UPSC Exam  >  UPSC Questions  >  MCQ (Multiple Choice Questions) for Practice ... Start Learning for Free
MCQ (Multiple Choice Questions) for Practice with Solutions of Chapter "Money and Credit" of Economics (Understanding Economic Development) of Class 10 SST (Social Science Studies)
 
Q. The exchange of goods for goods is:
  • a)
    banker of option
  • b)
    bills of exchange
  • c)
    barter
  • d)
    currency
Correct answer is option 'C'. Can you explain this answer?
Most Upvoted Answer
MCQ (Multiple Choice Questions) for Practice with Solutions of Chapter...
1: Introduction to Economics

1. Which of the following is not a factor of production?
a) Labour
b) Capital
c) Natural resources
d) Money

Answer: d) Money

2. Which of the following is not a basic economic problem?
a) What to produce?
b) How to produce?
c) When to produce?
d) For whom to produce?

Answer: c) When to produce?

3. Opportunity cost is:
a) The cost of producing one more unit of a good
b) The cost of producing one unit of a good in terms of another good
c) The cost of producing one unit of a good in terms of money
d) The cost of producing one unit of a good in terms of time

Answer: b) The cost of producing one unit of a good in terms of another good

4. The law of demand states that:
a) As price increases, quantity demanded also increases
b) As price decreases, quantity demanded also decreases
c) As price increases, quantity demanded decreases
d) As price decreases, quantity demanded increases

Answer: d) As price decreases, quantity demanded increases

5. Which of the following is not a determinant of demand?
a) Income
b) Price of the good itself
c) Price of related goods
d) Cost of production

Answer: d) Cost of production

6. Which of the following is a characteristic of a market economy?
a) Government control of prices
b) Private ownership of resources
c) Central planning
d) Limited consumer choice

Answer: b) Private ownership of resources

7. Which of the following is a characteristic of a command economy?
a) Private ownership of resources
b) Consumer sovereignty
c) Central planning
d) Competition among firms

Answer: c) Central planning

8. Which of the following is not a goal of macroeconomic policy?
a) Full employment
b) Price stability
c) Economic growth
d) Profit maximization

Answer: d) Profit maximization

9. The circular flow diagram shows that:
a) Firms supply goods and services to households
b) Households supply goods and services to firms
c) Firms and households are completely independent of each other
d) The government plays no role in the economy

Answer: a) Firms supply goods and services to households

10. Which of the following is not a factor that affects the level of economic development in a country?
a) Natural resources
b) Education and training
c) Political stability
d) Population density

Answer: d) Population density
Free Test
Community Answer
MCQ (Multiple Choice Questions) for Practice with Solutions of Chapter...
Barter system means the trade in which transaction is done with goods. it was used in the ancient times.
Explore Courses for UPSC exam

Top Courses for UPSC

Question Description
MCQ (Multiple Choice Questions) for Practice with Solutions of Chapter "Money and Credit" of Economics (Understanding Economic Development) of Class 10 SST (Social Science Studies)Q. The exchange of goods for goods is:a)banker of optionb)bills of exchangec)barterd)currencyCorrect answer is option 'C'. Can you explain this answer? for UPSC 2025 is part of UPSC preparation. The Question and answers have been prepared according to the UPSC exam syllabus. Information about MCQ (Multiple Choice Questions) for Practice with Solutions of Chapter "Money and Credit" of Economics (Understanding Economic Development) of Class 10 SST (Social Science Studies)Q. The exchange of goods for goods is:a)banker of optionb)bills of exchangec)barterd)currencyCorrect answer is option 'C'. Can you explain this answer? covers all topics & solutions for UPSC 2025 Exam. Find important definitions, questions, meanings, examples, exercises and tests below for MCQ (Multiple Choice Questions) for Practice with Solutions of Chapter "Money and Credit" of Economics (Understanding Economic Development) of Class 10 SST (Social Science Studies)Q. The exchange of goods for goods is:a)banker of optionb)bills of exchangec)barterd)currencyCorrect answer is option 'C'. Can you explain this answer?.
Solutions for MCQ (Multiple Choice Questions) for Practice with Solutions of Chapter "Money and Credit" of Economics (Understanding Economic Development) of Class 10 SST (Social Science Studies)Q. The exchange of goods for goods is:a)banker of optionb)bills of exchangec)barterd)currencyCorrect answer is option 'C'. Can you explain this answer? in English & in Hindi are available as part of our courses for UPSC. Download more important topics, notes, lectures and mock test series for UPSC Exam by signing up for free.
Here you can find the meaning of MCQ (Multiple Choice Questions) for Practice with Solutions of Chapter "Money and Credit" of Economics (Understanding Economic Development) of Class 10 SST (Social Science Studies)Q. The exchange of goods for goods is:a)banker of optionb)bills of exchangec)barterd)currencyCorrect answer is option 'C'. Can you explain this answer? defined & explained in the simplest way possible. Besides giving the explanation of MCQ (Multiple Choice Questions) for Practice with Solutions of Chapter "Money and Credit" of Economics (Understanding Economic Development) of Class 10 SST (Social Science Studies)Q. The exchange of goods for goods is:a)banker of optionb)bills of exchangec)barterd)currencyCorrect answer is option 'C'. Can you explain this answer?, a detailed solution for MCQ (Multiple Choice Questions) for Practice with Solutions of Chapter "Money and Credit" of Economics (Understanding Economic Development) of Class 10 SST (Social Science Studies)Q. The exchange of goods for goods is:a)banker of optionb)bills of exchangec)barterd)currencyCorrect answer is option 'C'. Can you explain this answer? has been provided alongside types of MCQ (Multiple Choice Questions) for Practice with Solutions of Chapter "Money and Credit" of Economics (Understanding Economic Development) of Class 10 SST (Social Science Studies)Q. The exchange of goods for goods is:a)banker of optionb)bills of exchangec)barterd)currencyCorrect answer is option 'C'. Can you explain this answer? theory, EduRev gives you an ample number of questions to practice MCQ (Multiple Choice Questions) for Practice with Solutions of Chapter "Money and Credit" of Economics (Understanding Economic Development) of Class 10 SST (Social Science Studies)Q. The exchange of goods for goods is:a)banker of optionb)bills of exchangec)barterd)currencyCorrect answer is option 'C'. Can you explain this answer? tests, examples and also practice UPSC tests.
Explore Courses for UPSC exam

Top Courses for UPSC

Explore Courses
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev