Solved - Integrated Grammar Practice 1, English Communicative, Class 10 | EduRev Notes

English Grammar (Communicative) Interact In English Class 10

Created by: Vinay Thomas

Class 10 : Solved - Integrated Grammar Practice 1, English Communicative, Class 10 | EduRev Notes

The document Solved - Integrated Grammar Practice 1, English Communicative, Class 10 | EduRev Notes is a part of the Class 10 Course English Grammar (Communicative) Interact In English Class 10.
All you need of Class 10 at this link: Class 10

1. Complete the passage by choosing the correct options from those given below.
Answer:
Pleasure and pain are the inseparable facets of human existence. While the experience of our well-being is rather vague and intangible, experience of pain is real, and affects our body, mind and spirit, altering our lives in more ways than one. Pain is an unpleasant sensory and emotional experience caused by tissue damage that resultsfrom physical trauma, burns, illness, injury or surgery. Despite the agony caused by pain, it is essential for our survival. Pain rings an alarm bell, alerting you to pay immediate attention and take quick action.

2. Geetika is learning about China in her Geography classes. She has to give a short talk to her class about Shanghai. Read the notes she has made and then complete the speech she prepares for her class. Do not add any new information. Write only the correct answers against the correct blank numbers in your answer sheets.

SHANGHAI

  • largest Chinese port city
  • handles 50% Chinese exports and imports
  • most heavy population in the world
  • industrial-number of industries present
  • 1842-important after Treaty of Nanking

Shanghai (a) ......................... and 50% of all Chinese exports and imports (b) ....................... It has also become famous (c) ....................... in the world. It can be called (d) ........................ number of industries present here. (e) ....................... after the Treaty of Nanking was signed here.

Options:-

(a) (i) is the largest port city of China
(ii) is a largest port city of China
(iii) was a largest port city in China
(iv) was the largest port city in China

(b) (i) was handled there
(ii) has been handled here
(iii) are handled here
(iv) are being handled there

(c) (i) has the more population
(ii) as the most populous city
(iii) has the heavy population
(iv) is the most populated city

(d) (i) an industrial city because of the
(ii) the industrial city because a
(iii) a industrial city as there is the
(iv) an industrial city that has the

Answer:
(a) (i) is the largest port city of China
(b) (iii) are handled here
(c) (ii) as the most populous city
(d) (i) an industrial city because of the
(e) (ii) It gained historic importance

3. The following passage has not been edited. There is ONE error in each of the first nine lines. Write the incorrect word and the correction as given in the example against the correct blank number in the space provided. Also underline the correct word you have supplied as shown.

 

Error Correction

Malaria, caused by the bite of a female Anopheles           

e.g a..... the

mosquito will become dangerous if care was not taken.

a) .........................

The bite of the mosquito transfer the parasite into

b) ........................

the human system. Malaria is accompanied with high

c) .........................

fever and shivering. This mosquitoes breed in

d) ........................

stagnant water, in puddles, on coolers etc. It is

e) .........................

important to take care that water do not collect

f) ........................

in and around the houses. Garbage can also

g) ........................

be regularly removed so that mosquitoes will not breed in such damp wastes.

h) ........................

Answer: 

Malaria, caused by the bite of a female Anopheles  a - the
mosquito will become dangerous if care was not taken.(a) was -is
The bite of the mosquito transfer the parasite into(b) transfer - transfers
the human system. Malaria is accompanied with high(c) with - by
fever and shivering. This mosquitoes breed in(d) This - These
stagnant water, in puddles, on coolers etc. It is(e) on - in
important to take care that water do not collect(f) do - does
in and around the houses. Garbage can also      (g) can - should
be regularly removed so that mosquitoes will not   breed in such damp wastes.  (h) will - do

4. Rearrange the following words and phrases to make meaningful sentences.

1. always/ the same/ Earth's/ climate/ stayed/ hasn't
Ans. Earth's climate hasn't stayed always the same.

2. an/ a period/ periodically/ of/ cold weather/ called /the/ goes through/especially / Earth/ ice age
 Ans.
Periodically the Earth goes through a period of cold weather called an ice age.

3. an/ during/ ice age,/ polar glaciers/ grow/ the/ bigger.
 Ans.
The polar glaciers grow bigger during an ice age.

4. an ice age,/ at/ of/ glaciers/ the peak/ may cover/ a third/ as much as/the Earth/ of
 Ans.
Glaciers of an ice age, at the peak, may cover as much as a third of the Earth.

5. Read the news items given below. Use the information in the headlines to complete the sentences.

1. Ambala police to hire private detectives ___
Ans.Private detectives will be hired to help the Ambala police force in better investigation.

2. Plea against IT officer dismissed____
Ans.The Haryana High Court had dismissed the plea filed by Coca Cola India Inc. against the assistant commissioner of income tax, Gurgaon, and other respondents. 

3. Three IAS officers transferred___
Ans.The Haryana government has transferred Three IAS officers and 11 Superintendents of Police, including the Bhiwani SP along with the Deputy Commissioner.

4. Property dealer shot dead___
Ans.A property was dealer shot dead inside the premises of a hospital by armed gangsters here today.

6. Read the following conversation carefully and complete the following passage by filling in the blank spaces appropriately. Do not add any new information. Write the answers in your answer sheet against the correct blank number.

Patient: Doctor, I have a terrible toothache.
Doctor: Well, sit down. I need to examine your teeth. Please open your mouth wide.
Patient : Is there any serious problem, doctor?

The patient told the doctor (a) _. The doctor told him to sit down as (b) __. He also requested the patient (c) _ . The patient then enquired (d) __.

Ans,
The patient told the doctor (a) _that he had a terrible toothache_. The doctor told him to sit down as (b) _he needed to examine his teeth_. He also requested the patient (c) _to open his mouth_ . The patient then enquired (d) _if there was any serious problem_.

7. Given below is a description of what happened during a fire. One word has been omitted in each line. Mark the place where you think a word has been omitted using '/'. Write the word you think is missing in the space provided. 

aThere was a fire our street yesterday morning.                          ----
bWhen I woke up, I looked of the window and saw----
csmoke pouring out of house opposite. Then I----
dsaw fire engines arriving their sirens----
eblaring. First one turned  the corner and stopped outside----
fthe house. All the firemen dashed  the house and----
gran upstairs to the bedrooms. A woman  screaming----
hfrom an upstairs window. She shouted that she  locked----
iin the room and  not get out. By this time a second----
jfire engine arrived and the firemen  held a blanket----
kfor her to jump into. The chief shouted that she  to jump.---
lYou could see that  was terrified but suddenly she----
mmade the decision and with  great scream, she jumped.----
nShe landed safely. Afterwards she said that it had  the----
omost frightening experience of  life.----

Ans.

aThere was a fire our street yesterday morning.                          in
bWhen I woke up, I looked of the window and sawout
csmoke pouring out of house opposite. Then Ithe
dsaw fire engines arriving their sirenswith
eblaring. First one turned  the corner and stopped outsideto
fthe house. All the firemen dashed  the house andinto
gran upstairs to the bedrooms. A woman  screamingwas
hfrom an upstairs window. She shouted that she  lockedwas
iin the room and  not get out. By this time a secondcould
jfire engine arrived and the firemen  held a blankethad
kfor her to jump into. The chief shouted that she  to jump.had
lYou could see that  was terrified but suddenly sheshe
mmade the decision and with  great scream, she jumped.a
nShe landed safely. Afterwards she said that it had  thebeen
omost frightening experience of  life.her

Share with a friend

Complete Syllabus of Class 10

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

English Communicative

,

video lectures

,

study material

,

Free

,

Summary

,

ppt

,

English Communicative

,

English Communicative

,

mock tests for examination

,

Objective type Questions

,

Solved - Integrated Grammar Practice 1

,

Sample Paper

,

pdf

,

past year papers

,

Exam

,

Class 10 | EduRev Notes

,

Solved - Integrated Grammar Practice 1

,

shortcuts and tricks

,

Solved - Integrated Grammar Practice 1

,

Viva Questions

,

practice quizzes

,

Class 10 | EduRev Notes

,

Semester Notes

,

Extra Questions

,

Class 10 | EduRev Notes

,

Important questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

MCQs

;