NCERT Solution- Outcomes of Democracy Class 10 Notes | EduRev

Social Studies (SST) Class 10

Created by: C K Academy

Class 10 : NCERT Solution- Outcomes of Democracy Class 10 Notes | EduRev

The document NCERT Solution- Outcomes of Democracy Class 10 Notes | EduRev is a part of the Class 10 Course Social Studies (SST) Class 10.
All you need of Class 10 at this link: Class 10

Ques 1: How does democracy produce an accountable, responsive and legitimate government?
Ans: (i) In a democracy, people have the right to elect their rulers and participate in decision making that affects them all. Government thus, is accountable to the citizens and responsive to their needs and expectations.
(ii) Democracy is based on the idea of deliberation and negotiation, though it results in delays. It ensures that decision making is based on norms and procedures and allows transparency. Develops mechanisms for citizens to hold the government accountable.
(iii) Set up following practices and institutions: regular, free and fair elections; open public debate on major policies and legislations; and citizens’ right to information about the government and its functioning.
(iv) It may be reasonable to expect from democracy a government that is attentive to the needs and demands of the people and is largely free of corruption. Though the record of democracies is not impressive on these two counts.
(v) Democratic government is a legitimate government. It may be slow, less efficient, not always very responsive or clean, but is people’s own government. People wish to be ruled by representatives elected by them.

Ques 2: What are the conditions under which democracies accommodate social diversities?
Ans: (i) Democracies respect differences and evolve mechanisms to negotiate the differences as was done in Belgium.
(ii) Democracy is best suited to accommodate social diversities but the example of Sri Lanka reminds that for this democracy must fulfil the following two conditions:
(а) The majority always needs to work with the minority so that governments function to represent the general view.
(b) Rule by majority should not become rule by majority community in terms of religion, or race or linguistic group. Democracy remains democracy only as long as every citizen has a chance of being in majority at some point of time.

Ques 3: Give arguments to support or oppose the following assertions:
(a) Industrialised countries can afford democracy but the poor need dictatorship to become rich.
(b) Democracy can’t reduce inequality of incomes between different citizens.
(c) Government in poor countries should spend less on poverty reduction, health, education and spend more on industries and infrastructure.
(d) In democracy all citizens have one vote, which means that there is absence of any domination and conflict.
Ans: (i) Democracy ensures political equality and therefore the poor might have a say in the allocation of economic resources by the government. This may allow for equal distribution of wealth by the government thereby allowing poor to also become rich.
(ii) Democracy primarily means political equality. Every citizen has right to vote and stand for election. Economic inequality can only be reduced if there is an expansion of economic opportunities for all. Reducing economic inequalities requires creation of more jobs especially in manufacturing and services. This in turn will require access to health and education facilities so that they can participate and contribute in the modern economy. Requisite of redistribution of income from the rich to poor through progressive taxation and targeted subsidies cannot be denied. Democracy by itself cannot achieve these objectives although it is a significant part of the attempt to reduce economic inequality.
(iii) This option is not a wise option. Poverty reduction would allow the poor better access to civic amenities such as health services thereby improving their standard of living. By spending on quality education, informed and productive citizens will emerge and add towards the development of the country. A healthy and educated citizen will allow an effective functioning of industries and infrastructure.
(v) One vote ensures only equal political opportunity to elect. Democracy is a mean and it depends upon the people to have a desired end. Democracy ensures means of resolution of conflict but not its absence; similarly, it ensures means of political accommodation but not political freedom.

Ques 4: Identify the challenges to democracy in the following descriptions. Also suggest policy/institutional mechanism to deepen democracy in the given situations:
(a) Following a High Court directive a temple in Orissa that had separate entry doors for dalits and non-dalits allowed entry for all from the same door.
(b) A large number of farmers are committing suicide in different states of India.
(c) Following allegation of killing of three civilians in Gandwara in a fake encounter by Jammu and Kashmir police, an enquiry has been ordered.
Ans: (a) (i) The challenge relates to social diversity. There are separate doors for dalits and Non-dalits to enter in the temple.
(ii) To deepen democracy, there should be law banning discrimination on account of caste, religion or other factors. People should also be encouraged to come forward and support to abolish this practice.
(b) This relates to economic inequalities with special reference to poor condition of farmers in different states of India. The government should take following steps to improve their condition:
(i) To give financial help or loans for purchase of seeds, urea etc.
(ii) Irrigation and other facilities should be increased to avoid situation of droughts.
(iii) MSP of crops should be increased.
(c) (i) Dignity and freedom of citizens has been challenged.
(ii) There should be transparency in the working of the police departments to avoid fake encounters. Only then there will be trust of the people in the government’s activities and democracy will be deepened.

Ques 5: In the context of democracies, which of the following ideas is correct − democracies have successfully eliminated:
Α. conflicts among people
Β. economic inequalities among people
C. differences of opinion about how marginalised sections are to be treated
D. the idea of political inequality

Ans: D. the idea of political inequality

Ques 6: In the context of assessing democracy which among the following is odd one out. Democracies need to ensure:
Α. free and fair elections
Β. dignity of the individual
C. majority rule
D. equal treatment before law

Ans: C. majority rule

Ques 7: Studies on political and social inequalities in democracy show that
Α. democracy and development go together
Β. inequalities exist in democracies
C. inequalities do not exist under dictatorship
D. dictatorship is better than democracy

Ans: Β. inequalities exist in democracies

Q.8. Read the passage below:
Nannu is a daily wage earner. He lives in Welcome Mazdoor Colony, a slum habitation in East Delhi. He lost his ration card and applied for a duplicate one in January 2004. He made several rounds to the local Food and Civil Supplies office for the next three months. But the clerks and officials would not even look at him, leave alone do his job or bother to tell him the status of his application. Ultimately, he filed an application under the Right to Information Act asking for the daily progress made on his application, names of the officials, who were supposed to act on his application and what action would be taken against these officials for their inaction.
Within a week of filing application under the Right to Information Act, he was visited by an inspector from the Food Department, who informed him that the card had been made and he could collect it from the office. When Nannu went to collect his card next day, he was given a very warm treatment by the Food and Supply Officer (FSO), who is the head of a Circle. The FSO offered him tea and requested him to withdraw his application under the Right to Information, since his work had already been done.
What does Nannu’s example show? What impact did Nannu’s action have on officials? Ask your parents their experiences when they approach government officials to attend to their problems.
Ans.
(a) Nannu’s example shows that ordinary people should be aware of their rights. They should exercise their rights without any fear as has been done by Nannu.
(b) Nannu’s action has a significant effect on the officials who not only made his ration card but also offered him a cup of tea at the office of the Food and Supply Officer. He was given proper respect. However, the Food and Supply Officer requested him to withdraw his application because his ration card had been prepared.
(c) The experiences of the parents is not satisfactory. Generally the govt, officials do not bother about the people who visit them. Their problems are not solved. They are asked to come again and again. However now there is some improvement due to Right to Information.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 10

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Semester Notes

,

video lectures

,

Important questions

,

MCQs

,

Previous Year Questions with Solutions

,

pdf

,

Summary

,

practice quizzes

,

NCERT Solution- Outcomes of Democracy Class 10 Notes | EduRev

,

ppt

,

study material

,

Free

,

Extra Questions

,

Viva Questions

,

NCERT Solution- Outcomes of Democracy Class 10 Notes | EduRev

,

shortcuts and tricks

,

Exam

,

mock tests for examination

,

NCERT Solution- Outcomes of Democracy Class 10 Notes | EduRev

,

Sample Paper

,

Objective type Questions

,

past year papers

;