Solved - Integrated Grammar Practice 9, English Communicative, Class 10 | EduRev Notes

English Grammar (Communicative) Interact In English Class 10

Created by: Vinay Thomas

Class 10 : Solved - Integrated Grammar Practice 9, English Communicative, Class 10 | EduRev Notes

The document Solved - Integrated Grammar Practice 9, English Communicative, Class 10 | EduRev Notes is a part of the Class 10 Course English Grammar (Communicative) Interact In English Class 10.
All you need of Class 10 at this link: Class 10

1. This is a conversation between a father and his son. After reading the conversation report the conversation in your own words.
 Father : Why did you return home late today?
 Son : My motorbike brakes failed on the way.
 Father : Why didn't you check your brakes before starting?
 Son : I was in a hurry. I didn't have the time.
 Father : It shows how careless you are. If you keep your bike in a good condition, you will save yourself a lot of trouble and time.

The father asked (a) _______. The boy replied (b) __________. On hearing this, the father (c) ________. The boy said that as (d) ______. Disappointed on hearing this, the father observed that it showed how careless he was. He added that if (f) _____.

Answer:

The father asked (a) _his son why he had returned home late that day_. The boy replied (b)_that his motorbike brakes had failed on the way_. On hearing this, the father (c)_asked why he hadn't checked his brakes before starting_. The boy said that as (d)_he was in a hurry. He hadn't had the time_. Disappointed on hearing this, the father observed that it showed how careless he was. He added that if (f) _he kept his bike in a good condition, he would same himself a lot of trouble and time._

2. Look at the newspaper headlines given and then use the information in them to complete the news items below by filling in each blank.

1. No Hike in School Fee

Delhi Education Minister has nullified the apprehension that the fee of government schools ____________
Ans. Delhi Education Minister has nullified the apprehension that the fee of government schools _will be hiked.

2. Medical College Admissions to Reduce

Admissions of students in medical and dental colleges _____ by 2000 and 3000 seats respectively for want of renewal of permission from the centre.
Ans. Admissions of students in medical and dental colleges _will be reduced_ by 2000 and 3000 seats respectively for want of renewal of permission from the centre.

3. ISSUE OF COMUTERISED HOUSE TAX BILLS.

The government of Delhi has decided that ______ within two months.
Ans. The government of Delhi has decided that _computerised house tax bills will be issued_ within two months.

4. New Postal Stamp released

A commemorative stamp in honour of Babu Gulab Rai, ______________ on 22

June by the Prime Minister.
Ans. A commemorative stamp in honour of Babu Gulab Rai, _has been released_ on 22 June by the Prime Minister.

5. Telephone Cables Cut

Two underground cables of 1200 pairs and 800 pairs capacity each _____ and stolen in Sarita Vihar exchange area on the night of 19 June.
Ans. Two underground cables of 1200 pairs and 800 pairs capacity each _have been_cut_and stolen in Sarita Vihar exchange area on the night of 19 June.

3. Rearrange the words and phrases given below to form meaningful sentences. The first one has been done for you. 
friends/I/my/were/grandmother/and/good

Ans. My grandmother and I were good friends.
1. left me/my parents/with her/they/in the city/when/went to live
Ans. _My parents left me with her when they went to live in the city.__  
2. morning/wake me up/she used to/in/the
Ans. She used to wake me up in the morning.
3. she said/prayers/sing song/in a monotonous/morning/her/voice
Ans. She said her morning prayers in a monotonous sing song voice.
 4. listened/I/loved/I/her voice/because
Ans. I listened because I loved her voice.
5. she always/with me/school/she/to/went
Ans. She always wen with me to school. 

4. Read the instructions for a cookware given below and then fill in the blanks in the paragraph that follows with one suitable word in each blank.
INSTRUCTIONS
a. Remove the label before cooking and rinse in warm soapy water.
b. Medium to low heat recommended for all cooking procedures.
c. Never use on high heat.
d. Very high temperature could cause sticking, loosening of handles
e. Easy maintenance. Use liquid soap only, not detergents. 

The label (a) ____ to be removed before cooking. Then the cookware (b)__ be rinsed in warm soapy water. It is advisable to keep (c) _____ medium to low heat for all cooking procedures. The cookware (d) ___ never be used on high heat. Very high temperatures (e)___ cause sticking. The handles (f) ___ also loosen. However, you (g) __ not worry about (h) __ as it is quite easy. The cookware (h) ___ be cleaned with liquid soap and warm water. One (h) ___ not use detergents for cleaning these pans.

Answer:  
The label (a) ___is____ to be removed before cooking. Then the cookware (b)__should__ be rinsed in warm soapy water. It is advisable to keep (c) __to___ medium to low heat for all cooking procedures. The cookware (d) _must___ never be used on high heat. Very high temperatures (e)_would___ cause sticking. The handles (f) __will__ also loosen. However, you (g) __need__ not worry about (h) _maintenance_ as it is quite easy. The cookware (h) _can__ be cleaned with liquid soap and warm water. One (h) _must__ not use detergents for cleaning these pans.

5. Read the following newspaper headlines and complete the news items given below. 

Answer:

a. Hostages Released
Ans. Bihar police report that all the hostages __have been released_ by the gangsters today.

b. Women's Reservation Bill Blocked
 Ans. 
The bill to grant 30% reservation to women _has been blocked_ at the introductory stage itself by vociferous protests from the opposition.

c. 20 Killed in Torrential Rains
 Ans. 
Mumbai: At least 20 persons __have been killed_ and dozens injured in floods caused by torrential rains in Mumbai.

d. Aussies Crush South Africa
 Ans. 
The South African team __has been crushed_ 3-0 by the Australians in the three test series which concluded recently.

e. Cold Resistant Plant Discovered
 Ans. 
A cold resistant plant with rich nutrition and medicinal properties __has been discovered_ by the DRDO scientists.

Q6: In the passage given below, one word has been omitted in each line. Write the missing word along with the word that comes before and the word that comes after it in your answer sheet against the correct blank number. Ensure that the word that forms your answer is underlined.

She was one of pretty and charming(a) _of those pretty___
young girls sometimes are born, as if(b) _girls who sometimes_
by a slip of fate, a family of clerks.(c) _fate in a family_
She no dowry, no expectations, no way(d) _she had no_____
of known, understood, loved and wedded                  (e) _of being known__
by rich and distinguished man; so(f) _by any rich______
she let be married to a little clerk(g) _let herself be_____
of the Ministry Public Instruction.(h) _Ministry of Public_

Answer:

She was one of pretty and charming(a) _of those pretty___
young girls sometimes are born, as if(b) _girls who sometimes_
by a slip of fate, a family of clerks.(c) _fate in a family_
She no dowry, no expectations, no way(d) _she had no_____
of known, understood, loved and wedded                  (e) _of being known__
by rich and distinguished man; so(f) _by any rich______
she let be married to a little clerk(g) _let herself be_____
of the Ministry Public Instruction.(h) _Ministry of Public_

Share with a friend

Complete Syllabus of Class 10

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Viva Questions

,

Objective type Questions

,

Solved - Integrated Grammar Practice 9

,

Free

,

mock tests for examination

,

Exam

,

Solved - Integrated Grammar Practice 9

,

Semester Notes

,

Sample Paper

,

English Communicative

,

Class 10 | EduRev Notes

,

video lectures

,

Extra Questions

,

English Communicative

,

past year papers

,

study material

,

MCQs

,

Solved - Integrated Grammar Practice 9

,

Class 10 | EduRev Notes

,

ppt

,

pdf

,

Important questions

,

Class 10 | EduRev Notes

,

Summary

,

practice quizzes

,

English Communicative

,

Previous Year Questions with Solutions

,

shortcuts and tricks

;