Solution of Life Processes (Page No - 23)- Biology by Lakhmir Singh, Class 10 Class 10 Notes | EduRev

Lakhmir Singh & Manjit Kaur Solutions: Class 10 Science

Class 10 : Solution of Life Processes (Page No - 23)- Biology by Lakhmir Singh, Class 10 Class 10 Notes | EduRev

The document Solution of Life Processes (Page No - 23)- Biology by Lakhmir Singh, Class 10 Class 10 Notes | EduRev is a part of the Class 10 Course Lakhmir Singh & Manjit Kaur Solutions: Class 10 Science.
All you need of Class 10 at this link: Class 10

Page No - 23

Question 1:
Which is the basic requirement of living organisms for obtaining energy ?
Solution :
Food is the basic requirement of living organisms for obtaining energy. 

Question 2:
Which of the following type of energy is used by living organisms to perform vital life processes ?
Kinetic energy, Chemical energy, Potential energy, Nuclear energy
Solution :
Chemical Energy.

Question 3:
Which of the following is an autotroph ? Green plant or Man
Solution :
Green Plant.

Question 4:
Name two inorganic substances which are used by autotrophs to make food.
Solution :
Carbon dioxide and Water.

Solution of Life Processes (Page No - 23)- Biology by Lakhmir Singh, Class 10 Class 10 Notes | EduRevAutotrophic Nutrition 

Question 5:
What is the mode of nutrition in fungi ?
Solution :
Saprotrophic.

Question 6:
Name one organism each having saprophytic, parasitic and holozoic modes of nutrition.
Solution :
Saprophytic – Fungi.Parasitic – Plasmodium.Holozoic – Human Beings.

Question 7:
Name the process by which plants make food.
Solution :
Photosynthesis.


Page No - 24

Question 8:
In addition to carbon dioxide and water, state two other conditions necessary for the process of photosynthesis to take place.
Solution :
Sunlight and chlorophyll.

Question 9:
Apart from sunlight and chlorophyll, what other things are required to make food by photosynthesis ?
Solution :
Carbon dioxide and water.

Question 10:
(a) Name a gas used in photosynthesis.
(b) Name a gas produced in photosynthesis.
Solution :
(a) Carbon dioxide.
(b) Oxygen.

Question 11:
The leaves of a plant first prepare food A by photosynthesis. Food A then gets converted into food What are A and B ?
Solution :
A is glucose and B is starch.

Question 12:
Which substance is used to remove chlorophyll from a green leaf during photosynthesis experiments ?
Solution :
Alcohol.

Question 13:
Why do we boil the leaf in alcohol when we are testing it for starch ?
Solution :
We boil the leaf in Alcohol to remove all its green pigment called chlorophyll.

Question 14:
(a) Name the pigment in leaves which absorbs sunlight energy.
(b) What is the colour of this pigment ?
Solution :
(a) Chlorophyll. (b) Green.

Question 15:
Name the pigment which can absorb solar energy.
Solution :
Chlorophyll

Question 16:
Name the organelle of plant cells in which photosynthesis occurs.
Solution :
Chloroplast.

Question 17:
Apart from carbon dioxide and water, name four other raw materials which are needed by the plants.
Solution :
Nitrogen, phosphorus, iron and magnesium.

Question 18:
Where is chlorophyll mainly present in a plant ?
Solution :
Leaves.

Question 19:
What is the name of those cells in the leaf of a plant which control the opening and closing of stomata?
Solution :
Guard cells.

Question 20:
Name an animal whose process of obtaining food is called phagocytosis.
Solution :
Amoeba.

Question 21:
All the animals can be divided into three groups on the basis of their eating habits. Name the three groups.
Solution :
(i) Herbivores.(ii) Carnivores.(iii) Omnivores.

Question 22:
What is the scientific name of the animals which are :
(i) only meat eaters ?
(ii) only plant eaters ?
(iii) both, plant and meat eaters ?
Solution :
(i) Carnivores.(ii) Herbivores.(iii) Omnivores.

Question 23:
Name the green pigment present in the leaves of a plant.
Solution :
Chlorophyll.

Question 24:
Arrange the following processes involved in the nutrition in animals in the correct order (in which they take place):
Assimilation, Egestion, Ingestion, Absorption, Digestion
Solution :
Ingestion, digestion, absorption, assimilation, egestion.

Question 25:
How does Amoeba engulf the food particle ?
Solution :
Amoeba engulfs the food particles with the help of finger like projections called pseudopodia.

Question 26:
What substances enter into the food vacuole in Amoeba to break down the food ?
Solution :
Digestive enzymes.

Question 27:
From which part of the body, undigested food is egested in Amoeba ?
Solution :
Amoeba has no fixed place for egestion. The undigested food gets collected inside amoeba, then its cell membrane suddenly ruptures and the undigested food is thrown out of the body of amoeba.

Question 28:
Name a unicellular animal which uses cilia to move food particles into its mouth.
Solution :
Paramecium.

Question 29:
Name the enzyme present in human saliva. What type of food material is digested by this enzyme ?
Solution :
Salivary amylase is present in human saliva. It digests starch.
Which of the organs perform the following functions in humans ?
(i) Absorption of food
(ii) Absorption of water

Question 30:
Which of the organs perform the following functions in humans ?
(i) Absorption of food
(ii) Absorption of water
Solution :
(i) Small Intestine.
(ii) Large Intestine.

Question 31:
What moves the food in the digestive organs ?
Solution :
Peristaltic movement.

Question 32:
What is the other name of food pipe ?
Solution :
Oesophagus.

Question 33:
What substance is mixed with food in the mouth during chewing by the teeth ?
Solution :
Saliva

Question 34:
What is the name of tiny projections on the inner surface of small intestine which help in absorbing the digested food ?
Solution :
Villi.

Question 35:
In which part of the digestive system is water absorbed ?
Solution :
Large intestine.

Question 36:
What is the name of the opening in the human body through which undigested food is thrown out ?
Solution :
Anus.

Question 37:
Where is digested food absorbed into blood in human body ?
Solution :
Small intestine.

Question 38:
Name the biological catalysts which bring about chemical digestion of food.
Solution :
Digestive enzymes.

Question 39:
Fill in the following blanks with suitable words :
(a) All green plants are…………..
(b) All non-green plants and animals are…………
(c) Heterotrophs depend on…….. and other……………… for food,
(d) Green plants use……… ,………… and………… to make food.
(e) Iodine turns blue-black on reacting with………………
Solution :
(a) Autotrophs.
(b) Heterotrophs.
(c) Autotrophs,
heterotrophs.
(d) Carbon dioxide, water.
(e) Starch.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

ppt

,

Class 10 Class 10 Notes | EduRev

,

Sample Paper

,

practice quizzes

,

Solution of Life Processes (Page No - 23)- Biology by Lakhmir Singh

,

Solution of Life Processes (Page No - 23)- Biology by Lakhmir Singh

,

Objective type Questions

,

Solution of Life Processes (Page No - 23)- Biology by Lakhmir Singh

,

pdf

,

Extra Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

video lectures

,

Class 10 Class 10 Notes | EduRev

,

Exam

,

Important questions

,

past year papers

,

MCQs

,

mock tests for examination

,

Semester Notes

,

Summary

,

Viva Questions

,

Class 10 Class 10 Notes | EduRev

,

study material

,

shortcuts and tricks

,

Free

;