Practice Test: General Science- 4 UPSC Notes | EduRev

Science & Technology for UPSC CSE

UPSC : Practice Test: General Science- 4 UPSC Notes | EduRev

The document Practice Test: General Science- 4 UPSC Notes | EduRev is a part of the UPSC Course Science & Technology for UPSC CSE.
All you need of UPSC at this link: UPSC

Question 51. The vaccine-preventable diseases associated with children are ________ 

Answer: Diptheria, whopping cough, tetanus, ringworm, trachoma

Question 52. The largest flower in the world is ________ 

Answer: Rafflessia

Question 53. Which gland in the human body is popularly called ‘Adam’s Apple’? 

Answer: Thyroid

Question 54. What do you mean by biopsy? 

Answer: Examination of tissue cut from living body

Question 55. ‘Amnesia’ is related to the loss of ________ 

Answer: Memory

Question 56. Silver fish is ________

Answer: An insect

Question 57. Identical twins are born when ________ 

Answer: One sperm fertilizes the ovum and zygote divided into two separate cells eveloping independently

Question 58. “AIDS” affects ________ 

Answer: Immunity system of human body

Question 59. Fruits infested with larvae of pests, imported from abroad are more dangerous in India than in the country of their origin since ________ 

Answer: Natural predators who prey on them are not available in India.

Question 60. Which factor is most responsible for the damage of stored foodgrains? 

Answer: Environmental humidity

Question 61. Bull semen for the purpose of artificial insemination is stored in ________

Answer: Liquid nitrogen

Question 62. Seeds can be best preserved in ________ 

Answer: Cool and dry condition

Question 63. Tobacco-mosaic virus in tobacco plant has ________ 

Answer: Single-straned RNA

Question 64. Which is normal human (male) chromosomal constitution? 

Answer: 44 + xy

65. How can you explain the feeling of hunger? 

Answer: Blood gets short of some nutrients

Question 66. Rheumatic heart patients are specially advised against taking ________ 

Answer: Salt

Question 67. If T.B. bacteria attack the bone of a patient and damage the bone marrow, what would be the main problem in the patient’s bio-system?

Answer: Production of RBC

Question 68. The chief function of a gene is to ________ 

Answer: Determine the character of a cell

Question 69. If a person’s diet consists of rice, dal and curds only, he is likely to suffer from a deficiency of ________ 

Answer: Vitamins

Question 70. The disease, in which bronchial tubes become narrow due to spasms of the bronchial muscles and swelling of the nucous membrane, is called ________ 

Answer:  Asthma

Question 71. The hormone that regulates blood pressure is ________ and it is secreted by ________ 

Answer: Adrenaline, adrenaline glands

Question 72. The chemical digestion of food takes place in  ______ 

Answer: Mouth, stomach and small intestine

Question 73. In case of road accidents, your first step for the injured person should be to ________ 

Answer: Treat asphyxia

Question 74. Which organ in man keeps food in reserve? 

Answer: Muscle

75. Which gland acts both as endocrine and exocrine gland? 

Answer: Pancreas

Question 76. Among snakes, the one that is killed for its beautiful skin and has now been declared an endangered species, is ________ 

Answer: Python

Question 77. The best position in which we can put a person when he has lost consciousness is ________

Answer: To put him in a semiprone position, half on his side and half on his front  

Question 78. A vegetarian may get the required phosphorus for his body from ________ 

Answer:  Milk

Question 79. A colour-blind person commonly has difficulty in seeing ________ 

Answer: Red, green and paletints

Question 80. In the human body, fats are stored in ________ 

Answer: Adipose tissue

Question 81. Breathing through the nose is better because ________ 

Answer: Nasal pass age is longer and the air gets warmed up till it reaches the lungs

Question 82. Hormones are useful for ________ 

Answer: Metabolic functions

Question 83. Hydrophobia may affect a perosn suffering from _____ 

Answer: Dog bite

Question 84. Prokaryotes are ________ 

Answer: Organisms lacking a definite nucleus

Question 85. Honey that has a high concentration of sugar does not decay because ________ 

Answer: Bacteria cannot survive in an active state in a solution of high osmotic strength as water is drawn out

Question 86. On chemical analysis, a bottle-cork is found to contain primarily ________ 

Answer: Carbohydrates

Question 87. Granum is a component of ________ 

Answer: Chloroplasts

Question 88. “Flame of the forest” refers to ________ 

Answer: A forest full of trees which burst with red flowers during autumn

Question 89. Lucerne is a ________ 

Answer: Foliage crop

Question 90. The phlegm that accumulates in the bronchi is cleared during coughing by ________

Answer: Pseudastratified columnar ciliated epithelium

Question 91. Milk teeth in a child of 3-4 years od not include ______ 

Answer: Molars

Question 92. If you are standing on your head, the apple being chewed in the mouth ________ 

Answer: Can be swallowed by squeezing it through the oesophagus

Question 93. Some states in India have imposed a ban on the consumption of kesari dal (Lathyrus sativus) because it causes gradual loss of ________ 

Answer: Movem ent of lower limbs

Question 94. The Central Rice Research Institute of India is located at ________ 

Answer: Cuttack

Question 95. “I flatter myself having discovered the method that nature employs to purify air. It is vegetation.” Who is credited with this statement and discovery? 

Answer: Joseph Priestley

Question 96. When fishes are kept in an aquarium containing water but no aquatic plants, they frequently come to the surface and float in a semivertical position for wnat of ________ 

Answer: Dissolved oxygen

Question 97. Puncture of the thoracic wall but not of the lung itself will cause ________ 

Answer: Collapse of lung

Question 98. Insufficient dietary iodine causes a/an ________ 

Answer: Enlarged thyroid

Question 99. Patients who excrete large quantities of sodium in the urine have ________ 

Answer: Deseased adrunal cortex

Question 100. The movement of eggs from the ovaries to the uterus proceeds through the ________

Answer: Fallopian tube

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

pdf

,

mock tests for examination

,

shortcuts and tricks

,

Practice Test: General Science- 4 UPSC Notes | EduRev

,

Practice Test: General Science- 4 UPSC Notes | EduRev

,

Viva Questions

,

Important questions

,

study material

,

Extra Questions

,

Sample Paper

,

practice quizzes

,

Summary

,

Free

,

ppt

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Practice Test: General Science- 4 UPSC Notes | EduRev

,

video lectures

,

Semester Notes

,

MCQs

,

Objective type Questions

,

Exam

,

past year papers

;