A consumer has a maximum demand of 100 kW. Th...
A consumer has a maximum demand of 100 kW. The p.f. is 0.8 lagging and the load factor id 60%. The tariff used is Rs. 75 per kVA of maximum demand plus 15 paise per kWh consumed. The annual bill will be
• a)
Rs. 7500
• b)
Rs. 88215
• c)
Rs. 55620
• d)
Rs. 15,550
 FREE This question is part of
A consumer has a maximum demand of 100 kW. The p.f. is 0.8 lagging and...
View all questions of this test
A consumer has a maximum demand of 100 kW. The p.f. is 0.8 lagging and...
Given data:
- Maximum demand (MD) = 100 kW
- Power factor (PF) = 0.8 lagging
- Load factor (LF) = 60%
- Tariff: Rs. 75 per kVA of maximum demand + 15 paise per kWh consumed

Calculation Steps:
1. Calculate the maximum demand in kVA:
- Maximum demand (MD) = 100 kW
- Maximum demand in kVA = MD / PF = 100 / 0.8 = 125 kVA

2. Calculate the average power in kW:
- Average power (AP) = MD * LF = 100 * 0.6 = 60 kW

3. Calculate the annual consumption in kWh:
- Annual consumption (AC) = AP * 24 * 365 = 60 * 24 * 365 = 525,600 kWh

4. Calculate the annual cost for maximum demand:
- Annual cost for maximum demand = MD * Tariff per kVA = 125 * 75 = Rs. 9,375

5. Calculate the annual cost for energy consumption:
- Annual cost for energy consumption = AC * Tariff per kWh
- Tariff per kWh = 15 paise = 0.15 Rupees
- Annual cost for energy consumption = 525,600 * 0.15 = Rs. 78,840

6. Calculate the total annual bill:
- Total annual bill = Annual cost for maximum demand + Annual cost for energy consumption
- Total annual bill = Rs. 9,375 + Rs. 78,840 = Rs. 88,215