Verbal Analogies - English (MCQ) Verbal Notes | EduRev

Verbal Aptitude

Created by: Ria Khurana

Verbal : Verbal Analogies - English (MCQ) Verbal Notes | EduRev

The document Verbal Analogies - English (MCQ) Verbal Notes | EduRev is a part of the Verbal Course Verbal Aptitude.
All you need of Verbal at this link: Verbal

Q1. Author is related to Book as Choreographer is related to _____? 
a. Drama
b. Ballet
c. Masque
d. Opera
ANSWER: Ballet
Explanation: 
Author composes the book. Similarly, Choreographer composes the Ballet.

Q2. Estonia is related to Ruble as Chile is related to _____? 
a. Peso
b. Rupee
c. Peseta
d. Dinar
ANSWER: Peso
Explanation: 
Ruble is the currency of Estonia. Similarly, Peso is the currency of Chile.

Q3. Glutton is related to Eat as Garrulous is related to _____? 
a. Walk
b. Talk
c. Laugh
d. Travel
ANSWER: Talk
Explanation: 
Glutton is one who eats too much. Similarly, Garrulous is one who talks too much.

Q4. Vitro is related to Glass as Ligno is related to _____? 
a. Marble
b. Rock
c. Wood
d. Metal
ANSWER: Wood
Explanation: 
‘Vitro’ means related to glass and similarly, ‘Ligno’ means related to wood.

Q5. Labourer is related to Wages as Entrepreneur is related to _____? 
a. Loan
b. Interest
c. Profit
d. Taxes
ANSWER: Profit
Explanation: 
First earns in the form of the second.

Q6. Kindle is related to Burn as Anger is related to _____? 
a. Resentful
b. Determined
c. Annoyed
d. Furious
ANSWER: Furious
Explanation: 
Second is of higher intensity than the first.

Q7. Jade is related to Green as Garnet is related to _____? 
a. Blue
b. Red
c. Orange
d. Yellow
ANSWER: Red
Explanation: 
Jade is a green precious stone and Garnet is a red precious stone.

Q8. Annotate is related to Text as Caption is related to _____? 
a. Novel
b. Law
c. Film
d. Photograph
ANSWER: Photograph
Explanation: 
First is the comment on the second.

Q9. Highbrow is related to Cultivated as Suave is related to _____? 
a. Urbane
b. Elegant
c. Stylish
d. Broad-minded
ANSWER: Urbane
Explanation: 
The words in each pair are synonyms of each other.

Q10. Gill is related to Lamellae as Lung is related to _____? 
a. Ribs
b. Trachea
c. Alveoli
d. Pharynx
ANSWER: Alveoli
Explanation: 
Second is the oxygen absorbing part of the first.

Q11. Dwell is related to Denizen as Inherit is related to _____?
a. Acquire
b. Successor
c. Outcast
d. Heir
ANSWER: Heir
Explanation:

When denizen dwells, he occupies the place. When heir inherits, he occupies the throne.

Q12. Writer is related to Reader as Producer is related to _____?
a. Seller
b. Consumer
c. Creator
d. Contractor
ANSWER: Consumer
Explanation: 

Writer writes for the reader. Similarly, producer produces articles for the consumer.

Q13. Major is related to Lieutenant as Squadron Leader is related to _____?
a. Flying attendant
b. Captain
c. Flying Officer
d. Pilot Officer
ANSWER: Flying Officer
Explanation:

Major and Squadron Leader are equivalent ranks in the Army and Air force respectively.
Similarly, Lieutenant and Flying Officer are equivalent.

Q14. Milk : Emulsion :: Butter : ?
a. Aerosol
b. Suspension
c. Sol
d. Gel
ANSWER: Gel
Explanation:

Milk is an emulsion while butter is a gel.

Q15. Pulp : Paper :: Hemp : ?
a. Rope
b. Yarn
c. Basket
d. Cotton
ANSWER: Rope
Explanation: 

Pulp is the basic raw material used in production of paper. Similarly, hemp is used to make rope.

Q16. Anaemia: Blood :: Anarchy : ?
a. Lawlessness
b. Government
c. Monarchy
d. Disorder
ANSWER: Government
Explanation:

Anaemia is the state of lack of blood. Similarly, Anarchy is the state of lack of government.

Q17. Samkhya : Kapila  :: Yoga : ?
a. Jamini
b. Chanakya
c. Gautama
d. Patanjali
ANSWER: Patanjali
Explanation:

First is the system of philosophy founded by the second.

Q18. Sports: Logo :: Nation : ?
a. Flag
b. Ruler
c. Anthem
d. Emblem
ANSWER: Flag
Explanation:

Second is the symbol of the first.

Q19. Conference: Chairman :: Newspaper : ?
a. Editor
b. Reporter
c. Printer
d. Dealer
ANSWER: Editor
Explanation:

Chairman is the highest authority in a conference. Similarly, Editor is the highest authority in newspaper agency.

Q20. Disease : Medicine :: Famine : ?
a. Clouds
b. Rainfall
c. Drought
d. River
ANSWER: Rainfall
Explanation:

Second helps get rid of first.

Q21. Coal : Heat :: Wax : ?
a. Light
b. Energy
c. Candle
d. Bee
ANSWER: Light
Explanation: 
First is burnt for producing the second.

Q22. Blind: Visual :: Deaf : ?
a. Sound
b. Auditory
c. Hearing
d. Listening
ANSWER: Auditory
Explanation: 
Blind possesses visual defects. Similarly, a deaf has auditory defects.

Q23. Pantry: Store :: Scullery  : ?
a. Cook
b. Kitchen
c. Utensils
d. Wash
ANSWER: Wash
Explanation:
The part of a kitchen used for storing grains, utensils, etc. is called a pantry.

Similarly, part of a kitchen, used for washing utensils, is called a scullery.

Q24. Bird: Fly :: Snake : ? 
a. Hole
b. Crawl
c. Stroll
d. Clatter
ANSWER: Crawl
Explanation:
Second is the movement of the first.

Q25. Paw: Cat :: Hoof : ?
a. Horse
b. Lion
c. Lamb
d. Elephant
ANSWER: Horse
Explanation:

First is the name given to the foot of the second.

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

practice quizzes

,

past year papers

,

Verbal Analogies - English (MCQ) Verbal Notes | EduRev

,

Verbal Analogies - English (MCQ) Verbal Notes | EduRev

,

Exam

,

mock tests for examination

,

video lectures

,

Extra Questions

,

MCQs

,

Important questions

,

Sample Paper

,

Semester Notes

,

ppt

,

study material

,

pdf

,

Free

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Summary

,

Objective type Questions

,

Viva Questions

,

shortcuts and tricks

,

Verbal Analogies - English (MCQ) Verbal Notes | EduRev

;