|Table of contents|
|What is Cloze Test?|
|Types of Cloze Test Questions|
|Tips and Tricks to Solve the Cloze Test|
|Approach to Solve Cloze Test Questions|
|Points to Remember|
|Examples of Cloze Test|
|1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?|
In the reading comprehension section of entrance exams, there are various kinds of questions asked. Out of which, one of them being the ‘most suited’ word or phrase in the blank given in the passage i.e. the Cloze Test.
A Cloze test is an exercise where the candidate is provided with a paragraph. The paragraph has missing words or blanks which have to be filled.
To ensure that a candidate does not lose marks in the cloze test passage, given below are a few tips to solve the test-based questions:
You must keep in mind the five key approaches given below while solving any Cloze Test:
Supporting connectors: and, like, likewise, similarly
Contradicting connectors: but, however, unlike, although, though
Now, let us see a few examples of cloze test questions.
Directions: Read the following text and complete it using the words given in the options.
I do remember it. And I’m grateful. But I can’t help feeling that a woman capable of taking other people’s lives and juggling with them as if they were rubber balls, as she did with ours, is likely at any moment to break out in a new place. So, my gratitude to her is the sort of (1) ______ [hat tip] you would feel toward a cyclone if you were walking home late for dinner and it caught you up and deposited you on your doorstep. Moreover, your Aunt Lora is a human (2) _____[storm]. No, on the whole, she’s more like an earthquake. As she has a habit of splitting up and altering the face of the world whenever she feels like it, and I’m too well satisfied with my world at present to (3) _____[enjoy] the idea of having it changed.”
Little by little the garrison of the studio had been (4) _______ [small slice] down. Except for Steve, the community had no regular members outside the family itself. As Hank was generally out of town. And Bailey paid one more visit, then seemed to consider that he could now absent himself altogether. And the members of Kirk’s bachelor circle stayed away to a man.
Ans: (b) Gratitude
Ans: (a) Cyclone
Ans: (b) Relish
Ans: (b) Whittles
Directions: Read the following text and complete it using the words given in the options.
He was a manly man, free from any strong (1) [mother] ________ strain, and he had loved his dark-eyed, dainty bright-coloured, and active little wife with a real vein of passion in his sentiment. But he had always felt (he had never allowed himself to think of it) that the promptitude of their family was a little (2) [insensitive]_______ of her, and in a sense an intrusion. He had, however, planned brilliant careers for his two sons, and, with a certain human amount of warping and delay, they were pursuing these. One was in the Indian Civil Service and one in the rapidly developing motor business. The daughters, he had hoped, would be their mother’s care.
Ans: (a) Maternal
Ans: (b) Indelicate
Direction: Given below is a passage divided into VI segments. Read the passage and answer the questions that follow.
The UK is the world’s fifth-largest economy, it contains many areas of immense wealth, its capital is a leading centre of global finance, its entrepreneurs are innovative and agile, and despite the current political turmoil, it has a system of government that rightly remains the envy of much of the world. (I) It thus seems patently unjust and __(A)__ to British values that so many people are living in poverty. (II) This is obvious (1) to anyone who opens their eyes to see the deep (2) growth in food banks and the queues waiting outside them, the people sleeping rough in the streets, the growth of homelessness, the sense of immense (3) despair that leads even the Government to appoint a Minister for suicide prevention (4) and civil society to report on levels of loneliness and isolation. (III) And local __(B)__, especially in England, which performs vital roles in providing a real social safety net have been gutted by a series of government policies. (IV) Libraries have closed in record numbers, community and youth centres have been shrunk and are underfunded, public spaces and buildings including parks and recreation centres have been sold off. (V) While the labour and housing markets provide the crucial __(C)__, the focus of this report is on the contribution made by social security and related policies. (VI)
1. The first sentence (I) of the passage has been divided into four parts in the given options. There may or may not be an error in one of the parts. Choose the part which has an error in it as your answer. If there is no error, then choose option (E), “No error” as your answer. 2. Choose the correct answer from the given options to fill the blanks which are numbered. Solution: All the given options fit with the following word 'now'. The correct answer can only be chosen after reading the entire sentence. Among the given options, 'Until' fits the sentence contextually as well as grammatically.
(a) The UK is the world’s fifth-largest economy, it contains
(b) any areas of immense wealth, its capital is a leading centre of global finance,
(c) its entrepreneurs are innovative and agile, and
(d) despite the current political turmoil, it has a system of government that rightly remains the envy of much of the world
(e) No error
Solution: The error lies in the third part of the sentence. “Entrepreneurs” is a noun and signifies a group of people. People can be “innovative” and not “innovation”. Thus, option C is the correct answer.
2. Which of the following word given in the options should fill the blank marked as (A) in the second segment (II) of the passage, to make it grammatically and contextually meaningful? Note that the word should also fill both the blanks of the following two sentences to make them contextually meaningful. (i) _________ to the popular myth, the majority of accidents are not caused by speeding or drunkenness. (ii) The villagers expressed regret that their habitations lacked road connectivity and other basic amenities ________ to the government’s tall claims.
Solution: Complimentary- approving
In the given question, we need to find a word that fits into all three blanks. In the given passage, the sentence under concern is followed by one which appreciates the economy of the UK. From the second sentence, it can be gathered that the situation of poverty is considered unjust for a prosperous nation like the U.K. The word in the blank must signify that the condition is considered something with reference to British values. Certainly, poverty will be considered a blot on the legacy of the nation. Thus, “contrary”, which means “in contrast to” is the best-fit word for the blank. “Complying” and “complimentary” would convey a meaning opposite to what is required. The words given in the last two options will convey an appropriate sense. “Contrary” fits in both the blanks of the given two sentences. In the first, it means that what is usually believed with reference to accidents does not actually hold true. In the second sentence, it means that opposed to the government’s promises, the habitations of the villagers lacked road connectivity and other basic amenities.
3. The third segment (III) in the given passage has four words given in bold. Of these, the positions of the two words may be incorrect and need to be exchanged to make the sentence correct. Find the two words which need to be exchanged.
Solution: “Deep, as well as “immense”,” are adjectives. In the given sentence, it must be assured that these adjectives modify the correct noun. Though the term “immense despair” may sound right, the term “deep growth” is incorrect. Thus, the positions of the two adjectives must be altered to make the sentence correct. “Immense growth” and “deep despair” are correct terms. So, option E is the correct answer.
4. With respect to the context of the passage, which of the following can be inferred from the italicized sentence mentioned in the fifth segment (V) of the passage?
(a) The closure of the various institutions of society will gradually have an adverse effect on the physical health of growing children.
(b) Public welfare institutions have been shut down, thus causing a setback to the social health of the citizens.
(c) In order to revive these institutions in the future, the government will have to invest a lot of capital and promote schemes to encourage people to social participate.
(d) The closure of the institutions indicates that Britain is undergoing an economic crisis.
(e) None of these
Solution: Note that we have to draw an inference from the concerned sentence while keeping the context of the passage in mind. The sentence preceding the concerned sentence states that local authorities in England, which perform vital roles in providing a real social safety net, have been removed by a series of government policies. This implies that the social fabric has been adversely affected by the removal of certain local authorities. The concerned sentence further states how institutions that are necessary for the social and recreational growth of an individual, have been shut down. This implies that the course of action will adversely affect the social health of the people. Thus, option B is the correct answer. The statement mentioned in option A carries a very narrow sense and cannot be inferred from the sentence. Statement C is out of context as the passage puts forth the problem and does not discuss how the institutions can be revived. Statement D is also not an appropriate inference as the author does not intertwine the problem with an economic crisis, but sees it as a failure of the government.
5. Which of the following word given in the options should fill the blank marked as (C) in the sixth segment (VI) of the passage, to make it grammatically and contextually meaningful. Note that the word should also fill both the blanks of the following two sentences to make them contextually meaningful.
(i) Settled into a ________ of wooded hills, was the little log cabin.
(ii) The conference begins this week against a _______ of unmitigated gloom.
(e) Both A and B
Solution: Backdrop- the setting or background for a scene, event, or situation; lie behind or beyond; serve as a background to Precursor- a person or thing that comes before another of the same kind, the predecessor Profusion- an abundance or large quantity of something Let us look at the first sentence given above. It indicates that the hills acted as a part of the surrounding where the little log cabin was situated. So, “background” can fit here the best. “Surrounding” is quite inappropriate here. The second sentence implies that the “unmitigated gloom” acts as the pretext, in reference to which the conference begins. A similar meaning is conveyed by segment VI of the passage. It implies that though the labour and housing markets provide a background to the issue, the focus of the report is on the contribution made by social security and related policies. Thus, option A is the correct answer.
2. Choose the correct answer from the given options to fill the blanks which are numbered.
Solution: All the given options fit with the following word 'now'. The correct answer can only be chosen after reading the entire sentence. Among the given options, 'Until' fits the sentence contextually as well as grammatically.
1. Choose the correct answer from the given options to fill the blanks which are numbered. Solution: All the options appear to fit in but only after reading the following statement can the correct answer be predicted. Since it talks of granting permission to women for the Indian Navy, the word discrimination fits well. The answer can also be inferred from the clue ‘set right last week’. This helps us understand that something was out of order which the government had to make right, hence the context is negative.
1. Choose the correct answer from the given options to fill the blanks which are numbered.
Solution: All the options appear to fit in but only after reading the following statement can the correct answer be predicted. Since it talks of granting permission to women for the Indian Navy, the word discrimination fits well. The answer can also be inferred from the clue ‘set right last week’. This helps us understand that something was out of order which the government had to make right, hence the context is negative.