Solved Objective Problems - Chemical Equilibrium, Class 11, Chemistry | EduRev Notes

Chemistry for JEE

Class 11 : Solved Objective Problems - Chemical Equilibrium, Class 11, Chemistry | EduRev Notes

The document Solved Objective Problems - Chemical Equilibrium, Class 11, Chemistry | EduRev Notes is a part of the Class 11 Course Chemistry for JEE.
All you need of Class 11 at this link: Class 11

Problem 1 : The enthalpies of two reactions are DHand DH2 both positive with DH> DH1 . If the temperature of reacting system is increased from T1 to T2 predict which of the follow ing alternative is correct ?

(A) Solved Objective Problems - Chemical Equilibrium, Class 11, Chemistry | EduRev Notes
  (B) Solved Objective Problems - Chemical Equilibrium, Class 11, Chemistry | EduRev Notes 
 (C) Solved Objective Problems - Chemical Equilibrium, Class 11, Chemistry | EduRev Notes 
 (D) Solved Objective Problems - Chemical Equilibrium, Class 11, Chemistry | EduRev Notes

 

Ans. D Solution: As the temperature of reacting system is increased the equilibrium constant of reaction is also increased for endothermic reactions so for two reactions on increasing the temperature by equal amounts.

Problem 2: At a certain teperature 2 moles of crbonmonoxide and 3 moles of chlo rine were allowed to reach equilibrium according to the reaction CO Cl2 Solved Objective Problems - Chemical Equilibrium, Class 11, Chemistry | EduRev NotesCOClin a 5 lit vessel. A t equilibrium if one mole of CO is present then equilibrium constant for the reaction is :

(A) 2 (B) 2. 5 (C) 3.0 (D) 4

Ans. B Solution: CO + Cl2 Solved Objective Problems - Chemical Equilibrium, Class 11, Chemistry | EduRev NotesCOCl2

At t = 0 2 3 0

At equilbrium (2-1 ) (3-1 ) 1

Concentrations Solved Objective Problems - Chemical Equilibrium, Class 11, Chemistry | EduRev Notes Solved Objective Problems - Chemical Equilibrium, Class 11, Chemistry | EduRev Notes Solved Objective Problems - Chemical Equilibrium, Class 11, Chemistry | EduRev Notes

Solved Objective Problems - Chemical Equilibrium, Class 11, Chemistry | EduRev Notes

Problem 3 : The numerical value of the equilibrium constant or any chemical change is affected by changing the

(A) concentration of product (B) catalyst

(C) concentration of reacting substance (D) temperature

Ans. D Solution : The equilibrium constant is unaffected by changing the concentration of products, catalyst and conentration of reactants. It is affected by changing the temperature.

Problem 4: The reaction : 3OSolved Objective Problems - Chemical Equilibrium, Class 11, Chemistry | EduRev Notes2O3, DH= 69 , 000 calories is aided by :

(A) high temperature and low pressure (B) high temperature and high pressure

(C) low temperature and high pressure (D) low temperature and low pressure

Ans. B Solution : According to Le Chatalier principle formation of ozone is favoured by high temperature (endothermic reaction ) and high pressure.

Problem5 : In the homogenous reaction 2X2  + 2YSolved Objective Problems - Chemical Equilibrium, Class 11, Chemistry | EduRev Notes 2X2Y2, DH is negative for forward direction.The mass of X2Y2 increased at equilibrium by

(A) Raising the temperature (B) employing a suitable catalyst

(C) reducing the total pressure (D) raising the total pressure

Ans. D Solution: If the temperature is decreased and pressure is increased then reactions proceeds in for ward reaction.

Problem6: The equilibrium constant at 323oC is 1000. What would be its value in the presence of a catalyst in the forward reaction. 

A + B  Solved Objective Problems - Chemical Equilibrium, Class 11, Chemistry | EduRev Notes C +  D 38 kcal

(A) 1000 x concentration of catalyst (B) 1000

(C) Solved Objective Problems - Chemical Equilibrium, Class 11, Chemistry | EduRev Notes (D) impossible to tell

 

Ans. B  Solution: The equilibrium constant vary only with temperature. At constant temperature it will not vary.

Problem 7 : Kp for the reaction : CO2(g) + H2(g) Solved Objective Problems - Chemical Equilibrium, Class 11, Chemistry | EduRev Notes CO(g) + H2O(g) is found to be 160 at a given temperature. Originally equal number of moles of H2 and CO2 were placed in the flask . At equilibrium, the pressure of H2 is 1.20 atm. What is the partial pressure of CO and H2O?

(A) 4.80 atm each (B) 9.60 atm each

(C) 2.40 atm each (D) 1.20 atm each

Ans. A Solution: CO2  +HSolved Objective Problems - Chemical Equilibrium, Class 11, Chemistry | EduRev Notes CO + H2O

Solved Objective Problems - Chemical Equilibrium, Class 11, Chemistry | EduRev Notes

Solved Objective Problems - Chemical Equilibrium, Class 11, Chemistry | EduRev Notes

Solved Objective Problems - Chemical Equilibrium, Class 11, Chemistry | EduRev Notes

Problem 8: Kc for the reaction : N2(g)+ O2(g) Solved Objective Problems - Chemical Equilibrium, Class 11, Chemistry | EduRev Notes 2NO(g) is 4.0 x 10-6 at 400 K.Kp for the above reaction is

(A) 2.4 x 10-3
 (B) 4.0 x 10-6

(C) 4 x 10-6 x (RT)22
 (D) None of these

 

Ans. B Solution: 2  O2 2NO

for this reaction Solved Objective Problems - Chemical Equilibrium, Class 11, Chemistry | EduRev Notes

Since Solved Objective Problems - Chemical Equilibrium, Class 11, Chemistry | EduRev Notes

Solved Objective Problems - Chemical Equilibrium, Class 11, Chemistry | EduRev Notes

Problem-9: Which one of the following reactions at equlibrium , with all reactans and products in the gaseous phase, would be uneffected by an increase in pressure.

(A) N2  +3H2 Solved Objective Problems - Chemical Equilibrium, Class 11, Chemistry | EduRev Notes2NH3 
 (B) 2CO+ O2 Solved Objective Problems - Chemical Equilibrium, Class 11, Chemistry | EduRev Notes 2CO2

(C) 2H2 + O2 Solved Objective Problems - Chemical Equilibrium, Class 11, Chemistry | EduRev Notes2H2O
 (D) N2 + O2 Solved Objective Problems - Chemical Equilibrium, Class 11, Chemistry | EduRev Notes 2NO

Ans. D Solution: N O2 Solved Objective Problems - Chemical Equilibrium, Class 11, Chemistry | EduRev Notes 2NO, the number of molecules of reactants and products are the same so it is not affected by the pressure.

Problem 10: For the gas phase reaction 2NO(g) Solved Objective Problems - Chemical Equilibrium, Class 11, Chemistry | EduRev Notes N2(g) O2(g) , DH = -43.5 kcal,which one of the following is true for N2(g) O2 (g) 2NO(g)

(A) K is independent of T
 (B) K decreases as T decreases

(C) k increases as T decreases
 (D) K varies with addition of NO

Ans. B

Solution: The given reaction N2(g) O2(g) Solved Objective Problems - Chemical Equilibrium, Class 11, Chemistry | EduRev Notes2NO(g) is endothermic.Therefore, according to  Le-Chaltlier's Principle , high temperature favours forward reaction and hence K ncrease as T increase or K decrease as T decreases.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

shortcuts and tricks

,

Summary

,

Free

,

MCQs

,

Chemistry | EduRev Notes

,

Important questions

,

Class 11

,

study material

,

Viva Questions

,

Solved Objective Problems - Chemical Equilibrium

,

Chemistry | EduRev Notes

,

mock tests for examination

,

Solved Objective Problems - Chemical Equilibrium

,

past year papers

,

Semester Notes

,

Sample Paper

,

Class 11

,

Objective type Questions

,

Exam

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Chemistry | EduRev Notes

,

ppt

,

Solved Objective Problems - Chemical Equilibrium

,

pdf

,

video lectures

,

Class 11

,

Extra Questions

,

practice quizzes

;