All Exams  >   CLAT  >   4 Months Preparation Course for CLAT UG  >   All Questions

All questions of Inferences for CLAT Exam

Directions  Below is given a passage followed by several possible inferences which can be drawn from the facts stated in the passage? You have to examine each inference separately in the context of the passage and decide upon its degree of truth or falsity.
Q.
Statement : Change has swept over Chambal. Its ravines are no longer dominated by the likes of the big names of yesteryear, like Man Singh, Malkhan Singh, Phoolan Devi or Putli Bai. Those who have taken over are petty criminals in comparison, targeting poor farmers and shopkeepers. Their forte is small-time robbing and kidnapping because they are not strong enough to lay hands on big farmers, who were the targets of the previous generation of Chambal dacoits. Survivors of old generation feel their generation comprised rebels who fought against injustice and did not exploit the poor.
Criminals do not have any sense of ethics.
  • a)
    if the inference is “definitely true”, i.e. it   properly follows from the statement of facts  given.
  • b)
    if the inference is “probably true” though not   “definitely true” in the light of the facts given.
  • c)
    if the inference is “probably false” though not   “definitely false” in the light of the facts given.
  • d)
    if the inference is “definitely false”, i.e. it cannot   possibly be drawn from the facts given for it  contradicts the given facts
Correct answer is option 'D'. Can you explain this answer?

Neelam Sunda answered
In the last line it is given tht dacoits fought against injustice tht ..validates the statement tht they do have ethics ...but opposite is given in this question so option d is correct

Directions  Below is given a passage followed by several possible inferences which can be drawn from the facts stated in the passage? You have to examine each inference separately in the context of the passage and decide upon its degree of truth or falsity.
Q.
Statement : India has acquired the dubious distinction of having the largest number of diabetes patients in the world. It has been estimated that the numbers in India would far surpass those in China by 2025. Number of diabetics in China was expected to double and reach an estimated 35-million mark by 2025. In contrast, India would have 57 million diabetics, three times its currently estimated number. It has also been found that diabetics are more prone to develop coronary artery disease. Women with diabetes are also seen to develop heart disease at an earlier age.
                Diabetes is the leading cause of blindness, renal failure and cardiovascular diseases. The reason for predisposition of Indians to the disease may be both due to genetic factors as well as central obesity in middle-aged people. Studies have shown a three-to-four-fold difference between urban and rural areas, suggesting lifestyle factors. Central obesity in urban population is higher. In developing countries, majority of people with diabetes will be in the age group of 45 to 64. But in developed countries, diabetes will affect people who are above 65 years. Experts here have stressed the need to start preventive measures. For this, steps should be taken that encourage physical activity.
       Cases of blindness, renal failure and cardiovascular diseases in India are the highest in the world.
  • a)
    if the inference is “definitely true”, i.e. it   properly follows from the statement of facts  given.
  • b)
    if the inference is “probably true” though not   “definitely true” in the light of the facts given.
  • c)
    if the inference is “probably false” though not   “definitely false” in the light of the facts given.
  • d)
    if the inference is “definitely false”, i.e. it cannot   possibly be drawn from the facts given for it  contradicts the given facts
Correct answer is option 'B'. Can you explain this answer?

The correct answer is B as by examining each one separately then the correct one is; if the inference is “probably true” though not   “definitely true” in the light of the facts given.

(A) I believe that 20% of your work generates 80% of your returns 
(B) Justice R Banumathi recently became the first woman judge from Tamil Nadu to be elevated to the Supreme Court. 
(C) Raman asks a lot of questions in the class. This leads to him understanding the class concepts better than others. 
(D) Taking the CLAT online may or may not lead to an increase in the number of aspirants taking the CLAT.
  • a)
    JFJJ 
  • b)
    JFFF 
  • c)
    JFII 
  • d)
    FJFJ
Correct answer is option 'C'. Can you explain this answer?

Ragini shah answered
Understanding the Statements
The question presents four statements (A, B, C, D) and asks to determine which statement is justified (True) or not justified (False). The correct answer is option 'C', which indicates that statement C is Justified (J) and the others are not. Here's a breakdown:
Statement A: The 80/20 Principle
- This statement reflects the Pareto principle, suggesting that a small percentage of inputs (20%) leads to the majority (80%) of outputs.
- However, it lacks context or evidence, making it too generalized and not definitively true. Thus, it is considered False (F).
Statement B: Justice R Banumathi's Elevation
- This statement claims that Justice R Banumathi is the first woman judge from Tamil Nadu to be elevated to the Supreme Court.
- While it might be factually accurate, it does not provide any reasoning or implications of this elevation, leading to uncertainty about its justification. Hence, it is also considered False (F).
Statement C: Raman's Class Participation
- This statement connects Raman's habit of asking questions in class to his better understanding of concepts.
- It is a reasonable conclusion drawn from the premise, as active participation typically enhances learning outcomes. Thus, this statement is Justified (J).
Statement D: CLAT Online Participation
- This statement suggests uncertainty about whether taking the CLAT online will increase the number of aspirants.
- It lacks definitive evidence or reasoning to support the claim, making it ambiguous and therefore False (F).
Conclusion
- In summary, only statement C is justified based on the reasoning provided, while the others are either too generalized or lack supporting evidence. Thus, the correct answer is option 'C'.

Directions: In the following questions, a statement or two are followed by two conclusions. 
Statement:
All those political prisoners were released on bail who had gone to jail for reasons other than political dharnas. Bail was not granted to persons involved in murders.
Conclusions:
I. No political prisoner had committed murder.
II. Some politicians were not arrested.
  • a)
    if conclusion I follows; 
  • b)
    if conclusion II follows; 
  • c)
    if both I and II follow; 
  • d)
    if either I or II follows; and 
  • e)
    if neither I nor II follows.
Correct answer is option 'E'. Can you explain this answer?

Explanation:
All those political prisoners were released on bail who had gone to jail for reasons other than political dharnas. Bail was not granted to persons involved in murders.

Conclusion I: No political prisoner had committed murder.
- The statement explicitly mentions that bail was not granted to persons involved in murders.
- Since political prisoners were released on bail for reasons other than political dharnas, it can be inferred that no political prisoner had committed murder.
- Therefore, Conclusion I follows.

Conclusion II: Some politicians were not arrested.
- The statement does not provide any information about politicians being arrested or not.
- The statement only talks about political prisoners being released on bail based on certain criteria.
- It is a leap to conclude that some politicians were not arrested based on the given information.
- Therefore, Conclusion II does not follow.
Therefore, the correct answer is option E. Conclusion I follows.

Directions: In the following questions tests your ability to derive conclusions from complex situations. Read each question carefully and answer the questions that follow.
Partly because of bad weather, but also partly because some major pepper growers have switched to high-priced cocoa, world production of pepper has been running well below worldwide sales for three years. Pepper is consequently in relatively short supply. The price of pepper has soared in response: it now equals that of cocoa.
Which of the following can be inferred from the passage?
  • a)
    If the political platform of the third party is a compromise position between that of the two major parties, the third party will draw its voters equally from the two major parties.
  • b)
    If, before the emergence of a third party, voters were divided equally between the two major parties, neither of the major parties is likely to capture much more than one-half of the votes.
  • c)
    A third-party candidate will not capture the votes of new voters who have never voted for candidates of either of the two major parties.
  • d)
    The political stance of a third party will be more radical than that of either of the two major parties.
  • e)
    The founders of a third party are likely to be a coalition consisting of former leaders of two major parties.
Correct answer is option 'D'. Can you explain this answer?

Understanding the Context
The passage discusses the decline in pepper production due to bad weather and shifts in agricultural focus, leading to a shortage and skyrocketing prices. This economic situation does not directly relate to the political implications of a third party, yet we can draw conclusions based on the nature of political movements.
Analyzing the Options
- Option A: This implies equal voter draw from the two major parties due to a compromise platform. However, this cannot be inferred as voters may not divide equally even if the platform is a compromise.
- Option B: Suggests that neither major party will capture more than half the votes if they were previously divided equally. This does not follow logically and is therefore not a strong inference.
- Option C: States that a third-party candidate won't attract new voters. This is too absolute and overlooks the potential for new voter engagement.
- Option D: Claims that the political stance of a third party will be more radical than either major party. This is valid as third parties often emerge from dissatisfaction with existing party options, typically bringing forth more progressive or extreme ideas.
- Option E: Suggests that founders of a third party will be former leaders of major parties. While this may happen, it is not a necessary inference as third parties can also arise from grassroots movements.
Conclusion
The correct inference is option D because it aligns with the common trend of third parties positioning themselves more radically to distinguish themselves from the established parties. This reflects the need for change and appeals to voters seeking alternatives to the status quo.

Directions  Below is given a passage followed by several possible inferences which can be drawn from the facts stated in the passage? You have to examine each inference separately in the context of the passage and decide upon its degree of truth or falsity.
Q.
Statement : India has acquired the dubious distinction of having the largest number of diabetes patients in the world. It has been estimated that the numbers in India would far surpass those in China by 2025. Number of diabetics in China was expected to double and reach an estimated 35-million mark by 2025. In contrast, India would have 57 million diabetics, three times its currently estimated number. It has also been found that diabetics are more prone to develop coronary artery disease. Women with diabetes are also seen to develop heart disease at an earlier age.
Diabetes is the leading cause of blindness, renal failure and cardiovascular diseases. The reason for predisposition of Indians to the disease may be both due to genetic factors as well as central obesity in middle-aged people. Studies have shown a three-to-four-fold difference between urban and rural areas, suggesting lifestyle factors. Central obesity in urban population is higher. In developing countries, majority of people with diabetes will be in the age group of 45 to 64. But in developed countries, diabetes will affect people who are above 65 years. Experts here have stressed the need to start preventive measures. For this, steps should be taken that encourage physical activity.
India is a developed country.
  • a)
    if the inference is “definitely true”, i.e. it   properly follows from the statement of facts  given.
  • b)
    if the inference is “probably true” though not   “definitely true” in the light of the facts given.
  • c)
    if the inference is “probably false” though not   “definitely false” in the light of the facts given.
  • d)
    if the inference is “definitely false”, i.e. it cannot   possibly be drawn from the facts given for it  contradicts the given facts
Correct answer is option 'C'. Can you explain this answer?

Neelam Sunda answered
They have said tht Indians of.. mid age... are .more ..obese and Then they have said tht In developing countries, majority will be in the age group of 45 to 64 tht can be considered as mid age so , India nay be a developing country but it is not given explicitly ...so we chose option c

Directions  Below is given a passage followed by several possible inferences which can be drawn from the facts stated in the passage? You have to examine each inference separately in the context of the passage and decide upon its degree of truth or falsity. 
Q.
Statement : In India, we are still struggling with elementary problems of healthcare. Our performance in health-related sectors like provision of drinking water, sanitation, education and nutrition remain poor. The healthcare system itself is extremely inadequate and particularly missing at the village level. As our bureaucrats systematically decimated the Community Health Worker (CHW) programme, we face an unenviable prospect of facing the old and new health challenges without infrastructure at the grassroots. Ironically, in the name of infrastructure, various Indian states are busy building tertiary institutes – hospitals – on World Bank loans. Aid agencies are also pushing one programme after another, overlooking the absence of adequate infrastructure at the village level. Unfortunately, no one talks of facilities at the village level.
The problem of adequate infrastructure is as much in the cities as in the villages.
  • a)
    if the inference is “definitely true”, i.e. it   properly follows from the statement of facts  given.
  • b)
    if the inference is “probably true” though not   “definitely true” in the light of the facts given.
  • c)
    if the inference is “probably false” though not   “definitely false” in the light of the facts given.
  • d)
    if the inference is “definitely false”, i.e. it cannot   possibly be drawn from the facts given for it  contradicts the given facts
Correct answer is option 'D'. Can you explain this answer?

Anuj Menon answered
The correct answer is D as by examining the each inference the option D is correct as if the inference is “definitely false”, i.e. it cannot   possibly be drawn from the facts given for it  contradicts the given facts.

Directions  Below is given a passage followed by several possible inferences which can be drawn from the facts stated in the passage? You have to examine each inference separately in the context of the passage and decide upon its degree of truth or falsity. 
Q.
Statement : India has acquired the dubious distinction of having the largest number of diabetes patients in the world. It has been estimated that the numbers in India would far surpass those in China by 2025. Number of diabetics in China was expected to double and reach an estimated 35-million mark by 2025. In contrast, India would have 57 million diabetics, three times its currently estimated number. It has also been found that diabetics are more prone to develop coronary artery disease. Women with diabetes are also seen to develop heart disease at an earlier age.
      Diabetes is the leading cause of blindness, renal failure and cardiovascular diseases. The reason for predisposition of Indians to the disease may be both due to genetic factors as well as central obesity in middle-aged people. Studies have shown a three-to-four-fold difference between urban and rural areas, suggesting lifestyle factors. Central obesity in urban population is higher. In developing countries, majority of people with diabetes will be in the age group of 45 to 64. But in developed countries, diabetes will affect people who are above 65 years. Experts here have stressed the need to start preventive measures. For this, steps should be taken that encourage physical activity.
      To reduce the number of diabetes cases India has neither the required potential nor any comprehensive plan.
  • a)
    if the inference is “definitely true”, i.e. it   properly follows from the statement of facts  given.
  • b)
    if the inference is “probably true” though not   “definitely true” in the light of the facts given.
  • c)
    if the inference is “probably false” though not   “definitely false” in the light of the facts given.
  • d)
    if the inference is “definitely false”, i.e. it cannot   possibly be drawn from the facts given for it  contradicts the given facts
Correct answer is option 'C'. Can you explain this answer?

Analysis:

Given Facts:
- India has the largest number of diabetes patients in the world.
- It is estimated that the number of diabetics in India will surpass those in China by 2025.
- Diabetics are more prone to develop coronary artery disease.
- Women with diabetes tend to develop heart disease at an earlier age.
- Diabetes is the leading cause of blindness, renal failure, and cardiovascular diseases.
- Predisposition of Indians to diabetes may be due to genetic factors and central obesity.
- Urban areas show a higher prevalence of central obesity compared to rural areas.
- Majority of people with diabetes in developing countries will be in the age group of 45 to 64.
- Experts stress the need for preventive measures to tackle diabetes.

Inference:

India has neither the required potential nor any comprehensive plan to reduce the number of diabetes cases.

Evaluation:
- While it is true that India is facing a significant challenge with the rising number of diabetes cases and there are factors contributing to this trend such as genetic predisposition and lifestyle choices, it would be an overstatement to conclude that India lacks the potential or a comprehensive plan to address the issue.
- The passage itself mentions the need for preventive measures and the importance of encouraging physical activity to combat diabetes.
- Therefore, it can be inferred that while India may be facing a substantial diabetes burden, efforts are being made to address the issue, indicating that the inference is probably false as there are active measures being taken to tackle the problem.

Directions  Below is given a passage followed by several possible inferences which can be drawn from the facts stated in the passage? You have to examine each inference separately in the context of the passage and decide upon its degree of truth or falsity.
Q.
Statement  : The quest for big money is enticing professionals in some sectors to shift to more lucrative areas. Take engineers, with their salaries moving at the slowest rates it is no wonder that many engineering graduates are switching over to management courses. And over 80% of the students at the IIM in Calcutta are engineers. Says Ramanuj Majumdar, professor of marketing at the institute. “This trend seems to be market-driven since pay packages are more attractive in management.” Like engineering, chartered accountancy (CA) too has been witnessing a relatively sluggish growth. This is partly because CAs, who were the phenomenon of the 70s, have been overtaken by the MBAs.
Pay packages are more attractive in management than other jobs
  • a)
      if the inference is “definitely true”, i.e. it   properly follows from the statement of facts  given.
  • b)
      if the inference is “probably true” though not   “definitely true” in the light of the facts given.
  • c)
      if the inference is “probably false” though not   “definitely false” in the light of the facts given.
  • d)
      if the inference is “definitely false”, i.e. it cannot   possibly be drawn from the facts given for it  contradicts the given facts
Correct answer is option 'B'. Can you explain this answer?

Megha dubey answered
The correct option is B.
It can be understood from this given lines ‘“This trend seems to be market-driven since pay packages are more attractive in management.” Like engineering, chartered accountancy (CA) too has been witnessing a relatively sluggish growth.’

Directions  Below is given a passage followed by several possible inferences which can be drawn from the facts stated in the passage? You have to examine each inference separately in the context of the passage and decide upon its degree of truth or falsity. 
Q.
Statement : Change has swept over Chambal. Its ravines are no longer dominated by the likes of the big names of yesteryear, like Man Singh, Malkhan Singh, Phoolan Devi or Putli Bai. Those who have taken over are petty criminals in comparison, targeting poor farmers and shopkeepers. Their forte is small-time robbing and kidnapping because they are not strong enough to lay hands on big farmers, who were the targets of the previous generation of Chambal dacoits. Survivors of old generation feel their generation comprised rebels who fought against injustice and did not exploit the poor.
Man Singh was an infamous dacoit of the Chambal ravines
  • a)
    if the inference is “definitely true”, i.e. it   properly follows from the statement of facts  given.
  • b)
    if the inference is “probably true” though not   “definitely true” in the light of the facts given.
  • c)
    if the inference is “probably false” though not   “definitely false” in the light of the facts given.
  • d)
    if the inference is “definitely false”, i.e. it cannot   possibly be drawn from the facts given for it  contradicts the given facts
Correct answer is option 'A'. Can you explain this answer?

Madhavan Rane answered
The correct answer is A as by examining each inference the option A  is correct as  the inference is “definitely true”, i.e. it   properly follows from the statement of facts  given.

Directions: In this question below is given a passage followed by several inferences. You have to examine each inference separately in the context of the passage and decide upon its degree of truth or falsity.
Passage
India has signed two separate agreements with the USA and the EC.
This brings to a satisfactory conclusion the Market Access Conciliations in textiles which had been in progress for some time. These discussions were held with a view to facilitating trade in textile products between India and the USA and EU countries. At present, more than two-thirds of India’s total textile exports go to these countries. These agreements which came into force from Dec. 31, 1994, prior to the establishment of the WTO, provide very significant additional market access in these two major markets (USA and EU) for Indian textile products. In particular, the agreements are expected to provide a fillip to handloom and powerloom production and exports which are of high priority because of their direct linkage with employment generation.
India will have to abide by certain quality standards to continue getting export orders from these countries.
  • a)
    if you think the inference is ‘definitely true’;
  • b)
    if you think the inference is ‘probably true’ though not definitely true in the light of the facts given;
  • c)
    if you think the ‘data are inadequate’, i.e., from the facts given you cannot say whether the inference is likely to be true or false;
  • d)
    if you think the inference is ‘probably false’ though not definitely false in the light of the facts given; and
  • e)
    if you think the inference is ‘definitely false’, i.e. it contradicts the given facts.
Correct answer is option 'B'. Can you explain this answer?

Arindam Verma answered
Analysis:
India has signed agreements with the USA and EC for facilitating trade in textile products, with a focus on market access.

Inference:

India will have to abide by certain quality standards to continue getting export orders from these countries.
1. Evidence from the passage: The passage mentions that the agreements provide significant additional market access for Indian textile products in the USA and EU markets.
2. Evaluation: While the passage does not explicitly mention quality standards, it can be inferred that in order to enhance trade relations and increase market access, India may need to meet certain quality standards set by the USA and EU.
3. Conclusion: Therefore, it can be inferred that India will likely have to abide by certain quality standards to continue receiving export orders from these countries.

Verdict: The inference is 'probably true' though not definitely true in the light of the facts given.

Directions  Below is given a passage followed by several possible inferences which can be drawn from the facts stated in the passage? You have to examine each inference separately in the context of the passage and decide upon its degree of truth or falsity. 
Q.
Statement : In India, we are still struggling with elementary problems of healthcare. Our performance in health-related sectors like provision of drinking water, sanitation, education and nutrition remain poor. The healthcare system itself is extremely inadequate and particularly missing at the village level. As our bureaucrats systematically decimated the Community Health Worker (CHW) programme, we face an unenviable prospect of facing the old and new health challenges without infrastructure at the grassroots. Ironically, in the name of infrastructure, various Indian states are busy building tertiary institutes – hospitals – on World Bank loans. Aid agencies are also pushing one programme after another, overlooking the absence of adequate infrastructure at the village level. Unfortunately, no one talks of facilities at the village level.
Aid agencies are overburdened with programmes and so are not particularly interested in solving any one of them.
  • a)
    if the inference is “definitely true”, i.e. it   properly follows from the statement of facts  given.
  • b)
    if the inference is “probably true” though not   “definitely true” in the light of the facts given.
  • c)
    if the inference is “probably false” though not   “definitely false” in the light of the facts given.
  • d)
    if the inference is “definitely false”, i.e. it cannot   possibly be drawn from the facts given for it  contradicts the given facts
Correct answer is option 'B'. Can you explain this answer?

Dipti Sahu answered
5+5=

Directions  Below is given a passage followed by several possible inferences which can be drawn from the facts stated in the passage? You have to examine each inference separately in the context of the passage and decide upon its degree of truth or falsity. 
Q. Statement  : The quest for big money is enticing professionals in some sectors to shift to more lucrative areas. Take engineers, with their salaries moving at the slowest rates it is no wonder that many engineering graduates are switching over to management courses. And over 80% of the students at the IIM in Calcutta are engineers. Says Ramanuj Majumdar, professor of marketing at the institute. “This trend seems to be market-driven since pay packages are more attractive in management.” Like engineering, chartered accountancy (CA) too has been witnessing a relatively sluggish growth. This is partly because CAs, who were the phenomenon of the 70s, have been overtaken by the MBAs.
 Engineers are not satisfied with their salaries in  India.
  • a)
    if the inference is “probably true” though not “definitely true” in the light of the facts given. 
  • b)
    if the inference is “definitely true”, i.e. it   properly follows from the statement of facts  given.
  • c)
    if the inference is “probably false” though not   “definitely false” in the light of the facts given.
  • d)
    if the inference is “definitely false”, i.e. it cannot   possibly be drawn from the facts given for it  contradicts the given facts
Correct answer is option 'A'. Can you explain this answer?

EduRev CLAT answered
The inference "Engineers are not satisfied with their salaries in India" is supported by the statement that engineers' salaries are moving at the slowest rates and many are switching to management courses for more attractive pay packages.
Therefore, the correct option is: if the inference is “probably true” though not “definitely true” in the light of the facts given.

Directions: In the following questions tests your ability to derive conclusions from complex situations. Read each question carefully and answer the questions that follow.
The owners of a local supermarket have decided to make use of three now-redundant check-out counters. They believe that they will attract those customers who have lately been put off by the long check-out lines during the mid-morning and evening rush hours. The owners have concluded that in order to be successful, the increased revenue from existing and added counters will have to be more than the increase in maintenance costs for the added counters.
The underlying goal of the owners can be summarised thus:
  • a)
    To improve services to all customers
  • b)
    To attract people who have never been to the store
  • c)
    To make use of the redundant counters
  • d)
    To keep maintenance costs on the added counters as low as possible.
  • e)
    To increase monthly profits
Correct answer is option 'E'. Can you explain this answer?

Aryan Khanna answered
Services will be improved, it is hoped, for a certain segment of customers — those that shop during the rush hours — but not for all customers.
This fact makes choice (A) inappropriate. To attract new customers is not stated in the passage as an objective, so (B) is inappropriate. The utilisation of excess capacity, as in (C), is a useful by-product of the new system, but it is not the main goal. If maintenance costs are kept low it will probably make the achievement of the main goal that much easier, but this is not the major objective; so choice (D) is not appropriate. The principal purpose of the owners is to make more money from the change by increasing income by an amount worth more than the added costs.
Therefore, (E) is the appropriate answer.

Directions: In the following questions tests your ability to derive conclusions from complex situations. Read each question carefully and answer the questions that follow.
If the wind is strong, kites are flown.
If the sky is not clear, kites are not flown.
If the temperature is high, kites are flown.
Assume the statements above to be true. If kites are flown, which of the following statements must be true?
I. The wind is strong.
II. The sky is clear.
III. The temperature is not high.
  • a)
    I only
  • b)
    II only
  • c)
    III only
  • d)
    I and III only
  • e)
    II and III only
Correct answer is option 'B'. Can you explain this answer?

Vishakha shah answered
Explanation:

To determine the statements that must be true if kites are flown, we need to analyze the given information and apply logical reasoning.

Given information:
- If the wind is strong, kites are flown.
- If the sky is not clear, kites are not flown.
- If the temperature is high, kites are flown.

Analysis:
- The first statement states that if the wind is strong, kites are flown. However, this does not mean that if kites are flown, the wind must be strong. Kites can be flown for other reasons as well, so statement I is not necessarily true.
- The second statement states that if the sky is not clear, kites are not flown. Therefore, if kites are flown, it means that the sky must be clear. So, statement II must be true.
- The third statement states that if the temperature is high, kites are flown. However, this does not mean that if kites are flown, the temperature must be high. Kites can be flown for other reasons as well, so statement III is not necessarily true.

Conclusion:
Based on the given information and analysis, if kites are flown, the only statement that must be true is II. Therefore, the correct answer is option 'B', which states that only statement II is true.

Directions: In the following questions, a statement or two are followed by two conclusions. 
Statement:
Parents are prepared to pay any price for the elite education of their children.
Conclusions:
I. All parents, these days, are very well-off.
II. Parents have an obsessive passion for a perfect development  of their children through good schooling.
  • a)
    if conclusion I follows; 
  • b)
    if conclusion II follows; 
  • c)
    if both I and II follow; 
  • d)
    if either I or II follows; and 
  • e)
    if neither I nor II follows.
Correct answer is option 'B'. Can you explain this answer?



Explanation:

Parents' Willingness to Pay for Elite Education

Parents' Financial Status:
- The statement does not mention that all parents are well-off financially. It simply states that parents are prepared to pay any price for elite education.
- Therefore, conclusion I, stating that all parents these days are very well-off, does not follow.

Parents' Motivation for Education:
- The statement implies that parents have an obsessive passion for the perfect development of their children through good schooling.
- Conclusion II, which states that parents have an obsessive passion for the perfect development of their children through good schooling, logically follows from the statement.
- Hence, conclusion II is the correct inference from the given statement.

(A) An apple a day, keep the doctor away. 
(B) Be the change you wish to see in the world. 
(C) Without music, life would be a mistake. 
(D) A room without books is like a body without soul
  • a)
    IJJJ 
  • b)
    FJJJ 
  • c)
    JJJJ 
  • d)
    FJFJ
Correct answer is option 'A'. Can you explain this answer?

Amrita menon answered


Explanation:

Interpreting the Statements:
- Statement (A) suggests that eating an apple daily can help maintain good health and prevent the need to visit the doctor frequently.
- Statement (B) encourages individuals to initiate the change they desire to witness in the world.
- Statement (C) emphasizes the significance of music in enriching and enhancing life.
- Statement (D) draws a comparison between a room devoid of books and a body lacking a soul, implying that books are essential for nourishing the mind and spirit.

Matching the Statements:
- The common theme among all the statements is the idea of making choices or engaging in activities that have positive effects on one's well-being or the world around them.
- Among the given options, option (A) is the only one that aligns with this theme as it promotes a healthy habit that can potentially prevent illness and promote well-being.

Therefore, the correct answer is option 'A' (IJJJ), as it reflects the shared message of taking actions that contribute to a better quality of life.

(A) Gold jewellery and coins exports jumped 22% in April–September. 
(B) You have to work harder to crack examinations like the CLAT. 
(C) Usain Bolt is such a fast runner that he may even defeat the fastest land animal on Earth someday. 
(D) Due to the collapse of the bridge, villagers are facing a big problem of travelling to the town.
  • a)
    FJFI 
  • b)
    JFIJ 
  • c)
    FJJI 
  • d)
    FFJJ
Correct answer is option 'C'. Can you explain this answer?

Dia Mehta answered
F – The statement provides a statistic which can be independently verified.
J – This is an opinion which people may or may not agree with.
J – This is only an opinion on the running abilities of Usain Bolt. It cannot be verified independently.
I – ‘Collapse of the bridge’ is the fact on the basis of which inference is drawn on ‘villagers facing the problem of travelling to the town’.

Directions  Below is given a passage followed by several possible inferences which can be drawn from the facts stated in the passage? You have to examine each inference separately in the context of the passage and decide upon its degree of truth or falsity. Mark answer
1)   if the inference is “definitely true”, i.e. it   properly follows from the statement of facts  given.
2)   if the inference is “probably true” though not   “definitely true” in the light of the facts given.
3)   if the inference is “probably false” though not   “definitely false” in the light of the facts given.
4)   if the inference is “definitely false”, i.e. it cannot   possibly be drawn from the facts given for it  contradicts the given facts
Q. Statement (1-5): In India, we are still struggling with elementary problems of healthcare. Our performance in health-related sectors like provision of drinking water, sanitation, education and nutrition remain poor. The healthcare system itself is extremely inadequate and particularly missing at the village level. As our bureaucrats systematically decimated the Community Health Worker (CHW) programme, we face an unenviable prospect of facing the old and new health challenges without infrastructure at the grassroots. Ironically, in the name of infrastructure, various Indian states are busy building tertiary institutes – hospitals – on World Bank loans. Aid agencies are also pushing one programme after another, overlooking the absence of adequate infrastructure at the village level. Unfortunately, no one talks of facilities at the village level.
Building new hospitals does not add to the existing infrastructure in healthcare
  • a)
    1
  • b)
    2
  • c)
    3
  • d)
    4
Correct answer is option 'D'. Can you explain this answer?

Sarthak Ghosh answered
Without hospitals, healthcare infrastructure cannot be constituted.

Directions: In this question below is given a passage followed by several inferences. You have to examine each inference separately in the context of the passage and decide upon its degree of truth or falsity.
Passage
The first time I saw The Wizard of Oz, the story bewitched me. The second time I saw The Wizard of Oz, the special effects amazed me. The third time I saw The Wizard of Oz, the photography dazzled me. Have you ever seen a movie twice, three times? You notice subtleties and hear sounds you completely missed the first time around.
It’s the same on the phone. Because your business conversations are more consequential than movies, you should listen to them two, maybe three times, Often, we have no clear idea of what really happened in our phone conversation until we hear it again. You’ll find shadings more significant than the colour of Toto’s collar- and more scarecrows than you imagined who ‘haven’t got a brain!’ How do you listen to your important business conversa- tions again?
Simply legally and ethically tape-record them. I call the technique of recording and analysing your business conversations for subtleties Instant Replay.
The advice is being given to the sales team.
  • a)
    if you think the inference is ‘definitely true’;
  • b)
    if you think the inference is ‘probably true’ though not definitely true in the light of the facts given;
  • c)
    if you think the ‘data are inadequate’, i.e., from the facts given you cannot say whether the inference is likely to be true or false;
  • d)
    if you think the inference is ‘probably false’ though not definitely false in the light of the facts given; and
  • e)
    if you think the inference is ‘definitely false’, i.e. it contradicts the given facts.
Correct answer is option 'C'. Can you explain this answer?

Eshaan Kapoor answered
It could be given to any individual or any business team.

Directions: In this question below is given a passage followed by several inferences. You have to examine each inference separately in the context of the passage and decide upon its degree of truth or falsity.
Passage
The country has taken a major initiative by introducing convertibility of the Rupee on the current account. It has also been declared that the ultimate goal is to make the Rupee fully convertible. These are signs of the country’s achieving economic maturity. India is now ready to welcome foreign capital. It is preparing to reduce import tariffs to levels which are currently the norm in other developing countries. All these measures show that India is today mature and strong enough to face international competition and to integrate itself successfully with the global economy. The country is ready to shed its ideological inhibitions and ready to evaluate the international economic environment in a pragmatic spirit.
Socialistic ideals prevented India from evaluating the international economic environment in a pragmatic spirit.
  • a)
    if you think the inference is ‘definitely true’;
  • b)
    if you think the inference is ‘probably true’ though not definitely true in the light of the facts given;
  • c)
    if you think the ‘data are inadequate’, i.e., from the facts given you cannot say whether the inference is likely to be true or false;
  • d)
    if you think the inference is ‘probably false’ though not definitely false in the light of the facts given; and
  • e)
    if you think the inference is ‘definitely false’, i.e. it contradicts the given facts.
Correct answer is option 'B'. Can you explain this answer?

Eshaan Kapoor answered
Probably true. The last sentence says: India is ready to shed its ideological inhibitions and evaluate the international economic environment in a pragmatic spirit. We know that before the age of convertibility India was governed by socialistic ideals. So, it is likely that the ideological inhibitions referred to in the passage mean the socialistic ideals. Hence, the given inference appears likely to be true.

Directions  Below is given a passage followed by several possible inferences which can be drawn from the facts stated in the passage? You have to examine each inference separately in the context of the passage and decide upon its degree of truth or falsity.
Q.
Statement  : The quest for big money is enticing professionals in some sectors to shift to more lucrative areas. Take engineers, with their salaries moving at the slowest rates it is no wonder that many engineering graduates are switching over to management courses. And over 80% of the students at the IIM in Calcutta are engineers. Says Ramanuj Majumdar, professor of marketing at the institute. “This trend seems to be market-driven since pay packages are more attractive in management.” Like engineering, chartered accountancy (CA) too has been witnessing a relatively sluggish growth. This is partly because CAs, who were the phenomenon of the 70s, have been overtaken by the MBAs.
An MBA can run an organization better than a  CA.
  • a)
    if the inference is “definitely true”, i.e. it   properly follows from the statement of facts  given.
  • b)
    if the inference is “probably true” though not   “definitely true” in the light of the facts given.
  • c)
    if the inference is “probably false” though not   “definitely false” in the light of the facts given.
  • d)
    if the inference is “definitely false”, i.e. it cannot   possibly be drawn from the facts given for it  contradicts the given facts
Correct answer is option 'B'. Can you explain this answer?

Juhi answered
I THINK IT'LL BE 'D' AND NOT B.. IT'S NOT MENTIONED ANYWHERE IN THE PSG ABOUT RUNNING AN ORG.

Those in the business community who decry government regulation claim that it increases the costs of doing business and reduces beneficial competition, ultimately harming both business and the community as a whole. They point to industries such as trucking, airlines, and telecommunications, in which deregulation has apparently brought greater economic efficiency. These commentators ignore the industries, such as financial services, in which government regulation is essential; indeed, without government intervention in the 1930s, some whole segments of that industry might have permanently collapsed.
The author’s point is made primarily by
  • a)
    offering a counter-example to rebut his opponents’ argument
  • b)
    calling into question the motives of his opponents
  • c)
    pointing out an inconsistency in his opponents’ use of terms
  • d)
    drawing a distinction between valid and invalid methods of argument
  • e)
    underscoring the subjectivity of his opponents’ basic assumptions
Correct answer is option 'A'. Can you explain this answer?

Nikhila desai answered
Counter-example to Rebut Opponents' Argument

The author's primary point is made by offering a counter-example to rebut his opponents' argument. By pointing out industries such as trucking, airlines, and telecommunications, where deregulation has seemingly brought greater economic efficiency, the author is highlighting that there are indeed cases where government regulation may impede progress. However, the author goes on to mention industries like financial services, where government intervention in the form of regulation is essential for stability and protection.

Importance of Government Regulation in Financial Services

The author underscores the crucial role of government regulation in the financial services industry, citing the example of government intervention in the 1930s that prevented some segments of the industry from collapsing permanently. This highlights the necessity of regulatory measures to ensure the integrity and stability of sectors that are vital to the economy.

Ignoring Essential Regulatory Measures

The author also criticizes those in the business community who decry government regulation, pointing out that they often overlook the industries where regulation is essential for the well-being of both businesses and the community as a whole. By drawing attention to this oversight, the author challenges the blanket dismissal of government intervention in all industries.

In conclusion, the author effectively makes his point by offering a nuanced perspective that acknowledges the benefits of deregulation in some sectors while emphasizing the critical need for government regulation in others. This approach highlights the complexity of the issue and calls for a more balanced consideration of the role of regulation in fostering economic growth and stability.

Directions: In the following questions tests your ability to derive conclusions from complex situations. Read each question carefully and answer the questions that follow.
Pioneers of the motor-car industry realised that if they were going to meet the growing demand for their product, they had to adapt the labour force used in the productive process. Instead of many men working to complete all the stages of one car at a time, they assigned defined tasks to each man which they would repeat on every car.
Which of the following can be concluded from the passage?
  • a)
    Early motor-car manufacturers intended to increase productivity by applying the principle of division of labour.
  • b)
    The car workers became disgruntled because they were assigned monotonous, repetitive tasks on the assembly line.
  • c)
    Economies of scale enabled early motor companies to expand.
  • d)
    A bad worker would perform the same task badly on each car leading to many more rejects.
  • e)
    The new production process enabled certain car workers to become specialists in the part of the process to which they were assigned.
Correct answer is option 'A'. Can you explain this answer?

Eshaan Kapoor answered
Choice (A) sums up the conclusion of the passage and is thus the appropriate answer. It combines the intention of the car manufacturers -to produce more cars - with the chosen method, dividing labour into component tasks. Choice (B) may have been a further outcome of implementing this policy, but the passage does not comment on this; therefore, (B) is not appropriate. Choice (C) mentions another direction in which the car manufacturers may have moved, i.e., opening larger plants, etc. and this process may have been assisted by what is discussed in the passage, but again this cannot be concluded from the passage. So, (C) is also inappropriate.
Choices (D) and (E) are both concomitant with the division of labour process - (D), a disadvantage, and (E), an advantage - but neither of them can be inferred from the passage and therefore are inappropriate.

Directions  Below is given a passage followed by several possible inferences which can be drawn from the facts stated in the passage? You have to examine each inference separately in the context of the passage and decide upon its degree of truth or falsity. 
Q.
Statement : In India, we are still struggling with elementary problems of healthcare. Our performance in health-related sectors like provision of drinking water, sanitation, education and nutrition remain poor. The healthcare system itself is extremely inadequate and particularly missing at the village level. As our bureaucrats systematically decimated the Community Health Worker (CHW) programme, we face an unenviable prospect of facing the old and new health challenges without infrastructure at the grassroots. Ironically, in the name of infrastructure, various Indian states are busy building tertiary institutes – hospitals – on World Bank loans. Aid agencies are also pushing one programme after another, overlooking the absence of adequate infrastructure at the village level. Unfortunately, no one talks of facilities at the village level.
The basic problem of India’s health scenario is the lack of adequate infrastructure at the grassroot level.
  • a)
    if the inference is “definitely true”, i.e. it   properly follows from the statement of facts  given.
  • b)
    if the inference is “probably true” though not   “definitely true” in the light of the facts given.
  • c)
    if the inference is “probably false” though not   “definitely false” in the light of the facts given.
  • d)
    if the inference is “definitely false”, i.e. it cannot   possibly be drawn from the facts given for it  contradicts the given facts
Correct answer is option 'A'. Can you explain this answer?

Cibin Cibi answered
The inference is definitely true as it gives, I think adequate information about the topic and the secnerio based upon which the passage is given.

(A) Narendra Modi’s vision of ‘Smart Cities’ will certainly lead to more inclusive growth and better allocation of resources 
(B) The Berlin Wall fell on November 9th, 1989 as the Cold War began to thaw across Europe. 
(C) If there is an Earthquake, it is bound to make some geographical changes in the area. 
(D) He is the most intelligent boy in the class.
  • a)
    IJIJ 
  • b)
    IFIF 
  • c)
    IFIJ 
  • d)
    JJJJ
Correct answer is option 'C'. Can you explain this answer?

Explanation:

Given Statements:
(A) Narendra Modi’s vision of ‘Smart Cities’ will certainly lead to more inclusive growth and better allocation of resources
(B) The Berlin Wall fell on November 9th, 1989 as the Cold War began to thaw across Europe.
(C) If there is an Earthquake, it is bound to make some geographical changes in the area.
(D) He is the most intelligent boy in the class.

Analysis:
- Statement (A) talks about the potential benefits of Narendra Modi's 'Smart Cities' vision.
- Statement (B) mentions a historical event, the fall of the Berlin Wall in 1989.
- Statement (C) states a general fact about earthquakes causing geographical changes.
- Statement (D) makes a claim about a specific boy being the most intelligent in the class.

Logical Connection:
- Among the given statements, only statement (C) directly talks about a cause and effect relationship. Earthquakes are known to cause geographical changes due to the shifting of tectonic plates and other factors. This makes statement (C) the most logical choice.
- Statements (A), (B), and (D) do not establish a cause and effect relationship in the same clear and direct manner as statement (C) does.
Therefore, the correct answer is:

Option C) IFIJ

Directions: In this question below is given a passage followed by several inferences. You have to examine each inference separately in the context of the passage and decide upon its degree of truth or falsity.
Passage
India and other developing countries, while expressing their commitment to the upgradation of labour standards, have been resisting the move to link international trade, not only with labour standards, but also with environmental concerns and human rights. The move was set afoot on the successful conclusion of the Uruguay Round of trade negotiations with a proposal for the inclusion of a social clause in the World Trade Organisation (WTO), which succeeds GATT. Later, on stiff opposition to the move on the ground that the matter did not fall in the area of trade, a proposal was mooted for the inclusion of a social clause in ILO.
India claims that environmental issue and trade are uncorrelated.
  • a)
    if you think the inference is ‘definitely true’;
  • b)
    if you think the inference is ‘probably true’ though not definitely true in the light of the facts given;
  • c)
    if you think the ‘data are inadequate’, i.e., from the facts given you cannot say whether the inference is likely to be true or false;
  • d)
    if you think the inference is ‘probably false’ though not definitely false in the light of the facts given; and
  • e)
    if you think the inference is ‘definitely false’, i.e. it contradicts the given facts.
Correct answer is option 'B'. Can you explain this answer?

Aryan Khanna answered
Probably true. The last sentence says that there was stiff opposition to the efforts on the ground that the matter did not fall in the area of trade.
The first sentence says that India is opposing the efforts. So, it is likely that Indian ground of resistance is also the same (i.e., the issues such as labour standards, environmental concerns, human rights etc. are not related with trade).

Directions: In this question below is given a passage followed by several inferences. You have to examine each inference separately in the context of the passage and decide upon its degree of truth or falsity.
Passage
Asia has become the growth centre of the world economy in recent years.
Within the region, India and South Korea are the third and fourth largest economies after China and Japan. Though the Asian growth stories mainly revolve around India and China, South Korea has remained a key player for these countries as one of their major trading and investment partners. South Korea adopted outward-oriented economic policies with the beginning of its first five-year economic development plan in 1962, which resulted in high growth and the integration of the Korean economy with the rest of the world. Subsequently, high and consistent economic growth made South Korea one of the high-income economies in Asia. Korea is still growing at a faster rate compared to other developed economies. India on the other hand adopted an import substitution policy since its Independence until the early 1990s. Since then India has introduced wide-ranging economic policy reforms and is moving towards a market-driven economy. This has resulted in consistent high economic growth over the last one-and-a-half decades.
India and China together are considered to be the driving force of the Asian economy.
  • a)
    if you think the inference is ‘definitely true’;
  • b)
    if you think the inference is ‘probably true’ though not definitely true in the light of the facts given;
  • c)
    if you think the ‘data are inadequate’, i.e., from the facts given you cannot say whether the inference is likely to be true or false;
  • d)
    if you think the inference is ‘probably false’ though not definitely false in the light of the facts given; and
  • e)
    if you think the inference is ‘definitely false’, i.e. it contradicts the given facts.
Correct answer is option 'B'. Can you explain this answer?

Dia Mehta answered
The Asian growth stories mainly revolve around India and China.

Directions  Below is given a passage followed by several possible inferences which can be drawn from the facts stated in the passage? You have to examine each inference separately in the context of the passage and decide upon its degree of truth or falsity. 
Q.
Statement : India has acquired the dubious distinction of having the largest number of diabetes patients in the world. It has been estimated that the numbers in India would far surpass those in China by 2025. Number of diabetics in China was expected to double and reach an estimated 35-million mark by 2025. In contrast, India would have 57 million diabetics, three times its currently estimated number. It has also been found that diabetics are more prone to develop coronary artery disease. Women with diabetes are also seen to develop heart disease at an earlier age.
                Diabetes is the leading cause of blindness, renal failure and cardiovascular diseases. The reason for predisposition of Indians to the disease may be both due to genetic factors as well as central obesity in middle-aged people. Studies have shown a three-to-four-fold difference between urban and rural areas, suggesting lifestyle factors. Central obesity in urban population is higher. In developing countries, majority of people with diabetes will be in the age group of 45 to 64. But in developed countries, diabetes will affect people who are above 65 years. Experts here have stressed the need to start preventive measures. For this, steps should be taken that encourage physical activity.
                 The country which tops in the world in diabetes cases has 19 million patients of diabetes.
  • a)
    if the inference is “definitely true”, i.e. it   properly follows from the statement of facts  given.
  • b)
    if the inference is “probably true” though not   “definitely true” in the light of the facts given.
  • c)
    if the inference is “probably false” though not   “definitely false” in the light of the facts given.
  • d)
    if the inference is “definitely false”, i.e. it cannot   possibly be drawn from the facts given for it  contradicts the given facts
Correct answer is option 'A'. Can you explain this answer?

Aryan Khanna answered
The correct option is A.
India would have 57 million diabetics, three times its currently estimated number.
Hence,Studies from various parts of urban India show that the prevalence of diabetes varies from 5.9% to 19.5% India has acquired the dubious distinction of having the 'largest number' of diabetes patients in the world.

Directions  Below is given a passage followed by several possible inferences which can be drawn from the facts stated in the passage? You have to examine each inference separately in the context of the passage and decide upon its degree of truth or falsity.
Q.
Statement  : The quest for big money is enticing professionals in some sectors to shift to more lucrative areas. Take engineers, with their salaries moving at the slowest rates it is no wonder that many engineering graduates are switching over to management courses. And over 80% of the students at the IIM in Calcutta are engineers. Says Ramanuj Majumdar, professor of marketing at the institute. “This trend seems to be market-driven since pay packages are more attractive in management.” Like engineering, chartered accountancy (CA) too has been witnessing a relatively sluggish growth. This is partly because CAs, who were the phenomenon of the 70s, have been overtaken by the MBAs.
CAs are losing their importance because MBAs are available at cheaper salaries.
  • a)
    if the inference is “definitely true”, i.e. it   properly follows from the statement of facts  given.
  • b)
    if the inference is “probably true” though not   “definitely true” in the light of the facts given.
  • c)
    if the inference is “probably false” though not   “definitely false” in the light of the facts given.
  • d)
    if the inference is “definitely false”, i.e. it cannot   possibly be drawn from the facts given for it  contradicts the given facts
Correct answer is option 'C'. Can you explain this answer?

Neelam Sunda answered
The structure of d question....engineer _ less salary_lured by high salary in mba.. ca _ less growth_ coz of more competition by mba...BUT what type of competition is not given explicitly so reject dand the flow of psg is not inclined towards this statement being true so c will be the ans

Directions: In the following questions, a statement or two are followed by two conclusions. 
Statement:
Fashion is a form of ugliness so intolerable that we have to alter it every six months.
Conclusions:
I. Fashion designers do not understand people’s mind very well.
II. People, by and large, are highly susceptible to novelty.
  • a)
    if conclusion I follows; 
  • b)
    if conclusion II follows; 
  • c)
    if both I and II follow; 
  • d)
    if either I or II follows; and 
  • e)
    if neither I nor II follows.
Correct answer is option 'E'. Can you explain this answer?

Anika nair answered
Analysis of the Statement and Conclusions
The statement presents a critical view of fashion, suggesting it is a form of ugliness that necessitates constant change. In evaluating the conclusions, we need to determine if they logically follow from the statement.
Conclusion I: Fashion designers do not understand people’s mind very well.
- The statement does not provide evidence that designers lack understanding of people's preferences or psychology.
- It merely critiques the transient nature of fashion without attributing this to a misunderstanding by designers.
Conclusion II: People, by and large, are highly susceptible to novelty.
- Although the statement implies that fashion changes frequently, it does not inherently suggest that people are susceptible to novelty.
- The need for change could stem from various factors, including societal pressures or commercial interests, rather than individual susceptibility.
Final Evaluation
- Both conclusions lack direct support from the statement and seem to make assumptions not warranted by the text.
- Therefore, neither conclusion logically follows from the original statement.
Correct Answer: E (Neither I nor II follows)
This answer underscores that the conclusions do not logically stem from the statement provided, highlighting the importance of critical thinking in analyzing arguments.

Directions: In the following questions tests your ability to derive conclusions from complex situations. Read each question carefully and answer the questions that follow.
Average family income is right where it was 20 years ago, even though, in most families these days, husbands and wives are working.
The above statement implies all of the following EXCEPT:
  • a)
    Even though nominal family income may have increased, inflation has risen at an equal rate.
  • b)
    More husbands and wives are working today than 20 years ago.
  • c)
    It was more prevalent for one spouse to work 20 years ago than today.
  • d)
    Wives earn more than husbands today.
  • e)
    The price level was lower 20 years ago.
Correct answer is option 'D'. Can you explain this answer?

Rohit Jain answered
Alternative (D) cannot be implied from the statement. There is no information in the statement that implies that wives earn more than husbands. Alternative (A) may be implied because as wives contributed to the household nominal income, if prices increased at the same rate as the income, real income would stay the same. Alternatives (B) and (C) are implicit in the statement.
If the added income contribution of wives leaves average family income at the level it was 20 years ago, then the reason must be that the price level was lower 20 years ago. So, (E) is implied.

Directions: In the following questions tests your ability to derive conclusions from complex situations. Read each question carefully and answer the questions that follow.
In the human body, platelets promote blood clotting by clumping together.
Aspirin has been found to prevent clotting by making platelets less sticky.
Research has now shown that heart attacks and strokes caused by blood clots could be avoided by taking one aspirin a day. Statistics show that the incidence of second heart attacks has been reduced by 21% and overall mortality rates by 15% as a result of taking aspirin.
Unfortunately, the drug has several unpleasant side-effects, including nausea, gastric bleeding, and, in severe cases, shock. In children, it has been linked to Reye’s syndrome, a rare, but occasionally fatal, childhood illness.
On balance, however, for men aged 40 and over, an aspirin a day may present an excellent prophylactic measure for a disease that affects 1.5 million American yearly and claims the lives of about 540,000.
Which of the following conclusions can most properly be drawn from the information above?
  • a)
    All people should take an aspirin a day to prevent heart attacks.
  • b)
    Painkillers prevent heart attacks.
  • c)
    Smokers can safely continue smoking, provided they take at least one aspirin a day.
  • d)
    The majority of people suffering second subsequent cardiac arrests could have been saved by taking an aspirin a day.
  • e)
    Aspirin can be used to reduce mortality rates in patients who have already suffered heart attacks.
Correct answer is option 'E'. Can you explain this answer?

Aryan Khanna answered
According to the passage, all people cannot take aspirin without undesirable side effects and, in some cases, the danger caused by aspirin itself outweighs its benefits. The passage, by saying “On balance, however, for men aged 40 and over, an aspirin a day may present ....”, also implies that not all, but only some people (men over 40) should take an aspirin a day. Clearly, alternative (A) cannot be concluded from the passage. Answer alternative (B) is also inappropriate. No painkiller other than aspirin is mentioned in the passage, and it cannot be inferred that all painkillers reduce the “stickiness” of platelets. (C) is incorrect. Smoking is not mentioned in the passage and, since studies of the effects of smoking and aspirin have not been reported, no conclusions can be drawn. (D) is wrong because the statistics given in the passage say that 15% of second heart attack victims were saved from death by taking aspirin, and 15% does not constitute a majority. (E) is the correct choice since it simply states that mortality rates can be reduced in patients who have already suffered a heart attack (as stated in the passage), without giving any specific statistics.

(A) ABC Tutorials is the best coaching institute in the city as it gives the best study material. 
(B) Excessive Cash on Delivery (COD) orders have led to stagnancy in the growth of eCommerce companies.
(C) Overseas investors have pumped in `5,200 crores in capital markets in the first week of the month. 
(D) The dwindling of Foreign Institutional Investments (FIIs) will have a negative effect on investors’ sentiments.
  • a)
    FFFF 
  • b)
    JFJJ 
  • c)
    FJFJ 
  • d)
    JIFI
Correct answer is option 'D'. Can you explain this answer?

Dia Mehta answered
J – A tutorial being the best cannot be independently verified as best is a subjective term. It may have different meanings for different people.
I – The first half is a fact, whereas the second half is an inference derived from the fact.
F – This is a verifiable fact.
I – The first half is a fact from which the second half of the statement is inferred.

Directions: In this question below is given a passage followed by several inferences. You have to examine each inference separately in the context of the passage and decide upon its degree of truth or falsity.
Passage
Then come the Tehri Dam evacuees. The Forest Department recently decided to acquire about 46 hectares of land in the Patri division of Haridwar district and rehabilitate these 33 families there. Besides, as compensation for uprooting them once more, the department is willing to distribute Rs 26 lakh among them. In addition, the department also plans to acquire 63 hectares from the Raiwallah cantonment, including the army ammunition dump. The lure of the army to move is the 220 hectares of land and the fact that the tab of building a new ammunition dump will be picked up. “These proposals are being pursued by us,” says M. Ahsan, chief conservator of Rajaji National Park.
Mr M Ahsan has introduced a set of forestry reforms in India.
  • a)
    if you think the inference is ‘definitely true’;
  • b)
    if you think the inference is ‘probably true’ though not definitely true in the light of the facts given;
  • c)
    if you think the ‘data are inadequate’, i.e., from the facts given you cannot say whether the inference is likely to be true or false;
  • d)
    if you think the inference is ‘probably false’ though not definitely false in the light of the facts given; and
  • e)
    if you think the inference is ‘definitely false’, i.e. it contradicts the given facts.
Correct answer is option 'C'. Can you explain this answer?

Aryan Khanna answered
The choices ‘data inadequate’ is applicable to all the questions except Q. 109 where probably false should be chosen. The reason is that neither supporting nor contradicting data is present in the case of these inferences [except Q. 109]. No hint is given in the passage, for example, whether Tehri Dam evacuees were compensated or not. How do we know whether the 33 families of Patri will shift easily or offer resistance? How do we know if Rs 26 lakh is adequate? How can we check if Mr Ahsan indeed introduced some forestry reforms? But we can say that the army is less likely to decline the proposal to shift its Raiwallah cantonment. It is because they are being offered 220 hectares of land (in place of existing 63) and they will not have to spend any amount on building a new ammunition dump. We cannot really assert whether the army will accept or reject this proposal. But, according to the given passage, it is a tempting offer because the author uses the word lure for it. This means that, in the eyes of the author, the offer is unlikely to be declined by the army. Hence, it is probably false that the army will not agree to shift Raiwallah cantonment.

The creation of Karnataka was part of the _______ of the map ofIndia on linguistic:
  • a)
    Stretching, divisions
  • b)
    Redrawing, lines
  • c)
    reviewing, concerning
  • d)
    convergence, scale
Correct answer is option 'B'. Can you explain this answer?

Nandita Singh answered
 b)Redrawing, lines
Yes, that is correct. The creation of the state of Karnataka in India was part of the redrawing of the map of India on linguistic lines. The state of Karnataka was formed in 1956 as part of the States Reorganization Act, which redrew the boundaries of states in India based on linguistic demographics. The Act aimed to reorganize the states of India along linguistic lines in order to better reflect the linguistic and cultural diversity of the country. As a result of the Act, several states were formed or reorganized, including the state of Karnataka, which was created by combining the Kannada-speaking areas of the former states of Mysore and Bombay Presidency.

Directions: In this question below is given a passage followed by several inferences. You have to examine each inference separately in the context of the passage and decide upon its degree of truth or falsity.
Passage
Even after allowing for the inclusion of the unavoidable chillies, on the whole the Indian diet seems to be more protective than carcinogenic. The per capita fat intake is only 14-20 g daily, far below even the per capita consumption of 35 g daily recommended by the Indian Council of Medical Research. In practice, most of the population is essentially vegetarian, as even the so-called non-vegetarians eat meat only once or twice a week, meat being expensive.
The incidence of cancer in India, with the age standardised rate of 115 per 100,000, is one of the lowest in Asia; and is only about one-third the incidence in the West. The Indian diet may be one of the factors responsible.
Indian diet is the main reason behind the low incidence of cancer.
  • a)
    if you think the inference is ‘definitely true’;
  • b)
    if you think the inference is ‘probably true’ though not definitely true in the light of the facts given;
  • c)
    if you think the ‘data are inadequate’, i.e., from the facts given you cannot say whether the inference is likely to be true or false;
  • d)
    if you think the inference is ‘probably false’ though not definitely false in the light of the facts given; and
  • e)
    if you think the inference is ‘definitely false’, i.e. it contradicts the given facts.
Correct answer is option 'B'. Can you explain this answer?

Eshaan Kapoor answered
The last sentence of the passage says the same thing. But that sentence itself is not sure: it uses the phrase ‘may be’. Hence, the given inference is ‘probably true’ but not ‘definitely true’.

(A) You either die a hero or live long enough to see yourself become a villain. 
(B) There’s no place like home. 
(C) Hitler was a dictator. That is a given. What is not known is how Hitler’s policies have actually benefited not just Germany, but the world at large. 
(D) Honesty is the best policy.
  • a)
    IIII 
  • b)
    IFJI 
  • c)
    JJJJ 
  • d)
    FIFI
Correct answer is option 'C'. Can you explain this answer?

Aryan Khanna answered
J – This is an individual opinion, and thus, a judgment.
J – This is an individual opinion, and thus, a judgment.
J – This might appear like an Inference. However, it should be seen that the second half does not automatically follow from the first half (Hitler was a dictator). The author has presumed that we know that Hitler was a dictator. However, what he has said in the second half is his individual opinion.
J – This is an individual opinion, and thus, a judgment.

As I was his ______ companion, he naturally _______ all his comments to me.
  • a)
    Genuine, told
  • b)
    Fond, contested
  • c)
    Extreme, positioned
  • d)
    Sole, addressed
Correct answer is option 'D'. Can you explain this answer?

Bijoy Chavan answered
Explanation:

Sole Companion:
Being the "sole companion" means that the person in question is the only companion or the one and only person who accompanies the individual. In this context, the relationship between the two individuals is exclusive, and the speaker holds a unique position in the other person's life or social circle.

Addressed:
When someone "addresses" their comments to another person, it means that they direct or speak to that individual specifically. In this case, the speaker directs all their comments or remarks towards the "sole companion," indicating a strong connection or reliance on that person for communication and interaction.
Therefore, in the given sentence, the speaker's role as the sole companion leads the other person to naturally direct all their comments and thoughts towards them, highlighting the significance of their relationship and the level of trust or closeness between them.

Chapter doubts & questions for Inferences - 4 Months Preparation Course for CLAT UG 2025 is part of CLAT exam preparation. The chapters have been prepared according to the CLAT exam syllabus. The Chapter doubts & questions, notes, tests & MCQs are made for CLAT 2025 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises, MCQs and online tests here.

Chapter doubts & questions of Inferences - 4 Months Preparation Course for CLAT UG in English & Hindi are available as part of CLAT exam. Download more important topics, notes, lectures and mock test series for CLAT Exam by signing up for free.

Top Courses CLAT

Related CLAT Content