Very Short Answer Type Questions- Statistics Class 10 Notes | EduRev

Class 10 Mathematics by VP Classes

Class 10 : Very Short Answer Type Questions- Statistics Class 10 Notes | EduRev

The document Very Short Answer Type Questions- Statistics Class 10 Notes | EduRev is a part of the Class 10 Course Class 10 Mathematics by VP Classes.
All you need of Class 10 at this link: Class 10

ADDITIONAL QUESTIONS SOLVED

VERY SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS

Q1. In the following distribution:

 

Monthly expenditure

Number of families

Expenditure more than Rs 10,000

100

Expenditure more than Rs 13,000

85

Expenditure more than Rs 16,000

69

Expenditure more than Rs 19,000

50

Expenditure more than Rs 22,000

33

Expenditure more than Rs 25,000

15


The number of families having expenditure range in (Rs) 16000–19000 is:

(i) 15
(ii) 16
(iii)17
(iv) 19

Sol. (iv)1 9 [∵ 69 − 50 = 19]

Q2.  Construction of a cumulative frequency table is useful in determining the (i) mean (ii) mode (iii) median (iv) all the above

(i) mean
(ii) mode
(iii) median
(iv) all the above

Sol. (iii) median

Q3. The abscissa of the point of interaction of the ‘less than type’ and of the ‘more than type’ comutative frequency curve of grouped data gives its: 

(i) mode
(ii) mean
(iii) median
(iv) All the three above

Sol. (iii) median.

Q4. For the following distribution:

 

Marks

Number of Students

Below 10

3

Below 20

12

Below 30

27

Below 40

57

Below 50

75

Below 60

80

 

The modal class is

(i) 15−60
(ii) 30−40
(iii) 20−30
(iv) 10−20

Sol. (ii) 30−40

Q5. The formula Very Short Answer Type Questions- Statistics Class 10 Notes | EduRev  is used to determine:

(i) mean
(ii) mode
(iii) median
(iv) all the three above of grouped data.

Sol. (i) mean

Q6. Consider the following distribution:

 

Marks obtained

Number of students

More than or equal to 0

63

More than or equal to 10

58

More than or equal to 20

55

More than or equal to 30

51

More than or equal to 40

48

More than or equal to 50

42

 

The frequency of the class 30−40 is:

(i) 51
(ii) 48
(iii) 4
(iv) 3

Sol. (iv) 3

Q7. Fill in the blank:

Mode = (..................) − 2 (Mean)

Sol. Mode = 3 (median) − 2 (Mean)

Q8. What is the modal class of the following frequency distribution?

 

Classes

0-10

10-20

20-30

30-40

40-50

50-60

Frequencies

5

8

13

38

30

4


Sol. The Highest frequency 38 corresponds to 30−40.
∴ The modal class is 30–40.

Q9. Write the empirical relation between mean, mode and median.

Sol. The three measures i.e., mean, mode and median are connected by the following empirical relation:

Mode = 3 Median – 2 Mean

Q10. Write the median class of the following distribution:

 

Class

Frequency

0-10

4

10-20

4

20-30

8

30-40

10

40-50

12

50-60

8

60-70

4

 

Sol. We have:

Class

Frequency

Cumulative

Frequency

0-10

4

4 + 0 = 4

10-20

4

4 + 4 = 8

20-30

8

8 + 8 = 16

30-40

10

16 + 10 = 26

40-50

12

26 + 12 = 38

50-60

8

38 + 8 = 44

60-70

4

46 + 4 = 50


Here,   Very Short Answer Type Questions- Statistics Class 10 Notes | EduRev

∵ 25 is cumulative frequency corresponding to the class 30−40.
∴ Median class is 30−40.

Q11. What is the modal class of the following frequency distribution?

 

Age (in years)

0 -10

10 - 20

20 - 30

30 - 40

40 - 50

50 - 60

Number of Patients

16

13

6

11

27

18

 

Sol. Here, the maximum class frequency is 27 and the class corresponding to this frequency is 40−50.
∴ The modal class is 40−50.

Q12. Find the median class of the following data:

 

Marks

0 -10

10 - 20

20 - 30

30 - 40

40 - 50

50 - 60

Frequency

8

10

12

22

30

18


Sol. We have:

Marks obtained

Frequency

Cumulative Frequency

0-10

8

8 + 0 = 8

10-20

10

8 + 10 = 18

20-30

12

18 + 12 = 30

30-40

22

30 + 22 = 52

40-50

30

52 + 30 = 82

50-60

18

82 + 18 = 100

 

Here,  Very Short Answer Type Questions- Statistics Class 10 Notes | EduRev

∴ The median class is 30−40

Q13. Find the class marks of classes 10− 25 and 35− 55.

Sol. Very Short Answer Type Questions- Statistics Class 10 Notes | EduRev

Q14. What measure of central tendency is obtained graphically as the x-coordinate of the point of intersection of the two ogives for grouped data?

Sol. When two ogives intersect each other at a point and from this point, if we draw a perpendicular on the x-axis, then the point at which it cuts the x-axis gives us the median.

Q15. What is the median class of the following grouped data?

 

Class

Frequency

128-135

8

135-142

5

142-149

9

149-156

12

156-163

5

163-170

1


Sol. We have:

Class

Frequency

Cumulative Frequency

128-135

8

8 + 0 = 8

135-142

5

5 + 8 = 13

142-149

9

9 + 13 = 22

149-156

12

12 + 22 = 34

156-163

5

5 + 34 = 39

163-170

1

1 + 39 = 40


n = 40

Very Short Answer Type Questions- Statistics Class 10 Notes | EduRev

⇒ The median class is 142-149.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 10

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

ppt

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Very Short Answer Type Questions- Statistics Class 10 Notes | EduRev

,

Free

,

Important questions

,

Exam

,

Objective type Questions

,

Very Short Answer Type Questions- Statistics Class 10 Notes | EduRev

,

study material

,

Viva Questions

,

past year papers

,

Summary

,

mock tests for examination

,

shortcuts and tricks

,

Very Short Answer Type Questions- Statistics Class 10 Notes | EduRev

,

MCQs

,

Extra Questions

,

Sample Paper

,

pdf

,

video lectures

,

Semester Notes

,

practice quizzes

;