CLAT Exam  >  CLAT Notes  >  Logical Reasoning for CLAT  >  Practice Questions: Alphabet- 2

Practice Questions: Alphabet- 2 | Logical Reasoning for CLAT PDF Download

Q1: JAF, JEF, JIF, JOF, ?
(a) PIG
(b) PET
(c) JUF
(d) POT
Ans:
(c)
The middle letters which are vowels have an increasing trend of A, E, I, O, U and remaining letters have been retained as it is. So the answer would be JUF.

Q2: _ xx _ yx _ yy _ xy _ xxy
(a) xxxyy
(b) yxyxy
(c) yyxxy
(d) yyyxx
Ans: (c)
The series is yxxy/yxxy/yxxy/yxxy. Thus, the pattern 'yxxy' is repeated.

Q3: WXCD, UVEF, STGH, QRIJ, ?
(a) OPKL
(b) AYBZ
(c) JIRQ
(d) LRMS
Ans: (a)
Start reading from CD, EF, GH, IJ, KL and then QR, ST, UV, WX, YZ, and so on after splitting the groups.

Q4: xy _ z _ xxyx _ px _ yxzpx _ yxzpx
(a) xpzxx
(b) yxyzx
(c) yxzpx
(d) zyxpy
Ans: (a)
The series is xyxzpx/xyxzpx/xyxzpx/xyxzpx. Thus, the pattern 'xyxzpx' is repeated.

Q5: WYB, XUD, YQF, ...
(a) HZM
(b) HCZ
(c) ZMH
(d) None of these
Ans: (c)
Divide each member of the series in this way: B D F H and so on (one gap) in ascending order, Y U Q M and so on (three gaps) in descending order, WX Y Z and so on (no gap) in ascending order.

Q6: x_ p _ y _ _ pzy _ _ pzy
(a) xyyyzz
(b) xyzyzy
(c) yxzyxy
(d) yzxyxy
Ans: (d)
The series is xypzy/ xypzy/ xypzy. Thus, the pattern 'xypzy' is repeated.

Q7: SAB, ?, QCD, PDD, OEF, NFF
(a) CBT
(b) ABR
(c) BCT
(d) RBB
Ans: (d)
First letter in every group is in reverse alphabetical order i.e. SRQPON. The middle letter is in alphabetical order i.e ABCDEF, and the last letter has pairs, BB, DD & FF.

Q8: _ x _ y _ xyxx _ yxy _ xyyx
(a) xxxyy
(b) xyxyy
(c) yxyxy
(d) yxyyx
Ans: (d)
The series is yxx/yyx/ yxx/yyx/ yxx/yyx. Thus, the pattern yxx/yyx is repeated.

Q9: BAZ, DBY, FCX, ?
(a) FXW
(b) EFX
(c) FEY
(d) HDW
Ans: (d)
The third, sixth and ninth letters are in the reverse order of the alphabet i.e. Z, Y, X, W. The first, fourth, and seventh letters are going up with a gap of one letter, and the second, fifth, and eighth are moved ahead one letter.

Q10: _ yz _ zx _ xyx _ z _ zxzxy
(a) xyzyy
(b) yyyzz
(c) yxzyx
(d) xyyzz
Ans: (a)
The series is xyz/yzx/zxy /xyz/yzx/zxy . So, the letters change places in a cyclic manner.

The document Practice Questions: Alphabet- 2 | Logical Reasoning for CLAT is a part of the CLAT Course Logical Reasoning for CLAT.
All you need of CLAT at this link: CLAT
30 videos|82 docs|69 tests

Up next

30 videos|82 docs|69 tests
Download as PDF

Up next

Explore Courses for CLAT exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Download the FREE EduRev App
Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!
Related Searches

MCQs

,

practice quizzes

,

Semester Notes

,

study material

,

pdf

,

mock tests for examination

,

Important questions

,

Sample Paper

,

past year papers

,

Summary

,

Free

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Exam

,

Viva Questions

,

Practice Questions: Alphabet- 2 | Logical Reasoning for CLAT

,

Objective type Questions

,

Extra Questions

,

ppt

,

video lectures

,

shortcuts and tricks

,

Practice Questions: Alphabet- 2 | Logical Reasoning for CLAT

,

Practice Questions: Alphabet- 2 | Logical Reasoning for CLAT

;