Very Short Question Answers - Electricity and Circuits Class 6 Notes | EduRev

Science Class 6

Class 6 : Very Short Question Answers - Electricity and Circuits Class 6 Notes | EduRev

The document Very Short Question Answers - Electricity and Circuits Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course Science Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

VERY SHORT Q & A:

Q1: Electric cell is the source of __________.

Ans: Electricity

Q2: What are the two terminals  of electric cell?

Ans: Negative terminal and positive terminal.

Q3: An electric cell produce electricity from chemical stored in it. (TRUE/FALSE)

Ans: True

Q4:    The metal cap is _________ terminal of electric cell and metal disc is _________terminal.

Ans: Positive, negative

Q5: The filament of bulb is made up of _________.

Ans: Tungsten

Q6: The switch is said to be ‘ON’ when it allows current to pass through it. (TRUE/FALSE)

Ans: True

Q7: In an electric circuit the direction of current is taken to be from ________ to __________ terminal of electric cell.

Ans: Positive to negative

Q8: The thin coiled wire that gives off light is called ____________ of the bulb.

Ans: Filament

Q9: To break the flow of current in a circuit, ____________is used.

Ans: Switch

Q10: There are ________terminals in an electric cell.

Ans: 2

Q11: What is a switch?

Ans: The simple device that either breaks the circuit or completes it is called switch.

Q12: Name any two electrical gadgets that have switches built into them.

Ans: Torch and oven

Q13:  Give any two examples of conductors of electricity.

Ans: Copper and aluminium

Q14: Is air a conductor or insulator?

Ans: Air is insulator

Q15: Which of the following is good conductor of electricity: Rubber, wood, graphite

Ans: Graphite

Q16: What are conductors?

Ans: Materials that allow electric current to pass through them are called conductors.

Q17: Electric wires are made up of __________ but they are covered with ___________.

Ans: Conductor, insulator.

Q18: Which part of electric cell or bulb can be connected to form a circuit?

Ans: The two terminals-negative and positive.

Q19: What are insulators?

Ans: Materials that do not allow electric current to pass through them are called insulators.

Q20: Which of the following is not good conductor of electricity:  Copper, aluminium, mercury, rubber

Ans: Rubber

Q21: Give two examples of insulators.

Ans: Rubber and plastic

Q22: Electricians must wear __________gloves while repairing electric switch.

Ans: Rubber

Q23: The materials which do not allow electric current to pass through them are called __________.

Ans: Insulators

Q24: In an electric bell, ___________energy is transformed into __________energy.

Ans: Electrical, magnetic

Q25: Cotton and thermo Col are good conductors of electricity.(TRUE/FALSE)

Ans: False

Q26: Electric ______is a path along which current flows.

Ans: Circuit

Q27: Switch can break electricity flow.(TRUE/FALSE)

Ans: True

Q28: The material that allows electric current to pass through it is called ___________.

Ans: Conductor

Q29: Our body is __________of electricity.

Ans: Conductor

Q30: All metals are good conductors. Is the statement true? Give example.

Ans: Yes. For example- iron, copper etc.

Q31: Which materials can be used to cover electric wires, plug tops, switches etc?

Ans: Insulators such as plastic, rubber etc

Q32: Gold is a conductor. (TRUE/FALSE)

Ans: True

Q33: What are electric wires made up of?

Ans: Electric wires are made up of copper, aluminium.

Q34: Name any three components of electric circuit.

Ans: Electric cell, wire and electric bulb.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Very Short Question Answers - Electricity and Circuits Class 6 Notes | EduRev

,

Sample Paper

,

study material

,

MCQs

,

video lectures

,

Very Short Question Answers - Electricity and Circuits Class 6 Notes | EduRev

,

Viva Questions

,

practice quizzes

,

past year papers

,

Important questions

,

Very Short Question Answers - Electricity and Circuits Class 6 Notes | EduRev

,

Extra Questions

,

mock tests for examination

,

Objective type Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

pdf

,

Exam

,

shortcuts and tricks

,

Summary

,

Semester Notes

,

Free

,

ppt

;