Solution of Control and Coordination (Page No - 92)- Biology by Lakhmir Singh, Class 10 Class 10 Notes | EduRev

Class 10 Biology Solutions By Lakhmir Singh & Manjit Kaur

Created by: Ajay Batra

Class 10 : Solution of Control and Coordination (Page No - 92)- Biology by Lakhmir Singh, Class 10 Class 10 Notes | EduRev

The document Solution of Control and Coordination (Page No - 92)- Biology by Lakhmir Singh, Class 10 Class 10 Notes | EduRev is a part of the Class 10 Course Class 10 Biology Solutions By Lakhmir Singh & Manjit Kaur.
All you need of Class 10 at this link: Class 10

Question 1:
What is the general name of chemical substances which bring about control and coordination in plants ?
Solution :
Phytohormones.

Question 2:
Which plant hormone is responsible for the wilting and falling of leaves ?
Solution :
Abscisic acid is responsible for the wilting and falling of leaves in plants.

Question 3:
Which plant hormone makes a stem (or shoot) bend towards light ?
Solution :
Auxin.

Question 4:
Where is the auxin hormone made in a plant stem ?
Solution :
Auxin is made at the tip of the plant stem.

Question 5:
What is the scientific name of sensitive plant ?
Solution :
Mimosa pudica.

Question 6:
Name one plant hormone that promotes growth and another plant hormone which inhibits growth.
Solution :
A plant hormone that promotes growth is Gibberellin and the hormone that inhibits growth is abscisic acid.

 

Question 7:
Name one example of the movement of a plant part which is very quick and can be observed easily.
Solution :
Thigmonastic movement in the leaves of touch-me-not plant is very quick and can be observed easily.

Question 8:
Name the type of chemical substances that control the growth in plants.
Solution :
Phytohormones.

Question 9:
What is the stimulus in : (a) phototropism ? (b) geotropism ? (c) chemotropism ? (d) hydrotropism ? (e) thigmotropism ?
Solution :
(a) Light.
(b) Gravity.
(c) Chemical.
(d) Water.
(e) Touch.

Question 10:
Give the scientific terms used to represent the following :
(a) Bending of a shoot towards light.
(b) Growing of roots towards the earth.
(c) Growth of a pollen tube towards ovule.
(d) Bending of roots towards water.
(e) Winding of tendril around a support
Solution :
(a) Phototropism.
(b) Geotropism.
(c) Chemotropism.
(d) Hydrotropism.
(e) Thigmotropism.

Share with a friend

Complete Syllabus of Class 10

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Extra Questions

,

Summary

,

Sample Paper

,

study material

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Class 10 Class 10 Notes | EduRev

,

Exam

,

practice quizzes

,

Solution of Control and Coordination (Page No - 92)- Biology by Lakhmir Singh

,

video lectures

,

ppt

,

pdf

,

past year papers

,

MCQs

,

Objective type Questions

,

Solution of Control and Coordination (Page No - 92)- Biology by Lakhmir Singh

,

Class 10 Class 10 Notes | EduRev

,

mock tests for examination

,

Important questions

,

Class 10 Class 10 Notes | EduRev

,

Solution of Control and Coordination (Page No - 92)- Biology by Lakhmir Singh

,

shortcuts and tricks

,

Free

,

Viva Questions

,

Semester Notes

;