Solved - Integrated Grammar Practice 3, English Communicative, Class 10 | EduRev Notes

English Grammar (Communicative) Interact In English Class 10

Created by: Vinay Thomas

Class 10 : Solved - Integrated Grammar Practice 3, English Communicative, Class 10 | EduRev Notes

The document Solved - Integrated Grammar Practice 3, English Communicative, Class 10 | EduRev Notes is a part of the Class 10 Course English Grammar (Communicative) Interact In English Class 10.
All you need of Class 10 at this link: Class 10

Q1: Read this telephone conversation between two friends and complete the passage given below.

Sunil : Where have you been? I've called you six times.
 Rajeev : I was cleaning my room.
 Sunil : You couldn't stop cleaning to answer your phone?
 Rajeev : I was cleaning my room so I could find the phone!

Sunil telephoned his friend Rajeev and inquired (a) _______adding that (b) ________. Rajeev replied that. (c) _______. An angry Sunil wanted to know if (d) ________ to which Rajeev replied that (e) _________.

Ans.
Sunil telephoned his friend Rajeev and inquired (a) _where he had been__adding that (b) _he called six times_. Rajeev replied that. (c) _he was cleaning his room_. An angry Sunil wanted to know if (d)_he couldn't stop cleaning_to which Rajeev replied that (e) _he was cleaning so he could find the phone_. 

Q2: Edit the Notice given below by choosing the appropriate options from the list given. Write the correct answer in the answer sheet against the correct blank number.

MODERN PUBLIC SCHOOL, KOCHI

16th March 2007

NOTICE

CLEANLINESS DRIVE

The Social Service Club of the school (a) ______ clean the surroundings near the school (b) ___. This will include (c) ________ through talks and skits. Students of senior wing (d) _____ may give their names to the undersigned during Break today in Room No. 102. For details contact
Akanksha
Head Girl

Options:-

(a)
(i) is launching a Cleanliness Drive to 
(ii) is launched a Cleanliness Drive for
(iii) was launching a Cleanliness Drive to
(iv) has launched a Cleanliness Drive for

(b)
(i) for a fortnight from 19th March 
(ii) within a fortnight on 19th March
(iii) in a fortnight from 19th March
(iv) for a fortnight on 19th March

(c)
(i) to clean the area and to start an awareness campaign
(ii) cleaning the area and starting an awareness campaign 
(iii) cleaning the area and to start an awareness campaign
(iv) to cleaning the area and for starting an awareness campaign

(d)
(i) who are wishing to participating in the drive
(ii) who wishes to participate in the drive
(iii) who wish to participate in the drive 
(iv) that wish to participated in the drive

Ans.

MODERN PUBLIC SCHOOL, KOCHI

16th March 2007

NOTICE

CLEANLINESS DRIVE

The Social Service Club of the school (a) __(i) is launching a Cleanliness Drive to_
clean the surroundings near the school (b) _(i) for a fortnight from 19th March__. This will include (c) _(ii) cleaning the area and starting an awareness campaign___ through talks and skits. Students of senior wing (d) __(iii) who wish to participate in the drive___ may give their names to the undersigned during Break today in Room No. 102. For details contact

Akanksha
Head Girl

 

Q3: Rearrange the following words and phrases to form meaningful sentences as shown.

1. only if/that/Egyptians/could/were preserved/believed/the spirits of dead people/live on/their bodies/the ancient
Ans. The ancient Egyptians believed that the spirits of dead people could live on only if their bodies were preserved.

2. making them/preserved/dead bodies/so/they/by/into mummies/ the
Ans.  So, they preserved the dead bodies by making them into mummies.

3. dried-out bodies/wrapped/in linen bandages/were
Ans.  Dried-out bodies were wrapped in linen bandages. 

4. Egyptians/the ancient/securely/inside pyramids/the mummies/buried
Ans. The ancient Egyptians buried the mummies securely inside pyramids.

Q4. The following passage has not been edited. There is one error in each of the lines. Write the incorrect word and the correction in the space provided. Remember to underline the word that you have supplied as shown.

 Error           Correction
A curious thing about the developed ofdeveloped----
a motion picture is that the first groups of   groups----
people who made it possible wasn't interestedwasn't----
in movies at all! The first inventions were make bymake----
men who wanting to study the movement of animals.       wanting----
Even Thomas Edison, which perfected a devicewhich----
called 'kinetoscope' in 1893, think of itthink---
only as a curiosity. But there were another peopleanother---
who saw great possibilities with entertainmentwith---

Answer:

Error           Correction
A curious thing about the developed ofdevelopeddevelopment
a motion picture is that the first groups of   groupsgroup
people who made it possible wasn't interestedwasn'tweren't
in movies at all! The first inventions were make bymakemade
men who wanting to study the movement of animals.       wantingwant
Even Thomas Edison, which perfected a devicewhichwho
called 'kinetoscope' in 1893, think of itthinkthought
only as a curiosity. But there were another peopleanotherother
who saw great possibilities with entertainmentwithof

Q5: Complete the passage by choosing the correct options from those given below.

With (a) ______________ traffic and poor facilities, pedestrians (b) ______________ to be the most vulnerable to fatal accidents (c) ______________ road users. Even though in the last six years the number of pedestrian subways in the city (d) ______________ almost doubled, most of them are neither well maintained (e) ______________ well designed. As a result pedestrians avoid (f) ______________ them. (g) ______________, the police say this should not be a reason (h)
______________ people to avoid subways.

Options:-
 (a) (i) increasing (ii) increase (iii) are increasing (iv) to increase
 (b) (i) seems (ii) are seeming (iii) seem (iv) seemed
 (c) (i) between (ii) amongst (iii) in between (iv) beside
 (d) (i) have (ii) has been (iii) have been (iv) has
 (e) (i) or not (ii) nor (iii) and (iv) none
 (f) (i) uses (ii) to use (iii) used (iv) using
 (g) (i) Nonetheless (ii) Therefore (iii) Hence (iv) Similarly
 (h) (i) for (ii) of (iii) about (iv) with

Answers-

(a)
(i) increasing ✓
(ii) increase
(iii) are increasing                
(iv) to increase

(b)
(i) seems
(ii) are seeming
(iii) seem ✓
(iv) seemed

(c)
(i) between
(ii) amongst ✓
(iii) in between
(iv) beside

(d)
(i) have
(ii) has been
(iii) have been                    
(iv) has ✓

(e)
(i) or not
(ii) nor ✓
(iii) and
(iv) none

(f)
(i) uses
(ii) to use
(iii) used
(iv) using ✓

(g)
(i) Nonetheless ✓
(ii) Therefore
(iii) Hence
(iv) Similarly

(h)
(i) for ✓
(ii) of
(iii) about
(iv) with

Q6: In the passage given below, one word has been omitted in each line. In your answer sheet write the missing word along with the word that comes before and the word that comes after it against the correct blank number. Ensure that the word that forms your answer is underlined.

When the Class IX examinations over, the Deputy   (a)
Commissioner asked his son he had done his              (b)    
English paper well. The boy told him that was easy             (c)
and that for one question had written that his(d)
father was washerman. The boy's father shouted(e)
angrily but son replied, "I did not know the(f)
spelling Deputy commissioner and I did not want(g)
to one mark."(h)

Ans.

When the Class IX examinations over, the Deputy   (a)examinations wereover
Commissioner asked his son he had done his              (b)    son whether he
English paper well. The boy told him that was easy             (c)that it was
and that for one question had written that his(d)question he had
father was washerman. The boy's father shouted(e)was a washerman
angrily but son replied, "I did not know the(f)but the son
spelling Deputy commissioner and I did not want(g)spelling of Deputy
to one mark."(h)to lose one

Share with a friend

Complete Syllabus of Class 10

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Summary

,

video lectures

,

study material

,

shortcuts and tricks

,

Free

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Extra Questions

,

English Communicative

,

Objective type Questions

,

English Communicative

,

ppt

,

Exam

,

mock tests for examination

,

pdf

,

Class 10 | EduRev Notes

,

Sample Paper

,

Solved - Integrated Grammar Practice 3

,

Semester Notes

,

practice quizzes

,

Solved - Integrated Grammar Practice 3

,

Viva Questions

,

Important questions

,

past year papers

,

English Communicative

,

Class 10 | EduRev Notes

,

MCQs

,

Solved - Integrated Grammar Practice 3

,

Class 10 | EduRev Notes

;