Class 10 Exam  >  Class 10 Notes  >  Science Class 10  >  Short & Long Answer Questions: Life Processes

Class 10 Science Chapter 5 Question Answers - Life Processes

Ques 1: Define nutrition. What are the different modes of nutrition?
Ans: Nutrition is the process by which living organisms obtain and utilize food for growth and well-being. There are three modes of nutrition:
Class 10 Science Chapter 5 Question Answers - Life Processes

  • Autotrophic Nutrition: Organisms produce their own food using water, carbon dioxide, and sunlight through processes like photosynthesis or chemosynthesis.
  • Heterotrophic Nutrition: Organisms consume organic matter from other sources. This includes herbivores (plants), carnivores (animals), omnivores (both plants and animals), detritivores (dead organic matter), and saprotrophs (decomposers).

These modes of nutrition enable organisms to acquire the necessary nutrients and energy for survival and growth in diverse environments.


Ques 2: What is the mode of nutrition in fungi?
Ans: Saprophytic nutrition is the mode of nutrition that is seen in fungi.
FungiFungiQues 3: Name the pigment, which can absorb solar energy.
Ans: 
(i) The pigment that can absorb solar energy is called chlorophyll. 
(ii) It is found in the chloroplasts of plant cells and is essential for photosynthesis.
(iii) Chlorophyll absorbs light in the blue and red parts of the spectrum and reflects green light, giving plants their characteristic colour. This ability has practical applications in fields such as solar energy production.

Ques 4: Name the two stages in photosynthesis.
Ans: The two stages in photosynthesis are:
(i) Light reaction.
(ii) Dark reaction.

PhotosynthesisPhotosynthesisQues 5: Name the factors, which affect Photosynthesis.
Ans: The factors which affect photosynthesis are:
 (i) Light
 (ii) Water
 (iii) Temperature
 (iv) Humidity
 (v) Age of the leaf and carbon dioxide.


Ques 6: Define a Herbivore and a Carnivore.
Ans: Herbivore: The animals that feed only on plants are called herbivores.
Carnivores: The animals that feed only on flesh are called carnivores.

Ques 7: How does Amoeba engulf its food?
Ans: Amoeba engulfs its food by extending pseudopodia. This process is known as Phagocytes.

Ques 8: Name the parts of the digestive system of a grasshopper.
Ans: The parts of the digestive system of a grasshopper are the Mouth, Salivary glands, Esophagus, Crop, Gizzard, Stomach, Intestines, Rectum, and Anus.

Ques 9: What are the functions of the liver and the pancreas?
Ans: The liver secretes bile, which contains bile pigments and bile salts. The bile secreted by the liver cells is normally stored in the gall bladder until needed in the duodenum. The pancreas lies parallel to and beneath the stomach. It is a large gland, which secretes digestive enzymes as well as the hormones, insulin and glucagons. Both bile and pancreatic juice enter the duodenum through a common duct. Bile emulsifies fat present in the food. Pancreatic juice contains trypsin, for digesting proteins and pancreatic amylase for the breakdown of starch.Class 10 Science Chapter 5 Question Answers - Life Processes
Ques 10: Define Breathing.
Ans: Breathing is a process by which organisms inhale oxygen. The Inhaled oxygen gets diffused into the blood and the carbon dioxide from the blood diffuses back into the alveoli from where it is exhaled.

Ques 11: How is respiration different from breathing?
Ans: Respiration is a complex process, which includes breathing, the mechanism of exchange of gases, oxygen and carbon dioxide and oxidation of digested food occurring in the cells to release energy.
 The main outcome of respiration is the release of energy through the oxidation of simple food molecules such as glucose.

Ques 12: In which kind of respiration is more energy released?
Ans: In aerobic respiration, more energy is released. This is because most cells in the body rely on aerobic respiration to generate the energy they need to function

Ques 13: Which part of the roots is involved in the exchange of respiratory gases?
Ans: Root hair is part of the root which is involved in the exchange of respiratory gases.
Respiration in PlantsRespiration in PlantsQues 14:  What are 
(i) stomata 
(ii) lenticels
Ans: 
(i) Stomata are tiny apertures found on the surface of the leaf, which regulate the exchange of respiratory gases and transpiration.
(ii) Lenticels are the raised pores in woody plants that allow the exchange of gases between the atmosphere and the internal tissues.

Ques 15: Give two points of differences between respiration in plants and respiration in animals.
Ans: Respiration in plants differs from respiration in animals in two respects, they are:
(i) There is minimal transport of gases from one part of the plant to another, unlike the animals.
(ii) Plant respiration occurs at a much slower rate than animal respiration.

Ques 16: Name the respiratory organs of
(i) fish
(ii) mosquito
(iii) earthworm
(iv) dog

Ans: The respiratory organs of:
(i) fish – gills
(ii) mosquito–tracheoles
(iii) earthworm–skin
(iv) dog – lungs.

Ques 17: From where do the following take in oxygen?
(i) prawn

(ii) rat
Ans: 
(i) Prawns take in oxygen that is dissolved in water.
(ii) Rat takes in oxygen from the atmosphere.

Ques 18: State the function of epiglottis.
Ans: 
(i) Epiglottis prevents food from entering the trachea.

Class 10 Science Chapter 5 Question Answers - Life Processes(ii) The epiglottis is a flap of tissue located in the throat that prevents food and liquids from entering the windpipe and lungs during swallowing.
(iii) It closes over the opening of the windpipe (glottis) and directs food towards the oesophagus. It also helps to produce certain sounds during speech by adjusting the shape of the vocal tract.

Ques 19: Define Photolysis.
Ans: The term "photolysis" comes from the Greek words "photo" (meaning light) and "lysis" (meaning to break apart). The phenomenon of breaking down of water in the illuminated chloroplast is known as Photolysis.

Ques 20: What are the living organisms that cannot make their food called?
Ans: The living organisms that cannot make their food are called heterotrophs.

Ques 21: What are Chemotrophs?
Ans: Chemotrophs are organisms, which do not require light. They manufacture their food from inorganic substances in the presence of energy derived from the oxidation of simple inorganic compounds of iron, sulphur, etc.
Example- Bacterium Nitrosomonas.

Ques 22: What is Compensation Point?
Ans: 
(i) The compensation point is the amount of light on the light curve where the rate of photosynthesis exactly matches the rate of respiration.
(ii) At this point, the uptake of CO2 through photosynthetic pathways is exactly matched to the respiratory release of carbon dioxide, and the uptake of O2 by respiration is exactly matched to the photosynthetic release of oxygen.
(iii) This point is reached during early mornings and late evenings.

Ques 23: Other than chlorophyll, which another pigment is necessary for photosynthesis?
Ans: 
(i)Carotenoids are the pigments, which are necessary for photosynthesis other than chlorophyll. (ii)Carotenoids are yellow, orange, red or brown pigments, which absorb sunlight and pass this energy on to chlorophyll for photosynthesis.
Thus, the Carotenoids themselves do not carry out photosynthesis but help in photosynthesis.

Ques 24: Where does digestion begin?
Ans: Digestion begins from the mouth. When we eat food, our teeth break it down into smaller pieces, which are mixed with saliva. Saliva contains enzymes that help to break down complex carbohydrates into simpler sugars.
Class 10 Science Chapter 5 Question Answers - Life Processes
Ques 25: What is the name given to the process of using the absorbed food for producing energy?
Ans: The name given to the process of using the absorbed food for producing energy is assimilation.

Ques 26: What happens to the visible light of the Sun when it falls on chlorophyll?
Ans
(i) Visible light of the Sun consists of seven colours, namely, violet, indigo, blue, green, yellow, orange and red.
 (ii) Out of these lights of different wavelengths, chlorophyll absorbs mainly blue, violet, red and orange lights but does not absorb green light.
(iii) It is due to the reflection of green light by the chlorophyll that the plant looks green in colour.

The document Class 10 Science Chapter 5 Question Answers - Life Processes is a part of the Class 10 Course Science Class 10.
All you need of Class 10 at this link: Class 10
105 videos|457 docs|112 tests
105 videos|457 docs|112 tests
Download as PDF
Explore Courses for Class 10 exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Download the FREE EduRev App
Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!
Related Searches

MCQs

,

Semester Notes

,

shortcuts and tricks

,

ppt

,

Extra Questions

,

Free

,

Class 10 Science Chapter 5 Question Answers - Life Processes

,

pdf

,

Previous Year Questions with Solutions

,

practice quizzes

,

video lectures

,

Class 10 Science Chapter 5 Question Answers - Life Processes

,

past year papers

,

Exam

,

Important questions

,

mock tests for examination

,

Summary

,

Class 10 Science Chapter 5 Question Answers - Life Processes

,

study material

,

Viva Questions

,

Sample Paper

,

Objective type Questions

;