Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

DC Pandey (Questions & Solutions) of Physics: NEET

Created by: Ciel Knowledge

NEET : Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

The document Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev is a part of the NEET Course DC Pandey (Questions & Solutions) of Physics: NEET.
All you need of NEET at this link: NEET

Section-I
Single Correct Option
Ques 1: Which one of the following has the dimensions of pressure? 
(a) [ML-2T-2
(b) [M-1 L-1
(c) [MLT-2
(d) [ML-1T-2]
Ans: [ML-1T-2]
Sol: Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
= [ML-1T-2]
Option (d) is correct.

Ques 2: Which of the following will have the dimensions of time
(a) LC
(b) R/L
(c) L/R
(d) C/L
Ans: L/R
Sol:
W = I2 Rt
Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Using Eq. (i)
[R] = [L]/[T]
i.e., [T] = [L/R]
Option (c) is correct.

Ques 3: The force F on a sphere of radius a moving in a medium with velocity v is given by F = 6πηa v. The dimensions of-η are
(a) [ML-3
(b) [MLT-2
(c) [MT- 1
(d) [ML-1T-1]
Ans: [ML-1T-1]
Sol:

F= 6π ηav
Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Option (d) is correct.

Ques 4: The dimensional formula for magnetic flux is
(a) [ML2T -2A-1
(b) [ML3T-2A-2]
(c) [M0 L-2T-2A-2
(d) [ML2T-1A2]
Ans: [ML2T -2A-1]
Sol:
φ = Li
∴  [φ] = [L] [i]
=[ML2 T-2 A-2] [A]
=[ML2 T-2 A-1]
Option (a) is correct.

Ques 5: Dimensions of linear impulse are
(a) [ML-2T-3]
(b) [ML-2]
(c) [MLT -1]
(d) [MLT-2]
Ans: [MLT -1]
Sol:
Linear impulse (I) = F × Δt
[I ] = [MLT-2] [T]
= [MLT-1]
Option (c) is correct.

Ques 6: What is the dimensional formula of gravitational constant? 
(a) [ML2T-2
(b) [ML-1T -1
(c) [M-1L3 T-2
(d) None of these
Ans: [M-1L3 T-2]
Sol: 
Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Option (c) is correct.

Ques 7: Using mass (M), length (L), time (T) and current (A) as fundamental quantities, the dimension of permeability is 
(a) [M-1LT-2A] 
(b) [ML-2T-2A-1
(c) [MLT -2A-2
(d) [MLT -1 A-1]
Ans: [MLT -2A-2] 
Sol: 
Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Option (c) is correct.

Ques 8: The equation of a wave is given byUnit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRevwhere ω is angular velocity and v is the linear velocity. The dimensions of k will be 
(a) [T2
(b) [T-1
(c) [T] 
(d) [LT]
Ans: [T]
Sol:
Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Option (c) is correct.

Ques 9: A force is given by F = at + bt2
where t is the time. The dimensions of a and b are
(a) [MLT -4] and [MLT 1
(b) [MLT-1] and [MLT0
(c) [MLT-3] and [MLT -4
(d) [MLT -3] and [MLT0]
Ans: [MLT-3] and [MLT -4]
Sol:
Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Option (c) is correct.

Ques 10: The dimensional formula for Planck’s constant and angular momentum are
(a) [ML2T-2] and [MLT-1
(b) [ML2T-1] and [ML2T-1
(c) [ML3T1] and [ML2T -2
(d) [MLT-1] and [MLT-2]
Ans: [ML2T-1] and [ML2T-1]
Sol: ∴ Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Angular momentum (J) = nh/2π
[J] = [h] = [ML2 T-1]
Option (b) is correct.

Ques 11: If the energy (E), velocity (v) and force (F) be taken as fundamental quantities, then the dimensions of mass will be
(a) Fv-2 (b) Fv-1 (c) Ev-2 (d) Ev2
Ans: Ev-2
Sol: [Energy] = [ML2T-2]
= -[M] [LT-1]2
∴ [Mass] = [Ev-2]
Option (c) is correct.

Ques 12: The dimension of Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev (ε0 is the permittivity of free space and E is electric field), is 
(a) [ML2T-1
(b) [ML- 1T-2
(c) [ML2T-2
(d) [MLT-1]
Ans: [ML- 1T-2]
Sol: Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev = Energy density = Energy/Volume
 ∴ Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
= [ML-1 T-2]
Option (b) is correct.

Ques 13: The dimensions of a/b in the equation Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev where P is pressure, x is distance and t is time, are 
(a) [M2 LT -3
(b) [MT-2
(c) [LT-3
(d) [ML3 T-1]
Ans: [MT-2]
Sol: [a] = [T2]
Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Option (b) is correct.

Ques 14: Dimension of velocity gradient is
(a) [M°L°T-1
(b) [ML- 1T-1
(c) [M°LT-1
(d) [ML°T-1]
Ans: [M°L°T-1]
Sol: Velocity gradient = dv/dx
[Velocity gradient] Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
= [T-1]
= [M0 L0 T-1]
Option (a) is correct.

Ques 15: If force F, length Land time T are taken as fundamental units, the dimensional formula for mass will be 
(a) [FL- 1T2
(b) [FLT-2
(c) [FL- 1T-1
(d) [FL5T2]
Ans: [FL- 1T2]
Sol: [Force] = [MLT-2]

Ques 16: Which of the following is the dimension of the coefficient of friction? (a) [M2 L2T] 
(b) [M° L° T°] 
(c) [ML2T-2
(d) [M2 L2T-2]
Ans: [M° L° T°]
Sol: Coefficient of friction (μ)
Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
∴   [μ] = [M0 L0 T0]
Option (b) is correct.

Ques 17: If C and R denote capacitance and resistance, then dimensions of CR will be 
(a) [M°L°TA°] 
(b) [ML°TA-2
(c) [ML°TA2
(d) [ML°T2A-2]
Ans: [M°L°TA°]
Sol: q = CV
and V = iR
∴ q = iCR
it = iCR
⇒ [CR] = [t] = [M0 L0 T A0]
Option (a) is correct.

Ques 18: The unit of permittivity of free space, ε0 is
(a) coulomb/newton-metre

(b) newton-metre2/coulomb2  
(c) coulomb2/newton-metre2
(d) coulomb2 /(newton -metre)2
Ans: newton-metre2/coulomb2

Sol:  Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
∴ Unit of ε0 = Newton-metre2 /coulomb2.
Option (b) is correct.

Ques 19: The ratio of the dimensions of Planck’s constant and that of the moment of inertia is the dimension of 
(a) frequency 
(b) velocity 
(c) angular momentum 
(d) time
Ans: frequency 
Sol: Angular momentum (J) = nh/2π
Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Option (a) is correct.

Ques 20: The velocity v of a particle at time t is given by Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev where a, b and c are constants. The dimensions of a, b and c are respectively
(a) [LT-2], [L] and [T]
(b) [L2], [T] and [LT2]
(c) [LT2], [LT] and [L]
(d) [L], [LT] and [T2]

Ans: [LT-2], [L] and [T]
Sol: Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
[c] = [T]
Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
or [b] = [LT-1] [T] = [L]
[at] = [v] = [LT-1]
⇒ [a] = [LT-2]
Option (a) is correct.

Ques 21: Given that Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev where y and x are measured in metres. Which of the following statements is true ? 
(a) The unit of λ is same as that of x and A
(b) The unit of λ, is same as that of x but not of A
(c) The unit of c is same as that of 2π/λ
(d) The unit of (ct - x) is same as that of 2π/λ

Ans: The unit of λ is same as that of x and A 
Sol: 
Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
 [x] = [λ] = [L] 
Further, y = A sinθ
∴ [A] = [y] = [L]
Option (a) is correct.

Ques 22: The physical quantity having the dimensions [M-1L-3T3A2] is 
(a) resistance 
(b) resistivity 
(c) electrical conductivity 
(d) electromotive force
Sol: [X] = [M-1 L-3 T3 A2]
Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
∴ X is resistance.  [∴W = i2 Rt]

Ques 23: The torque of force Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev newton acting at the point Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev metre about origin is (in N-m)
(a)Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
(b)Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
(c)Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
(d) Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

Sol: 
Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

Ques 24: If a unit vector is represented by Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev the value of c is
(a) 1
Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
(d) 0.39

Ans:Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Sol:
Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Option (b) is correct.

Ques 25: Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev are two vectors such that Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev he angle between vectors Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev is
Sol: 
Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

Ques 26: The vector sum of two forces is perpendicular to their vector differences. In that case, the forces 
(a) are not equal to each other in magnitude 
(b) cannot be predicted 
(c) are equal to each other 
(d) are equal to each other in magnitude
Ans: are equal to each other in magnitude
Sol:
Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Option (d) is correct.

Ques 27: Which one of the following is a scalar quantity? 
(a) Displacement 
(b) Electric field 
(c) Acceleration 
(d) Work
Ans: Work
Sol: Work Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev is a scalar quantity.
Option (d) is correct.

Ques 28: Which one of the following is not the vector quantity? 
(a) Torque 
(b) Displacement 
(c) Velocity 
(d) Speed
Ans: Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Option (d) is correct.

Ques 29: What is the dot product of two vectors of magnitude 3 and 5, if angle between them is 60°? 
(a) 5.2 
(b) 7.5 
(c) 8.4 
(d) 8.6
Ans: 7.5
Sol:Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev and angle betweenUnit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev is 60°.
Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
= 7.5
Option (b) is correct.

Ques 30: Two vectors Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev  are such that Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev  and A2 + B2 = C2.
If 0 is the angle between positive direction of Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev then the correct statement is  
(a) θ = π
(b) θ = 2π/3
(c) θ = 0
(d) θ = π/2
Ans: θ = π/2
Sol: Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
or Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
or Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
or Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
or Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
or cos θ = 0
or θ = π/2
Option (d) is correct.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of NEET

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

,

pdf

,

Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics

,

Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

,

Important questions

,

Semester Notes

,

study material

,

Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics

,

past year papers

,

ppt

,

Summary

,

Viva Questions

,

Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

,

Previous Year Questions with Solutions

,

video lectures

,

Unit & Dimensions Vectors(Part- 1) - Physics

,

Exam

,

mock tests for examination

,

MCQs

,

Extra Questions

,

shortcuts and tricks

,

practice quizzes

,

Sample Paper

,

Objective type Questions

,

Free

;