Numericals with Answers - Motion Notes | Study Science Class 9 - Class 9

Class 9: Numericals with Answers - Motion Notes | Study Science Class 9 - Class 9

The document Numericals with Answers - Motion Notes | Study Science Class 9 - Class 9 is a part of the Class 9 Course Science Class 9.
All you need of Class 9 at this link: Class 9

Solved Examples

Ques 1: A farmer moves along the boundary of a square field of side 10 m in 40 s. What will be the magnitude of displacement of the farmer at the end of 2 minutes 20 seconds?
Ans: Distance covered in one round = 40 m
Time taken = 40s
Total time of journey = 2 min. 20s = 140 s
Total distance covered = Numericals with Answers - Motion Notes | Study Science Class 9 - Class 9= 140 m
Total rounds = = 3.5 round
After every complete round, the farmer will be at the starting point, hence after 3.5 rounds farmer will be at the diagonal ends of the field.
Displacement = 10√2m 
Numericals with Answers - Motion Notes | Study Science Class 9 - Class 9Ques 2In a long-distance race the athletes were expected to take four rounds of the track such that the line of finish was the same as the line of start. Suppose the length of the track was 200 m
(i) What is the total distance to be covered by the athletes?
(ii) What is the displacement of the athletes when they touch the finish line?
(iii) Is the motion of the athlete's uniform or non-uniform.
(iv) Is the displacement of an athlete and the distance moved by him at the end of the race equal?

Ans: (i) Total distance covered = 4 × 200m = 800 m
(ii) As the athletes finish at the starting line
Displacement = final position-initial positive = rA-rA = 0
(iii) Motion is non-uniform as the direction of motion of the athlete is changing while running on the track.
(iv) Displacement and distance moved are noted as Casual.

Ques 3: On a 120 km track, a train travels the first 30 km with a uniform speed of 30 km/h. How fast must the train travel the next 90 km so as to average 60 km/h for the entire trip?

Ans: Total distance d = 120 km
Average speed Vav = 60 km/h
Total time = t = ?
Average speed = Total distance/Total time taken

Vav = d/t 

t = Putting the values

t = 120km/60km/h = 2h .............(i)

Distance travelled in first part of trip
d1 = 30 km
Speed in first part of the trip v1 = 30 km/h
Time taken in first part of trip
t1 = ?
t1 = putting the values
t1 = 30km/30km/h = 1 h

Time taken left to complete second part of the trip
t2 = t - t1 = 2 - 1 = 1h
Distance to be covered in second part of the trip
d2 = 90 km
reQues uired speed in second part
v2 = ?
speed = distance/time
v2 = d2/t2 = 90 km/h 

Ques 4: Nisha swims in a 90 m long pool. She covers 180m in one minute by swimming from one end to the other and back along the same straight path. Find the average speed and average velocity of Nisha. 
Ans:
Numericals with Answers - Motion Notes | Study Science Class 9 - Class 9Total distance = 180 m
Total displacement = 0
Time taken t = 1min. = 60 s
Average speed (Vav) = Total distance/Total time taken 
Vav = 180/60 = 3 m/s|
Average velocity
 (V
av) = Total distance/Total time taken 
Vav = 0/60 = 0 m/s

Ques  5: A bus decreases its speed from 80 km/h to 60 km/h is 5 seconds. Find the acceleration of the bus.
Ans: u = 80 km/h = 80 × = 22.22 m/s
v = 60 km/h = 60 × = 16.67 m/s
time t = 5s
Acceleration (a) =  (V - U) / t 

a = (16.6 - 22.2)/5  = _ 1.11 m/s2

Ques 6: A train starting from a railway station and moving with uniform acceleration, attains a speed 40 km/h in 10 minutes. Find its acceleration.
Ans: u = 0 (starting from rest)
v = 40 km/h = 40 × = 11.11 m/s
time t = 10 minutes = 600s
Acceleration 
Numericals with Answers - Motion Notes | Study Science Class 9 - Class 9

Ques  7A bus between Kota to Jaipur passed the 100 km, 160 km and 220 km points at 10.30 am, 11.30 am and 1.30 pm. Find the average speed of the bus during each of the following intervals :
 (a) 10.30 am to 11.30 am,

 (b) 11.30 am to 1.30 pm and
 (c) 10.30 am to 1.30 pm.

Ans: 
Numericals with Answers - Motion Notes | Study Science Class 9 - Class 9(a) The distance covered between 10.30 am and 11.30 am is 160 km _ 100 km = 60 km. The time interval is 1 hour. The average speed during this interval is _ v1 = 60km/1h = 60 km/h.
(b) The distance covered between 11.30 am and 1.30 pm is 220 km _ 160 = 60 km. The time interval is 2 hours. 
The average speed during this interval is v2 = 60km/2h = 30 km/h
(c) The distance covered between 10.30 am and 1.30 pm is 220 km, 100 km = 120 km. The time interval is 3 hours. 
The average speed during this interval is, v3 = 120km/3h = 40 km/h.

Ques  8: The average speed of a bicycle, an athlete and car are 18 km/h, 7 m/s and 2 km/min. respectively. Which of the three is the fastest and which is the slowest?
Ans: 18 km/h = 18km/1h = 18000m/3600s = 5 m/s
2 km/min = 2km/1min = 2000m/60s = 33.3 m/s
Thus the average speeds of the bicycle, the athlete and the car are 5 m/s, 7 m/s and 33.3 m/s respectively. So the car is the fastest and the bicycle is the slowest. 

Ques 9: An object is sliding down on the inclined plane. The velocity changes at a constant rate from 10 cm/s to 15 cm/s in 2 seconds. What is its acceleration?
Ans: 
Numericals with Answers - Motion Notes | Study Science Class 9 - Class 9The situation is shown in figure. Let us take BA as the positive direction. The velocity at t = 0 is u = 10 cm/s and that at t = 25 is v = 15 cm/s.
Thus, a = Numericals with Answers - Motion Notes | Study Science Class 9 - Class 9

Ques 10: Figure shows the distance-time graph of two objects A and B which object is moving with greater speed when both are moving?
Numericals with Answers - Motion Notes | Study Science Class 9 - Class 9Ans: The line for object B makes a longer angle with the time-axis. Its slope is longer than the slope of the line for object A. Thus, the speed of B is greater than that of A.

Ques 11: Figure represents the speed-time graph for a particle. Find the distance covered by the particle between t = 10 min. and t = 30 min. 

Numericals with Answers - Motion Notes | Study Science Class 9 - Class 9

Ans: We draw perpendicular lines from the 10-minute point and the 30-minute point to the time-axis (fig.) The distance covered is equal to the area of the rectangle ABCD its value is ABCD = (30 - 10) × (10) = 20 × 10 = (20/60) × 10 = 10/3 km.

Ques 12: Find the distance covered by a particle during the time interval t = 0 to t = 20 s for which the speed-time graph is shown in figure. 

Numericals with Answers - Motion Notes | Study Science Class 9 - Class 9

Ans: The distance covered in the time interval 0 to 20 s. 

Area of the shaded triangle = 1/2 × base × height. = 1/2 × (20) × (20) = 200 m.

Ques 13: Figure shows the velocity-time graphs for two objects, A and B, moving along the same direction. Which object has greater acceleration? 

Numericals with Answers - Motion Notes | Study Science Class 9 - Class 9

Ans: The slope of the velocity-time graph of B is greater than that for A, Thus, the acceleration of B is greater than that of A.

Ques 14: A particle moves through a distance of 3 m due east and then 4m due north.
(a) How much is the net distance traversed? 
(b) What is the magnitude of the net displacement?
Ans: The situation is shown in the figure. The particle starts from O. It moves through a distance of 3m due east to reach A and then through a distance of 4m due north to reach B.

(a) The total distance moved is 3m 4m = 7 m,
(b) The magnitude of the net displacement is OB. In the right_angled triangle OAB,
OB2 = OA2 + AB2 = (3m)2 + (4m)2 = 9m2 + 16m2 = 25m2 OR OB = 5 m, 

Ques 15: A car moves 30 km. in 30 min. and the next 30 km. in 40 min. calculate the average speed for the entire journey.
Ans: Given, the total time taken is 30 min + 40 min. = 70 min. 
the total distance traversed = 30km + 30 km = 60 km. 
The average speed vav = 60km/70min - 60km/(70/60)h - 3600/70 km/hr = 51.4 km/h 

Ques 16: A boy runs for 10 min. at a uniform speed of 9 km/h. At what speed should he run for the next 20 min. So that the average speed comes to 12 km/h?
Ans: Total time = 10 min 20 min = 30 min.
The average speed is 12 km/h. using s = vt, 
the distance covered in 30 min = 12 km/h × 30 min = 12km/h x 1/2h = 6km
The distance covered in the first 10 min = 9 km/h × 10 min. = 9km/h x 1/6h = 1.5 km
Thus, he has to cover 6 km - 1.5 km = 4.5 km. in the next 20 min. 
The speed required is 4.5km/20min = 4.5km/(20/60)h = 13.5 km/h

Ques 17: A particle was at rest from 9:00 am to 9:30 am. It moved at a uniform speed of 10 km/h from 9:30 am to 10:00 am. Find the average speed between
 (a) 9:00 am and 10:00 am
 (b) 9:15 am and 10:00 am

Ans:(a) The distance moved by the particle between 9:30 am and 10:00 am is
s = vt = 10km/h x 1/2h = 5 km.
This is also the distance moved between 9:00 am and 10:00 am. Thus, the average speed during this interval is
vav = s/t = 5km/1h = 5 km/h

(b) The distance moved between 9:30 am and 10:00 am is 5km. This is also the distance moved in the interval 9:15 am to 10:00 am. The average speed during this interval is _
vav = s/t = 5km / 45min  = 6.67 km/h.

Ques 18: It is estimated that the radio signal takes 1.27 seconds to reach the earth from the surface of the moon. Calculate the distance of the moon from the earth. Speed of radio signal = 3 × 108 ms-1 (speed of light in air).
Ans: Here, time = 1.27 s
speed = 3 × 108 ms-1
distance = ?
Using distance = speed × time, we get
distance = 3 × 108 × 1.27 = 3.81 × 108 km = 3.81 × 105 km 


Ques 19: A wireless signal is sent to earth from a spacecraft. This signal reaches the earth in 300 seconds. Calculate the distance of the spacecraft from the earth. Given, speed of the signal = 3 × 108 ms-1.
Ans: Here, t = 300 s
Speed, v = 3 × 108 ms-1
Distance = ?
Using distance = speed × time, we get
distance = 3 × 108 × 300 = 9 × 1010 m = 9 = 107 km
Thus, distance of spacecraft from earth = 9 × 107 km.

Ques 20: A sound is heard 5 seconds later than the lightning is seen in the sky on a rainy day. Find the distance of the location of lightning. Given speed of sound = 346 ms-1.
Ans: Here, t = 5 s
Speed, v = 346 ms-1
Distance = ?
Using distance = speed × time, we get
distance = 346 ms-1 × 5 s = 1730 m
Thus, distance of the location of lightning = 1730 m


- Go through detailed chapter notes of this chapter here.

- You can find NCERT Solution of the chapter here.

The document Numericals with Answers - Motion Notes | Study Science Class 9 - Class 9 is a part of the Class 9 Course Science Class 9.
All you need of Class 9 at this link: Class 9
120 videos|310 docs|163 tests

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related Searches

Free

,

Extra Questions

,

Important questions

,

Numericals with Answers - Motion Notes | Study Science Class 9 - Class 9

,

Viva Questions

,

shortcuts and tricks

,

Previous Year Questions with Solutions

,

practice quizzes

,

pdf

,

Exam

,

ppt

,

Summary

,

Numericals with Answers - Motion Notes | Study Science Class 9 - Class 9

,

Objective type Questions

,

Sample Paper

,

study material

,

Semester Notes

,

mock tests for examination

,

Numericals with Answers - Motion Notes | Study Science Class 9 - Class 9

,

past year papers

,

video lectures

,

MCQs

;