CLAT Exam  >  CLAT Notes  >  Logical Reasoning for CLAT  >  Practice Questions: Alphabet- 1

Practice Questions: Alphabet- 1 | Logical Reasoning for CLAT PDF Download

Q1: _ _ xyx _ _ yx _ xy
(a) xyyyx
(b) xyyxy
(c) yxxyy
(d) yyxyx
Ans: (b)
The series is xy/xy/xy/xy/xy/xy. Thus, the pattern 'xy' is repeated.

Q2: FU, KP, PK, ?
(a) UP
(b) KP
(c) UK
(d) PU
Ans: (b)
F is sixth from the beginning of the alphabet, and U is sixth from the end. Similarly, K is eleventh from the beginning, and P is 11th from the end; the same rule is followed in other pairs of the series.

Q3: xy _ _ yxx _ _ xy _
(a) xxxxx
(b) xxyxx
(c) xxyxy
(d) yxxyy
Ans: (b)
The series is xyx/xyx/xyx/xyx. Thus, the pattern 'xyx' is repeated.

Q4: qsu ......... ceg, ikm, oqs
(a) uwy
(b) vya
(c) wya
(d) axy
Ans: (c)
There is a gap of one letter in every letter of the group. Also, every second group of the series starts after a gap of 1 letter; i.e., after qsu, we get wya.

Q5: x _ yx _ y _ zy _ z _ xz _
(a) zzxyzy
(b) zxxzyx
(c) zzxxyy
(d) zxzxxy
Ans: (c)
The series is xzy/xzy/xzy/xzy/xzy. Thus, the pattern 'xzy' is repeated.

Q6: APK, BQL, CRM, DSN, ......
(a) TEO
(b) ETO
(c) EOT
(d) TOE
Ans: (b)
The first letter of every group is in alphabetical order, i.e., ABCDE. The same is the case with the second and third letters of the group.

Q7: x _ yx _ y _y _x _ y
(a) xyxxy
(b) xyyxy
(c) xxyyx
(d) yyxyy
Ans: (d)
The series is xyy/xyy/xyy/xyy/xyy. Thus, the pattern 'xyy' is repeated.

Q8: BAC, GFH, LKM, ?
(a) QPR
(b) PQR
(c) RQP
(d) None of these
Ans: (a)
Each letter is at a gap of 4 alphabets from the previous; i.e., B + 4 = G, A + 4 = F, C + 4 = H. Also, G + 4 = L, F + 4 = K, H + 4 = M. Hence, the answer should be QPR.

Q9: _ xyy _ yy _ yyx _
(a) yxyx
(b) yyxy
(c) xxyy
(d) yxxy
Ans: (d)
The series is yxy/yxy/yxy/yxy/yxy. Thus, the pattern 'yxy' is repeated.

Q10: BEH, HKN, ?
(a) NOT
(b) MOQ
(c) NQT
(d) WTO
Ans: (c)
The first letter of every group is the last letter of the preceding group with a gap of two letters in every member of the group; i.e., after BEH, we get HKN. So, the answer would be NQT, i.e., 3rd option.

The document Practice Questions: Alphabet- 1 | Logical Reasoning for CLAT is a part of the CLAT Course Logical Reasoning for CLAT.
All you need of CLAT at this link: CLAT
30 videos|82 docs|69 tests

Up next

30 videos|82 docs|69 tests
Download as PDF

Up next

Explore Courses for CLAT exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Download the FREE EduRev App
Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!
Related Searches

Summary

,

mock tests for examination

,

study material

,

Objective type Questions

,

Sample Paper

,

video lectures

,

MCQs

,

Practice Questions: Alphabet- 1 | Logical Reasoning for CLAT

,

shortcuts and tricks

,

Free

,

Exam

,

Viva Questions

,

ppt

,

Practice Questions: Alphabet- 1 | Logical Reasoning for CLAT

,

Important questions

,

past year papers

,

Practice Questions: Alphabet- 1 | Logical Reasoning for CLAT

,

practice quizzes

,

Semester Notes

,

Extra Questions

,

pdf

,

Previous Year Questions with Solutions

;