakh.

Q9: What type of vegetation of cold desert Laddakh found?

Ans : In Laddakh, due to high aridity the vegetation is sparse. There are scanty patches of grasses and shrubs for animals to graze. Grove of willows and poplars are seen in the valleys.

Q10: Name the famous monasteries of Laddakh.

Ans : The famous monasteries of the Laddakh are Hemis, Thiksey, Shey and Lamayuru.

 

Long Q&A:

Q1: Name the hot desert of the world.

Ans : In Africa-there are two desert areas; the Sahara and the Kalahari Desert In Asia- the hot desert includes the whole of Arabian Peninsula, southern Israel, Jordan, Syria, southern parts of Iraq and Iran. The desert area extends up to Thar Desert of India and Pakistan North America- it includes Lower California the Arizona and Naveda states of USA.South America- here Atacama Desert stretches in a narrow belt fringing the Andes mountain.

The document Short and Long Question Answers - Life In The Desert Notes | Study Social Studies (SST) Class 7 - Class 7 is a part of the Class 7 Course Social Studies (SST) Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7

Related Searches

shortcuts and tricks

,

Extra Questions

,

Free

,

Objective type Questions

,

ppt

,

MCQs

,

mock tests for examination

,

practice quizzes

,

video lectures

,

pdf

,

Semester Notes

,

study material

,

Short and Long Question Answers - Life In The Desert Notes | Study Social Studies (SST) Class 7 - Class 7

,

Short and Long Question Answers - Life In The Desert Notes | Study Social Studies (SST) Class 7 - Class 7

,

past year papers

,

Important questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Summary

,

Viva Questions

,

Short and Long Question Answers - Life In The Desert Notes | Study Social Studies (SST) Class 7 - Class 7

,

Sample Paper

,

Exam

;