UPSC  >  UPSC Prelims Paper 2 CSAT - Quant, Verbal & Decision Making  >  Solved Examples: Percentages

Solved Examples: Percentages Notes | Study UPSC Prelims Paper 2 CSAT - Quant, Verbal & Decision Making - UPSC

Document Description: Solved Examples: Percentages for UPSC 2022 is part of UPSC Prelims Paper 2 CSAT - Quant, Verbal & Decision Making preparation. The notes and questions for Solved Examples: Percentages have been prepared according to the UPSC exam syllabus. Information about Solved Examples: Percentages covers topics like What is the meaning of Percent?, Basics and Solved Examples: Percentages Example, for UPSC 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises and tests below for Solved Examples: Percentages.

Introduction of Solved Examples: Percentages in English is available as part of our UPSC Prelims Paper 2 CSAT - Quant, Verbal & Decision Making for UPSC & Solved Examples: Percentages in Hindi for UPSC Prelims Paper 2 CSAT - Quant, Verbal & Decision Making course. Download more important topics related with notes, lectures and mock test series for UPSC Exam by signing up for free. UPSC: Solved Examples: Percentages Notes | Study UPSC Prelims Paper 2 CSAT - Quant, Verbal & Decision Making - UPSC
Table of contents
What is the meaning of Percent?
Basics
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?

What is the meaning of Percent?

  • The terms' percent means “for every hundred”. 
  • A fraction whose denominator is 100 is called percentage and the numerator of the fraction is called the rate percent. 
  • Thus, when we say a man made a profit of 20 percent we mean to say that he gained Rs. 20 for every hundred rupees he invested in the business, i.e. 20/100 rupees for each Rupee. 
  • The abbreviation of percent is p.c. and it is generally denoted by %.

Example 1. 84% of a particular total is 630 marks. What is 90% equal to?
(a) 750 
(b) 675 
(c) 450 
(d) 550 
(e) None of these

Ans. (b)
Solution. 
The required answer is

Solved Examples: Percentages Notes | Study UPSC Prelims Paper 2 CSAT - Quant, Verbal & Decision Making - UPSC 

Example 2. Two numbers are greater than the third number by 25% and 20% respectively. What percent of the first number is the second number?
(a) 92% 
(b) 94 % 
(c) 96 % 
(d) 98 % 
(e) None of these

Ans. (c)
Solution.
Assume the third number is 100. So the first number is 125 and the second number is 120. So the required answer is

Solved Examples: Percentages Notes | Study UPSC Prelims Paper 2 CSAT - Quant, Verbal & Decision Making - UPSC 

Basics

Percentage and Fraction Equivalents

  • If someone asks you to represent 50% in fractions then what will you do?
    Certainly, you will come with the answer  Solved Examples: Percentages Notes | Study UPSC Prelims Paper 2 CSAT - Quant, Verbal & Decision Making - UPSC . 
  • What this value actually represents? This is nothing but the fractional equivalent of the given percentage. 
  • From CAT point of view it is very important for us to mug up the fractional equivalent of the percentages. Some fractional equivalent are given as under:-

Solved Examples: Percentages Notes | Study UPSC Prelims Paper 2 CSAT - Quant, Verbal & Decision Making - UPSC


Example 3. A is earning 20% more than B, who earns 20% less than C. By what percent A earns more or less than C?

Solution.  

Solved Examples: Percentages Notes | Study UPSC Prelims Paper 2 CSAT - Quant, Verbal & Decision Making - UPSC
From (1) and (2), we have 

Solved Examples: Percentages Notes | Study UPSC Prelims Paper 2 CSAT - Quant, Verbal & Decision Making - UPSC
i.e  A is 4% less than C.

OR
Assume that ‘C’ earns 100.. Thus B earns 80 and A earn 96. So ‘A’ earns 4% less than C.


Multiplying Factor

  • While dealing with %age increase or decrease picture the following scale in your mind with reference as 100% ( = 1) in the center.
  • Solved Examples: Percentages Notes | Study UPSC Prelims Paper 2 CSAT - Quant, Verbal & Decision Making - UPSCSo we can say that multiplying factor (M.F) of 10% increase is 1.1 and that of 15% decrease is 0.85. An increase by x% implies the value lies on the right hand side of 100% & vice versa. Let’s start with a number X
    • X increased by 10% would become
      X + 0.1 X = 1.1X
    • X increased by 1% would become
      X + 0.01 X = 1.01X
    • X increased by 0.1 % would become
      X + 0.001 X = 1.001X
    • X decreased by 10% would become
      X - 0.1X = 0.9X
    • X decreased by 1% would become
      X - 0.01 X = 0.99X
    • X decreased by 0.1% would become
      X - 0.001 X = 0.999X
    • X increased by 200% would become
      X + 2X = 3X
    • X decreased by 300% would become
      X - 3X = - 2X

Example 4. Coconut oil is now being sold at Rs. 27 per kg. During last month its cost was Rs. 24 per kg. Find by how much percent a family should reduce its consumption, to keep the expenditure the same.

Solution. Assume the consumption last year is 1 kg, then it cost Rs. 24.
But now for Rs. 24, only   24\27 kg of oil will come. So the % reduction in consumption

Solved Examples: Percentages Notes | Study UPSC Prelims Paper 2 CSAT - Quant, Verbal & Decision Making - UPSC

Successive Percentage change

  • The population of a city increases by 10% in one year and again increases by 10% in the next year, then what is the net increase in the population in two years. 
  • The very common answer is 20% which is wrong. Why? Let us see If Original population = P

Solved Examples: Percentages Notes | Study UPSC Prelims Paper 2 CSAT - Quant, Verbal & Decision Making - UPSC

  • i.e. increases by 21% of the original value.
  • This successive change in the percentage can be calculated in the shortcut way as explained below: 
    • Let us consider a product of two quantities A = a x b.
      If a & b change (increase or decrease) by a certain percentage say x & y respectively, then the overall percentage change in their product is given by the formula:
      Solved Examples: Percentages Notes | Study UPSC Prelims Paper 2 CSAT - Quant, Verbal & Decision Making - UPSC

Example 5. If the volume of milk and water solution is increased by 25% by pouring water. By what percentage does the concentration of milk reduce?

Solution. Assume initially, there is 100 lts of solution, out of which x lts is milk.
So the concentration of milk is  x/100.
Now it is  x\125.
So percentage decrease 

Solved Examples: Percentages Notes | Study UPSC Prelims Paper 2 CSAT - Quant, Verbal & Decision Making - UPSC
This formula also holds true if there are successive changes as in the case of population increase or decrease. But care has to be taken when there are either more than 2 successive changes or there is a product of more than 2 quantities as in the case of volume. 

  • In these cases we have to apply the same formula twice.
    • If there is successive increase of x% and y%, then the net change will be
      Solved Examples: Percentages Notes | Study UPSC Prelims Paper 2 CSAT - Quant, Verbal & Decision Making - UPSC
    • If there is successive discount of x% and y%, then the total discount will be.
      Solved Examples: Percentages Notes | Study UPSC Prelims Paper 2 CSAT - Quant, Verbal & Decision Making - UPSC
    • If there is x% increase and then x% decrease, then the net change
      Solved Examples: Percentages Notes | Study UPSC Prelims Paper 2 CSAT - Quant, Verbal & Decision Making - UPSC
    • If the values are different, then net change
      Solved Examples: Percentages Notes | Study UPSC Prelims Paper 2 CSAT - Quant, Verbal & Decision Making - UPSC

Example 6. If A is increased by 20% and B is decreased by 20%, then both the quantities will be equal. What percentage of B is A.

Solution. If A is increased by 20%, it will be come 1.2 A. and B is decreased by 20%, it will become 0.8 B. It is given 1.2 A = 0.8 B,

 Solved Examples: Percentages Notes | Study UPSC Prelims Paper 2 CSAT - Quant, Verbal & Decision Making - UPSC

A = 0.66 B
∴ A is 66.66% of B.

Example 7. If A is 3 times to B then B is what percentage of A.

Solution. A = 3B.
⇒ B = A/3 = 0.33 A
∴ B is 33% of A.

Example 8. If ‘x’ is increased by 20% & 25% successively, then its value increases by 30. What is the value of X?  

Solution. If X is increased by 20%, it will become
Solved Examples: Percentages Notes | Study UPSC Prelims Paper 2 CSAT - Quant, Verbal & Decision Making - UPSC

If it is again increased by 25%, its value becomes 

Solved Examples: Percentages Notes | Study UPSC Prelims Paper 2 CSAT - Quant, Verbal & Decision Making - UPSC

It is given 30.
Solved Examples: Percentages Notes | Study UPSC Prelims Paper 2 CSAT - Quant, Verbal & Decision Making - UPSC
(or) If a value is successively increases by X% & Y%, then its value changes by

Solved Examples: Percentages Notes | Study UPSC Prelims Paper 2 CSAT - Quant, Verbal & Decision Making - UPSC

So X increases by 

Solved Examples: Percentages Notes | Study UPSC Prelims Paper 2 CSAT - Quant, Verbal & Decision Making - UPSC

∴ 50% of X is given 30. ∴ X = 60.

Example 9. A man spends 30% of his salary for food and 20% of the remaining on rent and 20% of the remaining on other expenses. If he saves Rs. 8960, what is his salary?

Solution. Let his salary be ‘K’. If he spent 30% on food, he will be left with 70% of K i.e. 0.7K or
Solved Examples: Percentages Notes | Study UPSC Prelims Paper 2 CSAT - Quant, Verbal & Decision Making - UPSC  on this, he spent 20% on rent and 80 left with 80% 

Solved Examples: Percentages Notes | Study UPSC Prelims Paper 2 CSAT - Quant, Verbal & Decision Making - UPSC
After spending 20% of this on other expenses he will be left with 80% of this.
i.e.  Solved Examples: Percentages Notes | Study UPSC Prelims Paper 2 CSAT - Quant, Verbal & Decision Making - UPSC.
It is given as Rs. 8960.
⇒ K = 20000.

Example 10. Last year an employee used to save 40% of his salary. But now his salary is increased by 50% and expenses also increases by 20%. What is his percentage savings now?

Solution. Assume ‘X’ was the salary of the employee last year. Since his savings were 40%, his expenses were 60% i.e, 0.6X. At present, his salary is 1.5X and expenses are 1.2 (0.6X) = 0.72X
∴ Savings = 1.5 × - 0.72 = 0.78 X.

Solved Examples: Percentages Notes | Study UPSC Prelims Paper 2 CSAT - Quant, Verbal & Decision Making - UPSC

  • Let us look at some examples and learn more about percentages


Example 1. In a class of 60 students, 20% are male. 75% of female students passed an exam conducted for the whole class. What is the number of female students who passed the exam.

Solution. Since it is given that 20% of students are male, that means remaining 80% are females.
Number of females- (80/100)*60= 48
Number of female students who passed= 75% of 48 = 36

Example 2. Find the approximate value of – 33.33% of 99 + 81.81% of 495.

Solution. 33.33%= 1/3 and 81.81%= 9/11
Now the problem becomes easy – 99/3 + 495*9/11= 438
Following calculations should be kept in mind
1/1= 100%
½= 50%
1/3= 33.33%
¼= 25%
1/5= 20%
1/6= 16.66%
1/7=14.28%
1/8= 12.5%
1/9= 11.11%
1/10=10%
1/11= 9.09%
1/12= 8.33% and so on

This can come in handy during certain calculations.
For example: 
63.63%= (9.09*7) % = 7/11. Similarly 44.44%= 4/9 and 37.5%= 3/8.
Problems related to percentage increase or decrease form a major part.

Example 3. The wheat production increased from 50 million tons to 70 million tons. What is the percentage increase?

Solution. 
Percentage Increase = (actual increase/original quantity)*100
Percentage Decrease = (actual decrease/original quantity)*100
Hence, percentage increase= (20/50)*100= 40%

Example 4. The wheat production increased by 40% on a value of 50 million tones. What is the present wheat production?

Solution. Whenever there is any percentage increase or decrease on a quantity, we can directly calculate the new value of the quantity instead of calculating the actual increase/decrease and then adding/subtracting from the original quantity
In the above question, we can say the final quantity can be calculated as
50 million * 1.4 = 70 million

(Where 1.4= 1+ 0.4, 0.4 being the decimal equivalent of 40%)

On generalizing, we can say that if percentage increase is p%, then the new value is (p/100 + 1) times the old value. Conversely, if the new value is k times the old value, then the percentage increase is (k-1)*100.

Example 5. If A’s salary is 20% more than B’s salary. Then B’s salary is what percentage less then A’s salary?

Solution. Let B’s salary be 100
Hence, A’s salary = 1.2*100= 120
B’s salary is 20 less than A
The difference in percentage= (20/120)*100= 16.66%
(Note that the denominator is 120, it is because A’s salary is taken the reference point here)

Example 6. Price of a commodity increased by 30%. By what percentage should it be reduced to bring it to actual level?

Solution. let initial price = 100 (or x)
New price= 1.3*100 = 130 (or 1.3x)
Difference = 30 (or 0.3x)
The price needs to be reduced by 30 but from a reference point of 130
= (30/130)*100= 23.07%   (or (0.3x/1.3x)*100)

Example 7. If my salary went up by 30% and then decreased by 30%, what is the net change?

Solution. Let my salary be x
After increase - 1.3x
After decrease - (0.7)*1.3x = 0.91x, which gives us a decrease of 9% from the original salary of x.

  • Generalize, if a quantity increases by p% and then decreases by p% then there is net reduction of (p^2)/100 %.
  • We have looked at all the basic examples and concepts. Let’s work out some problems.


Problem 1. If the price of sugar goes up by 10% , then what should be the percentage decrease in the quantity consumed so that the total expenditure on sugar remains the same?

Solution. Let s be the price of sugar and q be the quantity consumed. Since the price is increased by 10% , the new price is 1.1s . Let the quantity of consumption be r.
Since the total expenditure has to be the same , we get :
s * q = 1.1 s * r
hence,  r = q/1.1
Percentage reduction is consumption is : ( q-q/1.1 ) * 100 / q = 100/11 %

Problem 2. Bholu conducts his business in the following manner: Every once in a while he raises his prices by a certain percentage and a while later reduces his price by the same percentage. After one such up-down cycle of increasing and then decreasing his price by x% , the price of the commodity decreases by Rs 100. In the next cycle, he increases and decreases his price by (x/2)%  and then sells the commodity for Rs 2376. What is the initial price of the commodity?

Solution. Let the initial price be P.
P ( 100 + x) (100-x) / 100 * 100  = P- 100
P*x*x /100 = 100                      -(1)
Similarly,
(P – 100) (400 – x2)  / 400 = 2376      -(2)
Using 1 and 2,
P2 – 2501 P + 2500 = 0
P= 2500 or 1
Since , P > 2376
P= 2500

Problem 3. A society had raised 60% of the amount it needed for a new building by receiving an average donation of Rs 300 from people it had already solicited. The people already solicited represent 80% of the people society intends to ask for donations. The society wants to raise the exact amount it needs for the new building. Find the average donation it should receive from the remaining people to be solicited.

Solution. Assume the amount the society needed for the new building to be A.
Let the sum of people already solicited and to be solicited be N.
60A/100 = 300 ( 80N/100)  – (1)
If the average donation the society should receive from the remaining people to be solicited be x.
40A/100 = x(20N/100)   -(2)
Dividing 2 by 1:
x = 800

The document Solved Examples: Percentages Notes | Study UPSC Prelims Paper 2 CSAT - Quant, Verbal & Decision Making - UPSC is a part of the UPSC Course UPSC Prelims Paper 2 CSAT - Quant, Verbal & Decision Making.
All you need of UPSC at this link: UPSC
Download as PDF

How to Prepare for UPSC

Read our guide to prepare for UPSC which is created by Toppers & the best Teachers

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related Searches

study material

,

Verbal & Decision Making - UPSC

,

Solved Examples: Percentages Notes | Study UPSC Prelims Paper 2 CSAT - Quant

,

pdf

,

Semester Notes

,

Extra Questions

,

Viva Questions

,

video lectures

,

Verbal & Decision Making - UPSC

,

Exam

,

practice quizzes

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Important questions

,

Solved Examples: Percentages Notes | Study UPSC Prelims Paper 2 CSAT - Quant

,

Objective type Questions

,

mock tests for examination

,

past year papers

,

ppt

,

MCQs

,

Solved Examples: Percentages Notes | Study UPSC Prelims Paper 2 CSAT - Quant

,

Verbal & Decision Making - UPSC

,

Free

,

Sample Paper

,

shortcuts and tricks

,

Summary

;