Page No. 190
Q.1. Write the amounts of money shown by the notes and coins.
Ans. One hundred one rupees
Q.2. Write the amounts of money shown by the notes and coins.
Ans. Seventysix rupees and seventyfive paise
Page No. 191
Q.1. Write the amounts of money shown by the notes and coins.
Ans. Thirtyfive rupees and seventyfive paise
Q.2. Write the amounts of money shown by the notes and coins.
Ans. Six hundred eighty four rupees and twentyfive paise
Q.3. Write the amounts of money shown by the notes and coins.
Ans. One hundred seventy seven rupees and twentyfive paise
Page No. 192
Q.1. Shopping
Ans.
Page No. 193
Q.1. Find out the total cost of:
Ans.
Q.2. What can you buy if you have a twentyrupee note?
Ans.
Q.3.
You need to make a cash memo for the things you bought. Before adding, first guess how much money will be needed. Then find the total and check your guess. Monu prepared the following cash memos: Check the cash memos and correct them if you find a mistake.
1. Add the following:
(a) Rs 12.50+ Rs 13.00
(b) Rs 55.50+ Rs 14.00
(c) Rs 30.00+ Rs 31.50
2. Subtract the following:
(a) Rs 25.50 Rs 11.50
(b)Rs 103.50+ Rs 62.00
(c)Rs 19.50+ Rs 7.00
Ans. As per my guess, the total amount of the cash memo would be around Rs 70.
Total amount of cash memo= Rs 67.50, and our guess was of almost the same amount i.e. Rs 70. The corrections in the cash memo, prepared by Monu is shown below.
1. Add:
(a) Rs 12.50+ Rs 13.00 = Rs 25.50
(b) Rs 55.50+ Rs 14.00 = Rs 69.50
(c) Rs 30.00+ Rs 31.50 = Rs 61.50
2. Subtract:
(a) Rs 25.50 Rs 11.50 = Rs 14.00
(b) Rs 103.50 Rs 62.00 = Rs 41.50
(c) Rs 19.50 Rs 7.00 = Rs 12.50
Page No. 194
Q.1. You have 30 rupees with you. Find out how much money will be left after buying the following items:
Ans. Total amount of money available = Rs 30.
Page No. 195
Q.1. Three friends wanted to buy a cricket bat and ball. Bina had Rs 48.50, Raman had Rs 55.50 and Venu had Rs 38.00 How much money did they have in all?
Ans. Money with Bina= Rs 48.50 Money with Raman = Rs 55.50 Money with Venu =Rs 38.00
Total money with all of them = Rs 48.50 + Rs 55.50 + Rs 38.00
So, all of them have Rs 142.00.
Q.2. Hari booked a railway ticket for Rs 62.50. He gave a 100rupee note. How much money will he get back with the ticket?
Ans. Cost of railway ticket = Rs 62.50 Money given by Hari to purchase the ticket = Rs 100
So, Hari will get Rs 37.50 back along with the ticket.
Q.3. Gita and her friends went shopping. She bought things for Rs 58, Rs 37 and Rs 22. Gita had a hundredrupee note. How much money should she borrow from her friends to pay the bill?
Ans. Total money spent by Geeta on shopping = Rs 58 + Rs 37+ Rs 22
Money spent = Rs 117
Gita had Rs 100 with her. Money she needs to borrow from friends = Rs 117 − Rs 100 = Rs 17
She needs to borrow Rs 17 from her friends.
Page No. 196
Q.1.
Let us see how much money the factory tries to save. Money 1 older worker should get = Rs 85 a day Money 1 child is paid = Rs 20 a day On 1 person the factory saves Rs 85 − ______ = Rs 65 a day On 10 persons the factory saves Rs 65 × 10 = Rs ______ a day
Ans: On 1 person the factory saves Rs 85 − Rs 20 = Rs 65 a day
On 10 persons the factory saves Rs 65 × 10 = Rs 650 a day
Page No. 197
Q.1. Train Journey This train goes from New Jalpaiguri to Guwahati. One its way, it stops at New Mal, Alipurduar and Goalpara stations. The cost of a rail ticket to different stations is given in the table.
Distance from New Jalpaiguri (in km)  Station  Fare (in Rs) 
57 175 366  New Mal Alipurduar Goalpara  12.50 28.00 49.50 
495  Guwahati  62.50 
Find the distance:
(a) From New Mal to Guwahati ____________
(b) Between New Mal and Goalpara ___________
(c) From Alipurduar to Guwahati ____________
(d) Between New Mal and Alipurduar ___________
(e) From Goalpara to Guwahati ___________
Ans.
(a) Distance from New Mal to Guwahati = Distance from New Jalpaiguri to Guwahati − Distance from New Jalpaiguri to New Mal = 495 km − 57 km
Distance between New Mal and Guwahati is 438 km.
(b) Distance from New Mal to Goalpara = Distance from New Jalpaiguri to Goalpara − Distance from New Jalpaiguri to New Mal = 366 km − 57 km
Distance between New Mal and Goalpara is 309 km.
(c) Distance from Alipurduar to Guwahati = Distance from New Jalpaiguri to Guwahati − Distance from New Jalpaiguri to Alipurduar = 495 km − 175 km
Distance between Alipurduar to Guwahati is 320 km.
(d) From the table, we can see the distance between New Mal and Alipurduar = Distance from New Jalpaiguri to Alipurduar − Distance from New Jalpaiguri to New Mal = 175 km − 57 km = 118 km
(e) From the table, we can see the distance between Goalpara to Guwahati = Distance from New Jalpaiguri to Guwahati − Distance from New Jalpaiguri to Goalpara = 495 km − 366 km = 129 km
Page No. 198
Q.1.
(a) Bhupen is goin from New Jalpaiguri to Alipurduar. What is the cost of his ticket?
(b) Indira has to go from New Jalpaiguri to Goalpara. How much does she pay for the ticket?
(c) Debu, Shoma and Gobind are going from New Jalpaiguri to New Mal. What amount will they pay for three tickets?
They give a Rs 50 note for the tickets. How much money will they get back
Ans.
(a) From the table, we can see that the ticket cost from New Jalpaiguri to Alipurduar is Rs 28.
(b) From the table, we can see that the ticket cost from Jalpaiguri to Goalpara is Rs 49.50. It means, she pays Rs 49.50 for the ticket.
(c) From the table, we can see that the ticket cost of ticket from Jalpaiguri to New Mal = Rs 12.50 Now, all three Debu, Shoma and Gobind have to pay = 3 × Rs 12.50 = Rs 37.50 Money they gave for the 3 tickets = Rs 50 Money left = Rs 50  Rs 37.50
They will get back Rs 12.50.
39 videos119 docs58 tests

1. What is the difference between rupees and paise? 
2. How do I convert paise to rupees? 
3. Can I use paise to make a payment? 
4. Are there any coins in circulation for paise? 
5. Is the usage of paise the same across all Indian states? 

Explore Courses for Class 3 exam
